Последни новини
Home / Законът / Д. Димитров: ЦИК не изключва карантинирани да идат и гласуват в секциите. Не спомена глобите.

Д. Димитров: ЦИК не изключва карантинирани да идат и гласуват в секциите. Не спомена глобите.

Defakto.bg

ЦИК не лишава никого от правото на глас. Санитарните мерки на Регионалните здравни инспекции са тези, които правят невъзможно упражняването му, но всеки на своя отговорност може да упражни правото си на глас. Никой не може да бъде ограничен в правото си да гласува„. Това коментира  пред bTV  говорителят на ЦИК Димитър Димитров  заради  факта, че поставените под карантина след 31 март, не могат да заявят посещение на екип с подвижна урна, за да гласуват в дома си.

БХК пресметна, че в случая засегнатите граждани, ще  са  между 13 000 и 15 000.  Адвокатите на организацията дори заплашиха, че ще съдят държавата, ако гражданите  под карантина заради Ковид-19 бъдат лишени от избирателните си права.

В Закона за извънредното положение, управляващите приеха, че до  три дни преди вота карантинираните граждани могат да заявят гласуване с мобилна урна. След проверка от РЗИ те ще бъдат извадени от основните избирателните списъци.  Тогава бе отхвърлено предложението на левицата заявката за гласуване с подвижна урна да не е три, а един ден.

Говорителят на ЦИК като акцентира, че комисията не отнема избирателни права, пропусна да спомене, че ако карантинираните  граждани приемат буквално думите му и се явят пред урните да гласуват, са застрашени от административни санкции.  В  Закона за здравето парламентът записа, че  за неспазване на противоепидемичните марки и карантината глобата е от 300 до 1000 лева, ако нарушението е повторно – от 1000 до 2000 лева. Ако едно лице е болно от заразна болест, както и заразоносител, което откаже или не изпълнява задължителната изолация и/или лечение, ще се наказва с глоба в размер на 5000 лв. Същото важи и за лице, контактно на болен от заразна болест, което отказва или не изпълнява задължителната карантина.

Отделно, в чл. 355, ал. 2  от НК е предвидена и наказателна отговорност за случаите на нарушаване на задължителна карантина, въведена като противоепидемична мярка срещу Ковид- 19.

По информация на  Върховната касационна прокуратура, цитирана от  в. Сега, през 2020 г. са осъдени 786 души за нарушаване на карантината. Ефективно са осъдени 8 души, 244 са получили условни присъди, а 528 са наказани с пробация.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.