Последни новини
Home / Актуално / Издателство „Сиби“: Топ 5 на законодателните феномени, завещани от 44 – то Народно събрание

Издателство „Сиби“: Топ 5 на законодателните феномени, завещани от 44 – то Народно събрание

Defakto.bg

След няколко дни на наше разположение ще бъде Народно събрание – 45. издание. И тъй като в „Сиби“ по призвание и с нелогичен ентусиазъм следим законотворческата дейност, решихме на раздяла с 44-ия парламент да Ви предложим нашия топ 5 на най- учудващите феномени, на които се натъкнахме, докато подготвяхме за Вас поредицата „Джобни издания“. Държим да отбележим, че нашата класация се базира единствено на необичайната и/или забавна законодателна техника, без да се ангажираме с коментар за целесъобразността на възприетите решения. И така:

5. За цялостен принос на пето място попада трайно наложилата се в последните 4 години практика чрез преходни и заключителни разпоредби на закон да се изменят други закони, нямащи нищо общо с основния законопроект. Ще посочим само някои от нашите фаворити: със ЗИД на Закона за физическото възпитание и спорта бе изменен Законът за изпълнение на наказанията и задържането под стража; със ЗИД на Закона за банковата несъстоятелност бе изменен Законът за акцизите и данъчните складове (относно бандеролите на пурите и пуретите); със ЗИД на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража бе изменен Законът за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел; със ЗИД на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение бе изменен Законът за хазарта (относно игрите бинго, лото и кено). Спираме.

4. На четвърта позиция всъщност е една неосъществена амбиция. Тя се нарича Закон за трюфелите. Два пъти внасян, два пъти игнориран от законодателя. Не и от нас. Надяваме се в следващия парламент да бъде направен трети опит, който да е успешен.

3. Ще оформим третото ни място под формата на съвет. Как да си спестим евентуално неблагоприятно решение на Конституционния съд? Отговорът е прост: като променим козметично оспорената пред КС разпоредба, преди той да се е произнесъл по образуваното дело, за да бъде то прекратено поради липса на предмет. Да, говорим за чл. 28 от Закона съдебната власт. Вече е образувано дело и за новата му редакция.
Приемаме залози дали новият парламент ще гримира и нея преди произнасянето на КС.

2. Измененията в Изборния кодекс от началото на 2019 г. През м. февруари „среднощ, във час нещастен“ (буквално като в поема на Едгар Алън По) Народното събрание прие промени в ИК, на които президентът впоследствие наложи вето. Парламентът решително отхвърли ветото, потвърждавайки направените изменения, за да… измени ИК три седмици по-късно, възстановявайки дума по дума старите редакции на част от тези изменения, на практика съгласявайки се с отхвърленото малко преди това вето.

1. Безапелационен победител, разбира се, е ноторната сага с ал. 7 на чл. 19 от Закона за потребителския кредит. Първо бе създадена. Няколко дни по-късно бе отменена, без все още да е била обнародвана. Президентът наложи вето върху първоначалното приемане. Парламентът отхвърли ветото и потвърди създаването на разпоредбата, която преди това вече беше отменил, като към този момент на хронологията нито създаването, нито отмяната са обнародвани в „Държавен вестник“. Впоследствие и създаването, и отмяната бяха обнародвани в един и същ брой. По съдържанието на броя първа е
отмяната, а после е създаването – така първо четем, че нещо е отменено, а след това сме свидетели как се създава вече отмененото. И отмяната, и създаването влязоха в сила от 1 януари 2021 г. Оттогава насам в редакцията мислим все повече за кокошката и яйцето, но не защото сме гладни.

Надяваме се и Вие като нас да подходите с чувство за хумор към приключенията на отишлия си вече състав на Народното събрание, като Ви призоваваме с коментар под публикацията да ни споделите и други забавни казуси, които са Ви направили впечатление през последните 4 години.

Източник: Издателство Сиби

Сиби е издателство за правна литература, основано през 1990 г. Издателството е известно на  специализирания книжен пазар  с издания на авторитетни български юристи, поредицата от сборници с нормативни актове „Джобни издания“ и  отпечатването на юридическа периодика.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

3 коментара

  1. Ростислав Русев

    Казусът с Решението на КС да не се отнемат книжки и да не се свалят номерата на колите за неплатени глоби към КАТ, защото са противоконституционни разпоредбите в ЗДвП. От тук следва въпроса какво става с десетки хилядите книжки и коли , които са били взети/дерегистрирани докато са действали тези разпоредби до излизанетона Решението на КС? Някои ще каже ,че решението на КС има действие за напред , а нарушените права следва да се регулират с друг нормативен акт на законодателния орган, но сега нямаме и Народно събрание поради изборите и не се знае и кога ще започне да работи нормално.

  2. От проекта за нова Конституция на депутатите от ГЕРБ, дали поради липсата на мотиви към проекта или по други причини, не успях да разбера докрай ще се премахва ли Великото Народно Събрание или не?! Хем идеята на проекта беше премахване на Великото Народно Събрание, хем в чл.171 от него четем: „Актовете на Великото Народно Събрание по чл.169 се подписват и обнародват от неговия председател в седемдневен срок от приемането им“..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.