Последни новини
Home / Законът / Административен съд – София-област решава рядък казус с отнет лиценз

Административен съд – София-област решава рядък казус с отнет лиценз

Defakto.bg

Рядък казус с отнет лиценз на инвестиционен посредник е на вниманието на Административния съд – София-област. Пред него е оспорено решение на Комисията за финансов надзор, трето по рода си в историята на регулатора.

За това алармират завелите делото, от финансов холдинг “Лено”. Необичайното в случая е, че лицензът се отнема на базата на нарушения, които не са окончателно признати за такива от съда, но се ползват като аргумент за най-тежката административна мярка. Решенията на КФН станаха подсъдни на столичния областен административен съд с големите изменения в АПК от 2018 г., в сила от 1 януари 2019 г. Решението на регулатора е от 27 октомври миналата година. Делото в АССО е насрочено за утре.

“Обръщаме се към вас, защото вече не можем и не искаме да мълчим. Ние сме представители на българския бизнес – онзи, който създава работни места и пълни хазната. В същото време спрямо нас са задействани процедури, които, в крайна сметка, унищожават бизнеса така, че това да е привидно „легитимно“. На фона на вричанията за върховенство на закона и правова държава”, заявяват от холдинга.

И описват казуса така: “Ние сме финансов холдинг Лено. Фирмата – майка „Лено“ АД е небанкова финансова институция, която отпуска ипотечни или бизнес кредити от 4 000 до 2 500 000 евро. Подкрепени сме от японски инвеститори и регистрирани в БНБ от 2013 г. Не сме фирма за „бързи кредити“ и не изпращаме биячи на клиентите, за да събираме вземания. Спазваме законите, не закрихме работни места по време на пандемията. Проверки на НАП и ДАНС не са откривали съществени нарушения.
Едно от придобитите от нас дружества („Балканска Инвестиционна Компания“ АД а към момента „Одесос 33“ ЕООД) бе инвестиционен посредник, с лиценз, издаден още през 1999 г., разширен от КФН през 2004 г. И до неотдавна не е имало проблеми. Но на 27 октомври 2020
г. Комисията за финансов надзор отне лиценза на инвестиционния посредник, защото е престанал „да отговаря на условията“ и е „системен нарушител на закона“. Това бе предшествано от проверка, по която се изискваха маса документи за периода, обхващащ проверката, след това бяха направени още 19 искания за допълнителни документи и уточнения, даваха ни се часове за изпълнение, имаше 4 посещения на място в офисите на дружеството.
Издадени бяха 15 акта за установяване на административно нарушение и 12 наказателни постановления, свързани с тях, и 3 принудителни административни мeрки, всички обжалвани от нас пред съда, делата са висящи.
В същото време КФН се позова именно на въпросните „нарушения“, за да обоснове отнемането на лиценза, което е недопустимо, преди съдът да се е произнесъл дали сме нарушители.
Доколкото ни е известно, за цялата си история КФН е отнела само още два лиценза на инвестиционни посредници по този начин – без нито едно доказано нарушение. Попаднахме сред „избраните“.
За илюстрация на „сериозността“ на нарушенията само няколко примера – твърди се, че сме качили грешна тарифа на сайта си и така сме заблудили клиентите. Всъщност става дума за техническа грешка (грешно копиране при редизайн на самата тарифа), ощетени
няма – не сме имали такива сделки и запитвания, услугата отдавна е спряна. Обвиняват ни също, че не сме декларирали три сметки, открити в банка, а други три сме посочили с грешно предназначение. Първите три сметки просъществуваха по-малко от месец и
никога не са ползвани, а към датата на запитването не сме ги имали (в същото време става ясно, че КФН са имали тази информация от БНБ, много преди това). И т.н., и т.н.
Срещу решението за отнетия лиценз, в което се твърди включително, че вече не сме с „добра репутация“, водим отделно дело, то е в Административен съд – София-област, следващото заседание е на 8 април, 2021.
Но отнемането на лиценза вече дава резултати – по света „лошата репутация“ се изчиства с години. Тръгнаха запитвания към „Лено“ от БНБ, а, както вече описахме, едни твърдения и непотвърдени окончателно нарушения могат да стават аргументи за нови санкции”.

Кой е прав и кой – крив, ще каже съдът. Когато се произнесе.

About De Fakto

Проверете също

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на Галина Захарова за шеф на ВКС

Председателят на Висшия адвокатски съвет д-р Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на съдия Галина Захарова за …

Формално и без мотиви ВСС подкрепи пред КС искането на Гешев срещу изслушването му в парламента

  Формално и без аргументи Висшият съдебен съвет изпрати становище до КС, в което подкрепя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.