Последни новини
Home / Законът / Окончателно: Няма престъпление при продажбата на „Каолин“, делото срещу Иво Прокопиев прекратено

Окончателно: Няма престъпление при продажбата на „Каолин“, делото срещу Иво Прокопиев прекратено

Defakto.bg

Поредни гръмки обвинения се провалиха безславно. Няма престъпление при извършената през 2012 г. продажба на прословутия „Каолин“ на германско дружество и досъдебното производство срещу Иво Прокопиев, Иван Ненков и Константин Ненов се прекратява поради липса на престъпление.

Това окончателно постановяват апелативните съдии от САС Николай Джурковски, Антоанета Желязкова и Емилия Колева – докладчик. С определение те променят основанието за прекратяване на делото от прокурор. Определението не подлежи на обжалване.

Новината първо бе съобщена от „Дневник“.

Иво Прокопиев

Приватизацията на „Каолин“, а после и продажбата му бяха ползвани като аргументи за роене на дела срещу издателя Прокопиев. Нещо повече, в края на 2017 г. тогавашната КОНПИ обяви тази приватизация за незаконна, прехвърли тази си констатация върху последващата продажба, за да „установи“ значителни „несъотвествия“ и да наложи на Иво Проопиев запори за милиони. А през 2018 г. Софийската градска прокуратура обвини него като председател на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ и членовете на съвета Константин Ненов и Иван Ненков в пране на пари.

В края на миналата година, след събиране на 147 тома с проследяването и описваните на извършваните от „Каолин“ сделки, прокурор от СГП е прекратил досъдебното производство. Но с неясни мотиви – веднъж е твърдял недоказаност на обвинението, друг път липса на престъпление. Защитата е оспорила прокурорското постановление само в мотивната му част и е настояла на делото да се сложи край именно заради липсата на престъпление. Софийският градски съд пък е върнал случая на прокурора за ново, законосъобразно постановление. А определението за връщане е оспорено и от защитата, и от прокуратурата пред Софийския аперативен съд.

„Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу И.П. за деяние, извършено в качеството му на председател на Съвета на директорите на
„Алфа Финанс холдинг“ АД, а на К.Н. и И.Н. – като членове на Съвета на директорите на същото дружество. Безспорно председателят на Съвета на директорите няма правомощия по отношение имуществото на дружеството, а може и е длъжен да действа само при решение на колективния орган за управление, какъвто е Съвета на директорите, а в тази връзка се касае за действия в изпълнение решение на колективен орган, за което както е известно, не се носи наказателна отговорност. В този смисъл и подписването на договора за продажба на акции, се явява правомерна дейност, тъй като е извършена при решение на колективния орган за управление.

Споделят се и доводите, касаещи предмета на обвинението за „пране на пари“, а именно покупко – продажбата на 425 404 акции от капитала на „Каолин“ АД. При покупко-продажба на акции, които са родово определени вещи, не се „преобразува“ имущество. В тази връзка изобщо несъстоятелно е да се търси идентичност на продадените акциите, с придобити през 2000г. и включени в капитала на „РМД Каолин 98“ АД. Основателни са и възраженията на защитата, касаещи отсъствието на „предикатно престъпление“, елемент от обективния състав на чл.253 от НК, обосновани и с изхода на водено друго наказателно производство, приключило с оправдателна присъда, както и със
самия вид на посочената като неизгодна сделка – договор за заем, който по своя характер е винаги възмезден и изначално не може да бъде увреждащ страните по него. Във връзка с отсъствието на предикатното престъпление, жалбоподателят се позовава и на обстоятелството, че придобиването на акциите от „Каолин“ АД от капитала на „РМД Каолин 98“ АД, е станало при извършена на 23.08.2001г. публична продан по изпълнително дело №319/2001г. по описа на съдия изпълнител при Районен съд-Разград. В този смисъл е и приетото от прокурора, че провеждането на публичната продан изключва престъпно придобиване на пакета акции“, се казва в определението.

С оправдателни присъди на първа инстанция пък приключи друго гръмко дело „Трайков-Проопиев-Дянков“ за продажбата на миноритарния държавен дял в ЕВН.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.