Последни новини
Home / Законът / ВАС обяви за нищожна инструкцията за предварителните проверки на прокуратурата

ВАС обяви за нищожна инструкцията за предварителните проверки на прокуратурата

Defakto.bg

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) обяви за нищожна Инструкцията за провеждане на предварителни проверки от прокуратурата, издадена от главния прокурор и министъра на външните работи на 16 март 2011 г.

Решението е на върховните съдии Свилена Проданова, Василка Шаламанова и Таня Комсалова.

Делото пред ВАС е образувано по жалба на адвокат, а представителите на главния прокурор и на МВР са настоявали тя да бъде обявена за недопустима. Върховните съдии обаче не само я допускат, но и я обявяват за напълно основателна.Нещо повече, обясняват правния интерес на защитника от обжалването така:  „Уредените с Инструкцията обществени отношения кореспондират с професионалната сфера на дейност на жалбоподателя. Прилагането на правилата за действие, уредени в инструкцията, тяхната достъпност и публичност, са от значение за дейността на адвоката„.

Предварителните проверки, разпореждани от прокуратурата, отпаднаха от НПК, като извънпроцесуална дейност. Те обаче продължиха да фигурират в устройствения Закон за съдебната власт. А съвместната инструкция урежда дейността и действията на прокурора при предварителни проверки, преди образуване на досъдебно производство, контрола и предприеманите дисциплинарни и организационни мерки във връзка с тези действия.

През 2012 г. ВАС окончателно обяви за нищожни части от инструкцията, но не и целия нормативен акт (той не е обжалван).

Сега тричленният състав на Върховния административен съд приема, че целият акт е нищожен. И се аргументира – като нормативен акт инструкцията трябва задължително да бъде обнародвана в Държавен вестник. Неспазването на това императивно изискване означава, че актът не става част от действащото право, той е нищожен и не произвежда правни последици.

В решението си съдиите припомнят, че инструкцията за предварителните проверки наистина е била отменена от издателите си през 2014 г. с друга „инструкция за отмяна“. Но и тя не е била обнародвана в ДВ, не е станала валиден нормативен акт и също е прогласена за нищожна от ВАС през 2019 г.

Съдиите отхвърлят възражението, че през 2013 г. главният прокурор и вътрешният министър са утвърдили Правила за координация и взаимодействие между Прокуратурата и МВР по водени оперативни дела и преписки, извършване на проверки и провеждане на неотложни и първоначални действия по разследването, които на практика са отменили „проблемната“ инструкция и делото е безпредметно.

Не е така – правилата и инструкцията не са идентични. Правилата имат за предмет създаването на организационни предпоставки и нормативи при взаимодействието по преписки, проверки, неотложни и първоначални действия по разследването, инструкцията урежда действията на прокурора при проверките, категорични са от ВАС.

Върховните съдии осъждат Прокуратурата и МВР да платят разноските по делото на жалбоподателя-адвокат.

Решението не е окончателно, може да се обжалва пред петчленка на ВАС.

 

About De Fakto

Проверете също

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Борислав Колев, единственият обвиняем за източените 53 млн. от АМ „Хемус“ остава под домашен арест

Обвиненият за злоупотреби с пари за строежа на магистрала „Хемус“ Борислав Колев остава под домашен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.