Последни новини
Home / Законът / АЕЖ напомня: Журналистите имат право да присъстват в избирателните секции

АЕЖ напомня: Журналистите имат право да присъстват в избирателните секции

Defakto.bg Онзи ден тричленен състав на ВАС  остави  без разглеждане искането да бъде спряно изпълнението на Указанията на ЦИК, които забраниха  на зacтъпници, нaблюдaтeли, пpeдcтaвитeли нa  yчacтвaщи в избopитe пapтии, ĸoaлиции и инициaтивни ĸoмитeти да записват и разпространяват  след края на изборния ден пpoцeca нa пpeбpoявaнe нa бюлeтинитe и cъcтaвянeтo нa пpoтoĸoлите.

На практика петъчното решение на  състава на ВАС (по искане на ЦИК и КЗЛД)  блокира съдебното решение на  Административен съд – София град,  според което  видеонаблюдението е  законно и  позволено. Съдия Васил Петров в  статия  пред Де Факто обясни защо съдиите от върховния съд не са прави.  Асоциацията на европейските журналисти  обаче напомня, че съдебната битка не засяга правата на журналистите  да присъстват в избирателните секции.

Асоциацията на европейските журналисти – България напомня, че представители на медиите имат право да присъстват в избирателните секции. Изборният кодекс регламентира, че журналистите могат да присъстват при откриването на изборния ден, по време на гласуването и при отварянето на урните и установяването на резултатите – т.е. през цялото време на изборния процес.

Присъствието на журналисти е ключово за гарантиране на прозрачното и честно протичане на изборите и членовете на секционни комисии нямат право да го ограничават.

Единствените ограничения са свързани със забраната за разкриване и заснемане на начина на гласуване, както и с евентуално нежелание на избиратели, които не са публични фигури, да бъдат заснемани, докато упражняват правото си на глас. Членовете на комисии обаче са длъжностни лица, които изпълняват служебните си задължения на публично място, и не би трябвало да се ползват с право да откажат да бъдат снимани от медии.

Съгласно указанията на Централната избирателна комисия до секционните избирателни комисии, представителите на средствата за масово осведомяване се легитимират с удостоверение от съответната медия или журналистическа карта.

С АЕЖ се свързаха журналисти заради опит представители на секционни избирателни комисии в чужбина да им откажат достъп. АЕЖ напомня, че Изборният кодекс и указанията на ЦИК са валидни за всички секции в страната и в чужбина и не могат да бъдат налагани произволни и противоречащи на закона ограничения. Действащите противоепидемични мерки не са основание за неспазване на разпорежданията на закона и не могат да бъдат използвани като претекст за ограничаване на прозрачността на изборния процес.

АЕЖ призовава всички представители на медиите да спазват противоепидемичните мерки и да пазят чуждото и своето здраве. Журналистите да подхождат етично и с разбиране при нежелание на избиратели да бъдат излагани на публичност, като обаче държат сметка и за обществения интерес.

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.