Последни новини
Home / Законът / Пращат на съд 42-годишна съдружничка във фирма, получила с измама данъчен кредит от 82 хил. лв.

Пращат на съд 42-годишна съдружничка във фирма, получила с измама данъчен кредит от 82 хил. лв.

Defakto.bg

Окръжна прокуратура – Варна предава на съд 42-годишна жена  получила неправомерно 82 000 лева данъчен кредит, съобщават оттам.  Тя е привлечена  пкъм наказателна отговорност за усвояване от държавния бюджет на  сумата в особено големи  размери след използване на документ с невярно съдържание – престъпление по чл. 256, ал. 3, вр. ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

Ето какво още се казва в съобщението:

Р.И. била съдружник във фирма, занимаваща се с преработка и търговия със зърно. В това си качеството е  предприела действия за закупуването на машина за сушене на зърно. Зърносушилнята, обаче, се предлагала от дружество, което не било регистрирано по ЗДДС. За да си осигури документално възможността за възстановяване на ДДС от сделката със специализираната техника, обвиняемата  имитирала поредица от фиктивни сделки.
В периода от декември 2016 г. до юни 2017 г., в условията на продължавано престъпление, чрез използване на документи с невярно съдържание, Р.И. успяла да
постигне целта си. Зърносушилнята била прехвърлена документално, чрез фиктивни сделки, през няколко дружества и накрая закупена от представляваната от обвиняемата фирма. Така Р.И. неправомерно заявила и получила от държавния бюджет неследваща се парична сума в особено големи размери – 82 000лв., представляваща деклариран за възстановяване данък върху добавената стойност.
До приключване на досъдебното производство неправомерно получената парична сума е била внесена в държавния бюджет, заедно с лихвите –  нещо което  се отразява в  размера на наказанието.
Предстоящо е делото  да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.