Последни новини
Home / Законът / Десетима обвинени за престъпна група за изнудване на длъжници с “бързи” кредити

Десетима обвинени за престъпна група за изнудване на длъжници с “бързи” кредити

Defakto.bg

Десет човека са обвинени за участие в организирана престъпна група за изнудване на длъжници чрез заплахи за убийство и упражнено насилие. Част от тях са били на трудови или граждански договори с фирма за бързи кредити, за която са събирали борчовете.

Това съобщиха от специализираната прокуратура. Брифинг по темата дадоха и.ф. ръководителят на прокуратурата Валентина Маджарова и директорът на ГДБОП Любомир Янев.

Името на фирмата не бе споменато. Но бе заявено и за данни, че ОПГ-то е подготвяло също купуване на гласове на предстоящия вот за парламент – при претърсвания са открити списъци с имена и лични данни на граждани.

Съобщението:

“Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност 10 лица за участие в организирана престъпна група за изнудване чрез заплахи за убийство и физическо насилие над длъжници на лицензирано кредитно дружество.

Те са задържани на 31.03.2021 г. при специализирана полицейска операция на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура. В хода на действията по разследването са намерени и иззети документи, записки с имена на длъжници, пари и други доказателства за престъпната дейност.

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от юни 2020 г. на територията на Бобов дол, Радомир, Дупница и София. Част от участниците са имали трудово-правни или гражданско-правни отношения с дружеството, в чиято полза са „събирали“ с насилие дължими от кредитополучателите суми.

Жертви на изнудване са били предимно малоимотни и временно безработни граждани с финансови затруднения. Взетите от тях кредити най-често били в размер на 500-1000 лв. срещу лихва от 12 до 20 процента. При забавяне на вноска или на окончателно погасяване на дълг, длъжниците били заплашвани със смърт, изнасилване, палеж. На някои от тях бил нанасян побой.

Повечето от обвинените за участие в групата са осъждани или с криминални регистрации за престъпления срещу личността.

Това е втората група за изнудване на задлъжнели към кредитни дружества, която бе неутрализирана в рамките на седмица.

В процес на проверка са събрани в хода на разследването данни, че участници в престъпното сдружение са подготвяли и/или са извършвали и престъпления срещу политическите права на гражданите – купуване на гласове. При извършените претърсвания по досъдебното производство за изнудване са намерени и иззети и списъци с имена на хора и личните им данни.

С постановления на наблюдаващ прокурор 10-имата обвинени са задържани за срок до 72 часа. На 02.04.2021 г. в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.”

About De Fakto

Проверете също

Първа операция на Европейската прокуратура за укриване на данъци стигна и до България

Тази сутрин Европейската прокуратура (EPPO) е провела координирана операция, при която са извършени  обиски, арести …

Антикорупционната комисия глоби бившия кмет на Созопол с 5000 лв. за конфликт на интереси, отне му още 155 000 лв.

Заради установен конфликт на интереси Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.