Последни новини
Home / Законът / БХК: Около 15 000 карантинирани ще са лишени от правото на глас. Недопустимо!

БХК: Около 15 000 карантинирани ще са лишени от правото на глас. Недопустимо!

Defakto.bg

Правозащитниците призовават новозаболелите да подадават заявления за подвижна изборна кутия

В изборния ден, 4 април между 13 000 и 15 000 души ще бъдат лишени от конституционното им право на глас и то „законно“. Причината е, че вчера изтече крайният срок за подаване на заявления за подвижни изборни кутии от карантинирани заради ковид. При това положение, за заразените, съответно поставени под карантина от днес нататък участието в изборите е зачертано.

За това алармират от Българския хелзинкски комитет и призовават новозаболелите да не се отказват от правата си и да подават заявления за подвижни изборни кутии.

Съобщението на БХК:

„На 31 март новорегистрираните заразени с COVID-19 са рекордният брой от 5176 души. На 31 март беше и последният ден, в който заболелите, както и техните контактни поставени под карантина, могат да заявят подвижна урна за изборния ден.

Всеки, който бъде поставен под карантина от днес до изборния ден (включително), няма да може да заяви такава кутия и е ефективно лишен от право да гласува.  Днес това са 4207 граждани. Това означава, че най-малко 13-15 хиляди души ще бъдат ефективно лишени от възможността да упражнят правото си на глас поради заболяване от COVID-19, като в това число дори  не попадат техните контактни лица.

Макар това да стана по силата на закон, избирателното право е гарантирано в Конституцията на Република България и е едно от нашите неприкосновени граждански права.

БХК призовава всички карантинирани да подадат заявление за подвижна изборна кутия, независимо дали датата на карантинирането им е до днес или някой от следващите три дни. Ако въпреки подаденото заявление не ви бъде осигурена възможност да упражните своето право на глас, подайте ни сигнал на [email protected]

Декларацията за заявяване на подвижна урна можете да намерите на сайта на ЦИК тук: https://www.cik.bg/bg/ns2021/covid-sik

БХК ще участва като наблюдаваща организация по време на изборите“.

Друг проблем, който също няма да позволи упражняване на правото на глас, е човекът да е под карантина на един адрес, а да е вписан в избирателна секция по друг – примерът е най-вече с постоянен и настоящ адрес. Тъй като карантината е забрана за напускане на дома, тези българи няма как да подадат заявление за гласуване по адреса, на който пребивават. А оттам пък няма да ги включат в списъка с подвижните урни.

Чудеса.

About De Fakto

Проверете също

Гл. прокурор Иван Гешев обсъжда в Израел противодействието на тероризма и проявите на антисемитизъм

Делегация на прокуратурата на България, водена от главния прокурор Иван Гешев, е на работно посещение …

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.