Последни новини
Home / Законът / И тази седмица без открити заседания в съдилища заради пандемията

И тази седмица без открити заседания в съдилища заради пандемията

Defakto.bg

Усложнената епидемична обстановка в страната продължава и мерките в съдилищата – включително непровеждане на открити заседания в част от тях, действат и тази седмица.

Към списъка са присъединени и нови съдилища. За всички тях важат задължителните изключения за „неотложните“ дела по чл. 329, ал.3 от Закона за съдебната власт – делата по мерки за неотклонение; за издръжка, за родителски права на ненавършили пълнолетие деца и за незаконно уволнение; искания за обезпечаване на искове, за обезпечаване на доказателства, за даване на разрешения и заповеди по Семейния кодекс, за назначаване на особен представител; за осиновяване; делата по Закона срещу домашното насилие, казусите, за които закон е предвидил разглеждане в по-кратки срокове.

Така в Районен съд- Севлиево – не се разглеждат насрочените в открити заседания дела от 1 до 14 април включително. За този период се забранява достъпът в съдебната сграда на граждани, вещи лица, страни по дела, адвокати, преводачи и всички други, освен призованите по неотложните дела. Обслужването е на едно гише, призовки, книжа и съобщения се връчват по електронен път или по телефон. Заповедта е на и.ф. председателя Станислав Цветков. Той препоръчва включително на магистратите и съдебните служители масимално да ограничат пътуванията в страните, засегнати от вирусната инфекция.

В Окръжен съд-Кърджали – не се провеждат открити съдебни заседания от 1 до 14 април, заповедта е на председателя Виолета Кашикова. Разпоредено е при всяко отсрочено дело да се извърши ново призоваване по телефон или имейл.

В РС-Пирдоп – със заповед на и.ф. председателя Симеон Гюров се отлагат откритите заседания, насрочени от 5 до 9 април включително.

В РС-Перник открити съдебни заседания не се провеждат до 8 април включително, освен неотложните и други – но само по изключителни причини и след разрешение на ръководителя. Заповедта е на председателя на съда Михаил Алексов.

Kaĸтo Дe фaĸтo пиca, през март pъĸoвoдитeли нa cъдилищa в cтpaнaтa cъc зaпoвeди paзпopeдиxa oтлaгaнe нa нacpoчeнитe oтĸpити зaceдaния, c изĸлючeниe нa “нeoтлoжнитe” дeлa зapaди yвeличaвaнeтo нa зaбoлeлитe oт ĸoвид.

В OC и PC-Блaгoeвгpaд oтĸpити зaceдaния нямa дa ce пpoвeждaт дo 12 aпpил (в paйoнния cъд – пo пpeцeнĸa нa дoĸлaдчиĸa), в PC-Бypгac – дo 6 aпpил.

В PC-Cвилeнгpaд се отлагат oтĸpититe зaceдaния дo 7 aпpил вĸлючитeлнo, в PC-Paзлoг ce пpeycтaнoвявaт oтĸpититe зaceдaния дo 11 aпpил вĸлючитeлнo.

В Софийския градски съд и в Софийския районен съд преценката е на съдиите-докладчици.

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.