Последни новини
Home / Актуално / Издателство “Сиби”: Топ 5 на законодателните феномени, завещани от 44 – то Народно събрание

Издателство “Сиби”: Топ 5 на законодателните феномени, завещани от 44 – то Народно събрание

Defakto.bg

След няколко дни на наше разположение ще бъде Народно събрание – 45. издание. И тъй като в „Сиби“ по призвание и с нелогичен ентусиазъм следим законотворческата дейност, решихме на раздяла с 44-ия парламент да Ви предложим нашия топ 5 на най- учудващите феномени, на които се натъкнахме, докато подготвяхме за Вас поредицата „Джобни издания“. Държим да отбележим, че нашата класация се базира единствено на необичайната и/или забавна законодателна техника, без да се ангажираме с коментар за целесъобразността на възприетите решения. И така:

5. За цялостен принос на пето място попада трайно наложилата се в последните 4 години практика чрез преходни и заключителни разпоредби на закон да се изменят други закони, нямащи нищо общо с основния законопроект. Ще посочим само някои от нашите фаворити: със ЗИД на Закона за физическото възпитание и спорта бе изменен Законът за изпълнение на наказанията и задържането под стража; със ЗИД на Закона за банковата несъстоятелност бе изменен Законът за акцизите и данъчните складове (относно бандеролите на пурите и пуретите); със ЗИД на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража бе изменен Законът за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел; със ЗИД на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение бе изменен Законът за хазарта (относно игрите бинго, лото и кено). Спираме.

4. На четвърта позиция всъщност е една неосъществена амбиция. Тя се нарича Закон за трюфелите. Два пъти внасян, два пъти игнориран от законодателя. Не и от нас. Надяваме се в следващия парламент да бъде направен трети опит, който да е успешен.

3. Ще оформим третото ни място под формата на съвет. Как да си спестим евентуално неблагоприятно решение на Конституционния съд? Отговорът е прост: като променим козметично оспорената пред КС разпоредба, преди той да се е произнесъл по образуваното дело, за да бъде то прекратено поради липса на предмет. Да, говорим за чл. 28 от Закона съдебната власт. Вече е образувано дело и за новата му редакция.
Приемаме залози дали новият парламент ще гримира и нея преди произнасянето на КС.

2. Измененията в Изборния кодекс от началото на 2019 г. През м. февруари „среднощ, във час нещастен“ (буквално като в поема на Едгар Алън По) Народното събрание прие промени в ИК, на които президентът впоследствие наложи вето. Парламентът решително отхвърли ветото, потвърждавайки направените изменения, за да… измени ИК три седмици по-късно, възстановявайки дума по дума старите редакции на част от тези изменения, на практика съгласявайки се с отхвърленото малко преди това вето.

1. Безапелационен победител, разбира се, е ноторната сага с ал. 7 на чл. 19 от Закона за потребителския кредит. Първо бе създадена. Няколко дни по-късно бе отменена, без все още да е била обнародвана. Президентът наложи вето върху първоначалното приемане. Парламентът отхвърли ветото и потвърди създаването на разпоредбата, която преди това вече беше отменил, като към този момент на хронологията нито създаването, нито отмяната са обнародвани в „Държавен вестник“. Впоследствие и създаването, и отмяната бяха обнародвани в един и същ брой. По съдържанието на броя първа е
отмяната, а после е създаването – така първо четем, че нещо е отменено, а след това сме свидетели как се създава вече отмененото. И отмяната, и създаването влязоха в сила от 1 януари 2021 г. Оттогава насам в редакцията мислим все повече за кокошката и яйцето, но не защото сме гладни.

Надяваме се и Вие като нас да подходите с чувство за хумор към приключенията на отишлия си вече състав на Народното събрание, като Ви призоваваме с коментар под публикацията да ни споделите и други забавни казуси, които са Ви направили впечатление през последните 4 години.

Източник: Издателство Сиби

Сиби е издателство за правна литература, основано през 1990 г. Издателството е известно на  специализирания книжен пазар  с издания на авторитетни български юристи, поредицата от сборници с нормативни актове „Джобни издания“ и  отпечатването на юридическа периодика.

About De Fakto

Проверете също

Резултатите от изборите за 45-то НС са публикувани в Държавен вестник, на ход е президентът

Решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК) за резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в …

Президентът: Няма да бавя свикването на Народното събрание, трябва да имаме яснота за правителството

Нямам никакво намерение да бавя свикването на Народното събрание. Нека видим обнародването на списъка на …

Един коментар

  1. Ростислав Русев

    Казусът с Решението на КС да не се отнемат книжки и да не се свалят номерата на колите за неплатени глоби към КАТ, защото са противоконституционни разпоредбите в ЗДвП. От тук следва въпроса какво става с десетки хилядите книжки и коли , които са били взети/дерегистрирани докато са действали тези разпоредби до излизанетона Решението на КС? Някои ще каже ,че решението на КС има действие за напред , а нарушените права следва да се регулират с друг нормативен акт на законодателния орган, но сега нямаме и Народно събрание поради изборите и не се знае и кога ще започне да работи нормално.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.