Последни новини
Home / Законът / Навръх клетвата, 22 съдебни заседатели за СРС зачертани заради навършени години

Навръх клетвата, 22 съдебни заседатели за СРС зачертани заради навършени години

Defakto.bg

Проблемът идва от проточилата се изборна процедура, за която те не са виновни

Навръх клетвата на новите съдебни заседатели в най-големия съд в страната – Софийския районен съд (СРС), близо една десета от тях са зачертани от списъка заради навършени междувременно 68 години. Това е пределната възраст за встъпващ заседател по закон. Клетвата ще е в понеделник.

Става дума за 22 души от 250 – това поне бе бройката, обявена миналия март за СРС. Колко от останалите междувременно ще се откажат тепърва предстои да видим. В момента в Софийския районен съд заседателите са около 230.

Де факто бе сезиран за проблема от някои от тях.

При подаването на документи и преминаването на „изпита“ пред Столичния общински съвет изключените сега кандидати са били изрядни, включително откъм възраст. Те са набавяли нужните документи, правили са задължителните удостоверявания, чакали са задължителните справки – едно главоболно занимание, ходили са на препитване в общината и в крайна сметка са били одобрени там. Но процедурата се е проточила една година, включително заради пандемията, извънредното положение и последвалата епидемична обстановка и  … 22-ма са чукнали поредна, фатална за избора им година от биографията.

По закон това не би трябвало да се случи, в ЗСВ има ясни срокове. Така не по-късно от 8 месеца преди изтичане на мандата на предните заседатели общите събрания на горните съдилища определят броя на заседателите за долните, 6 месеца преди изтичане на мандата председателите на окръжните и апелативните съдилища съобщават на общинските съвети колко съдебни заседатели трябва да бъдат избрани, 5 месеца преди изтичането на мандата общинарите обявяват, че набират кандидати. Изборът в ОС минава през изслушване – пред специална комисия, после има гласуване на открито заседание на самия съвет, иска се обикновено мнозинство от повече от половината от присъстващите. Този избор, по закон, става 3 месеца преди изтичането на мандата. Следва изпращане на списъка на съответния окръжен, апелативен или спецапелативен съд. Там друга комисия проверява номинираните за съответствие със законовите изисквания, общото събрание ги избира и съдебните заседатели полагат клетва. Мандатът им е 4 години, започва да тече от деня на клетвата, не могат да са заседатели повече от два последователни мандата в един и същи съд.

Мандатът на действащите заседатели в СРС изтече още миналата пролет.

А вече тази седмица проверката в СГС е установила навършените 68 г. на 22-ма от одобрените и сега общинарите трябва да допълнят списъка. Станалите „негодни“ не са официално уведомени – няма подобно изрично задължение по закон, научават случайно и кулоарно.

Така се оказват наказани, без да имат вина.

Заседателите са представители на гражданството, които задължително участват в част от първоинстанционните наказателни дела – при повдигнато обвинение за престъпление, предвиждащо над 5 г. затвор. Те са равни на съдията в процеса и гласът им същата тежест, като неговия, при определянето на присъдата. Участието им в правораздаването е уредено в Конституцията.

Нещо повече – липсата на заседатели може да блокира наказателните процеси и подобна заплаха се е появявала неведнъж. Кандидати да участват в правораздаването не винаги има, особено в по-малките населени места. Заплащането продължава да не е високо и, макар да са с равен глас със съдията при решаването на съдби, те не са на особена почит в Темида. Поне в София заседателите нямат дори „тяхна“ стая в повечето съдебни сгради и отвисяват по коридорите в изчакване да започне делото им. Чува се и за на моменти грубо отношение на магистрати към тях. А тази седмица Съдийската колегия на ВСС не се произнесе по молбата заседателите да бъдат включени във ваксинационния план ведно с магистратите – били грижа на общинските съвети.

Заради проблема със заседателите м.г. имаше поредица от предложения за промени в ЗСВ, направени от окръжни и военни съдилища, а колегията на ВСС трябваше да формира специална работна група.

В момента изисванията към андидатите за заседатели по закон са:

1. възраст от 21 до 68 години;
2.настоящ адрес в община, която попада в рамките на съдебния район на съда, за който кандидатства;
3. завършено най-малко средно образование;
4. не е осъждан за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията;
5. не страда от психически заболявания.

Изискваните документи за кандидатиране също не са малко:

1. подробна автобиография, подписана от кандидата;
2. нотариално заверено копие от диплома за завършено образование;
3. свидетелство за съдимост, издадено за кандидатстване за съдебен заседател;
4. медицинско удостоверение, че лицето не страда от психическо заболяване;
5. данни за контакт на две лица, към които общинските съвети да се обръщат за препоръки;
6. мотивационно писмо;
7. писмено съгласие;
8. декларация за липса на несъвместимост;
9. документ за извършена проверка по реда на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, ако са родени преди 16 юли 1973 г.

Заплащането пък е на база 1/22 от 60 % от основната заплата на съдия, но не по-малко от 20 лв. на ден. Като възнаграждението за заседателен ден зависи от действително отработените часове  – времетраенето на заседанието.

Специално в Софийския районен съд със заповед от февруари 2020 г.  то базисно е определено на 10,88 лв и не е променяно. В същото време магистратските заплати са индексирани от 1 януари и възнаграждението в СРС вече е 3284 лв., а 1/22 от 60 % от него са 89,56 лв.

Предстои подбор на заседатели за СГС, тече процедура за Специализирания съд.

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.