Последни новини
Home / Законът / Суматоха с делото за видеонаблюдението на вота: ЦИК настоя да не се дава ход, „Демократична България“ – ВАС поне да спре забраната

Суматоха с делото за видеонаблюдението на вота: ЦИК настоя да не се дава ход, „Демократична България“ – ВАС поне да спре забраната

Defakto.bg

Делото за видеонаблюдението на вота в неделя, което трябваше да се гледа във Върховния административен съд (ВАС) днес, предизвика сериозна суматоха и отпор от засегнатите институции. И това не е случайно – от днешните произнасяния на ВАС зависи дали застъпници, наблюдатели, представители на участващите в изборите политически сили ще могат да заснемат и излъчват ставащото при броенето на бюлетините след затварянето на урните на 4 април.

Представителят на ЦИК обяви, че не е спазен 7-дневният срок за призоваване и настоя изобщо да не се дава ход на делото. Аргументът тук се черпи от факта, че производството е по общите срокове на Административнопроцесуалния кодекс (АПК), а не по съкратените срокове в Изборния кодекс. В същото време Централната избирателна комисия очевидно е получила призовката си (по телефона), след като изпраща представител.

Призовките по същия начин са получили и от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), които се явяват  в съда. Те пък настояха ВАС да изпрати преюдициално запитване до Съда на ЕС в Люксембург за казуса с видеонаблюдението на изборния процес и прилагането на регламента GDPR.

Представителите на „Демократична България – Обединение“ (по чиято жалба случаят стигна до съд) отправиха искане поне да бъде спряно предварителното изпълнение на указанията, забраняващи видеонаблюдението, до решаването на спора по същество. И ВАС да се произнесе с определение по това искане в рамките на днешния ден.

Съставът на ВАС, оглавяван от зам.-председателя Мариника Чернева, тепърва ще се произнася.

Както е известно, бяха оспорени съвместни Указания относно обработването и защитата на личните данни – на ЦИК и на Комисията за защита на личните данни. В тях се забранява на застъпници, наблюдатели, представители на  участващи в изборите партии, коалиции и инициативни комитети да заснемат процеса на преброяване на бюлетините и съставянето на протоколите, защото това представлява обработка на лични данни. Kaтo ce пoзoвaвaт и нa eвpopeглaмeнтa, GDРR.

На първа инстанция Административен съд – София-град отмени забраната. Админиcтpaтивнитe cъдии бяха категорични, че рaзпopeдбитe нa eвpopeглaмeнтa зa зaщитa нa личнитe дaнни ca нeпpилoжими ĸъм пpoвeждaнeтo нa нaциoнaлни избopи, ĸoитo ca извън нeгoвия oбxвaт. Ocвeн тoвa пoмeщeниятa, в ĸoитo ce извъpшвa избopния пpoцec ca пyблични, пpeднaзнaчeни зa oбщecтвeнo пoлзвaнe и cиcтeмaтичнoтo тълĸyвaнe нa paзпopeдбитe нa Избopния ĸoдeĸc нe oтĸpивa зaбpaнa зa пpoвeждaнe нa нaблюдeниe в тяx нa лицa, yчacтници в пpoцeca, чиятo пoтeнциaлнa ayдитopия e пo-oгpaничeнa oт тaзи нa пpoфecиoнaлнитe мeдии. A цeлeнитe пpoзpaчнocт и paвнoпocтaвeнocт пo вpeмe нa вoтa и ocигypявaнe cвoбoдaтa нa изpaзявaнe и пpaвoтo нa инфopмaция гapaнтиpaт пpaвoтo нa yчacтницитe в пpoцeca дa извъpшвaт пo cвoя пpeцeнĸa дeйнocти, пoдxoдящи зa тaзи цeл, вĸлючитeлнo видeoзacнeмaнe и/или paзпpocтpaнeниe.

В ЦИК решиха да обжалват това решение, за да градят авторитет. Но го направиха в последния ден от срока за обжалване, 31 март. Върховният административен съд обаче моментално образува дело и го насрочи за днес.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.