Последни новини
Home / Законът / Адв. Адела Качаунова: Държавата ще бъде съдена, ако лиши карантинирани граждани от правото им да гласуват

Адв. Адела Качаунова: Държавата ще бъде съдена, ако лиши карантинирани граждани от правото им да гласуват

Defakto.bg

Българският хелзинкски комитет (БХК) ще съди  държавата, ако хора под карантина бъдат лишени от правото си да гласуват.  Това заяви директора на правната програма на БХК Адела Качаунова пред БНР. По думите й невъзможността на хората под карантина да гласуват, нарушава Конституцията и Европейската конвенция за правата на човека.

Получаваме сигнали от хора, които са били карантинирани преди 31 март, но срещат затруднения да получат тази подвижна кутия заради други празноти в закона. Те са подали тези заявления, но по някаква причина получават откази да бъдат вписани в списъците за гласуване с подвижна кутия“,  каза адвокат Качаунова. Друг срещан проблем е дали лицето е карантинирано по постоянен адрес или по настоящ адрес.

Хората, които след 31 март биват поставяни под карантина, няма да са никак малко, след като в момента се намираме в плато, подчерта адвокат Качаунова и добави:  „Това са и техните контактни лица.

В четвъртък от БХК изчислиха, че в изборния ден, 4 април между 13 000 и 15 000 души ще бъдат лишени от конституционното им право на глас и то по силата на закона.  Причината е, че в сряда изтече крайният срок за подаване на заявления за подвижни изборни кутии от карантинирани заради ковид. При това положение, за заразените, съответно поставени под карантина от днес нататък участието в изборите е зачертано.

В тази ситуация БХК може да предприеме правни действия срещу държавата, защото това е нарушение на Конституцията и на Европейската конвенция за правата на човека“, заяви Адела  Качаунова.

От Българският хелзинкски комитет призоваха всички карантинирани лица да подават заявления за гласуване с подвижна урна, въпреки изтеклия срок за това и ако им бъде отказано, да сигнализират правозащитната организация.

„Ние сме готови да водим съответни дела – дали ще е на местно ниво или в Съда в Страсбург“, отбеляза Качаунова, която определи лишаването от право на глас като скандално.

About De Fakto

Проверете също

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

ВКС образува тълкувателно дело за обхвата на съдебния контрол върху постановлението за прекратяване, когато престъплението се преследва по тъжба на пострадалия

         С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.