Последни новини
Home / Законът / Миглена Тачева получи нов 5-годишен мандат като директор на НИП без конкурс

Миглена Тачева получи нов 5-годишен мандат като директор на НИП без конкурс

Defakto.bg

Управителният съвет на Националния институт на правосъдието избра Миглена Тачева за директор на НИП за още един 5 годишен мандат без да обяви конкурсна процедура за поста.

Решението бе взето със 6 гласа „за“ и един „против“ от 7-членния УС на заседание днес, 5 април, излъчвано онлайн в реално време.

Председателят на ВАС Георги Чолаков, главният прокурор Иван Гешев,  двамата представители на ВСС съответно от Съдийската и Прокурорската колегии Красимир Шекерджиев и Евгени Иванов, и проф. Сашо Пенов от Юридическия факултет на СУ „Климент Охридски“ гласуваха за Миглена Тачева.

Въпреки, че министерството на правосъдието смяташе, че изборът трябва да пречине през онкурсна процедура, министърът на правосъдието Десислава Ахладова подкрепи изборът на Тачева без обструкции.

Против гласува единствено председателят на ВКС и председател на УС на НИП Лозан Панов.

Преди гласуването Управителният съвет на НИП прие отчета за дейността на директора на Института за първия 5-годишен мандат (2016-2021 г.) Шестима от членовете на Управителния съвет на НИП като „много добра“, оценката на Лозан Панов бе „добра“.

Изборът се проведе според променени правила, приети от УС на НИП по предложение на  Тачева. Според тях   процедурата за директор на НИП  се открива не по-рано от три месеца и не по-късно от един месец преди изтичане на мандата.  Но, ако в срок от пет месеца преди края на мандата и не по-късно от три месеца, настоящият директор на НИП подаде заявление, с което декларира желанието си за втори мандат, по новите правила, не се обявява нов публичен конкурс за поста, а директно преизбиране, както  стана в случая.  Тези правила, които не позволиха да има реален конкурс бяха остро критикувани от Лозан Панов. 

„Нарушават се всички принципи, с които трябва да е съобразена процедурата за избор на ръководител на тази институция, ангажирана с обучението на магистратите – равен достъп, публичност и прозрачност“, коментира Лозан Панов след приемането им на 22 февруари.

През 2016 година Миглена Тачева  спечели оспорваната битка за директорската позиция в НИП срещу тогавашния шеф на института Драгомир Йорданов и бившия правосъден министър Антон Станков.

Тачева очаква значителни възнаграждания,  тъй като се е определила за ръководител на два сериозни проекта по европейската програма „Добро управление“ за над 10 милиона лева, пише Медиапул. Общата сума на възнагражденията за ръководителя е малко над 1% от техния размер. Очакваните постъпления за ръководителя трябва да са в размер над 100 хиляди лева.  Това се разбира от коефициента на очакваното възнаграждение, което Тачева е оповестила в отговор на въпроси на медията.

Отделно като директор на НИП тя получава заплата на върховен съдия и вече е получила около 52 хиляди лева, защото е ръководила един от приключителите европейски проекти на НИП, допълва Медиапул.

Решението на УС за преизбиране на директора на Института влиза в сила в деня, следващ изтичането на първия мандат.

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 + 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.