Последни новини
Home / Законът / Административен съд – София-област решава рядък казус с отнет лиценз

Административен съд – София-област решава рядък казус с отнет лиценз

Defakto.bg

Рядък казус с отнет лиценз на инвестиционен посредник е на вниманието на Административния съд – София-област. Пред него е оспорено решение на Комисията за финансов надзор, трето по рода си в историята на регулатора.

За това алармират завелите делото, от финансов холдинг „Лено“. Необичайното в случая е, че лицензът се отнема на базата на нарушения, които не са окончателно признати за такива от съда, но се ползват като аргумент за най-тежката административна мярка. Решенията на КФН станаха подсъдни на столичния областен административен съд с големите изменения в АПК от 2018 г., в сила от 1 януари 2019 г. Решението на регулатора е от 27 октомври миналата година. Делото в АССО е насрочено за утре.

„Обръщаме се към вас, защото вече не можем и не искаме да мълчим. Ние сме представители на българския бизнес – онзи, който създава работни места и пълни хазната. В същото време спрямо нас са задействани процедури, които, в крайна сметка, унищожават бизнеса така, че това да е привидно „легитимно“. На фона на вричанията за върховенство на закона и правова държава“, заявяват от холдинга.

И описват казуса така: „Ние сме финансов холдинг Лено. Фирмата – майка „Лено“ АД е небанкова финансова институция, която отпуска ипотечни или бизнес кредити от 4 000 до 2 500 000 евро. Подкрепени сме от японски инвеститори и регистрирани в БНБ от 2013 г. Не сме фирма за „бързи кредити“ и не изпращаме биячи на клиентите, за да събираме вземания. Спазваме законите, не закрихме работни места по време на пандемията. Проверки на НАП и ДАНС не са откривали съществени нарушения.
Едно от придобитите от нас дружества („Балканска Инвестиционна Компания“ АД а към момента „Одесос 33“ ЕООД) бе инвестиционен посредник, с лиценз, издаден още през 1999 г., разширен от КФН през 2004 г. И до неотдавна не е имало проблеми. Но на 27 октомври 2020
г. Комисията за финансов надзор отне лиценза на инвестиционния посредник, защото е престанал „да отговаря на условията“ и е „системен нарушител на закона“. Това бе предшествано от проверка, по която се изискваха маса документи за периода, обхващащ проверката, след това бяха направени още 19 искания за допълнителни документи и уточнения, даваха ни се часове за изпълнение, имаше 4 посещения на място в офисите на дружеството.
Издадени бяха 15 акта за установяване на административно нарушение и 12 наказателни постановления, свързани с тях, и 3 принудителни административни мeрки, всички обжалвани от нас пред съда, делата са висящи.
В същото време КФН се позова именно на въпросните „нарушения“, за да обоснове отнемането на лиценза, което е недопустимо, преди съдът да се е произнесъл дали сме нарушители.
Доколкото ни е известно, за цялата си история КФН е отнела само още два лиценза на инвестиционни посредници по този начин – без нито едно доказано нарушение. Попаднахме сред „избраните“.
За илюстрация на „сериозността“ на нарушенията само няколко примера – твърди се, че сме качили грешна тарифа на сайта си и така сме заблудили клиентите. Всъщност става дума за техническа грешка (грешно копиране при редизайн на самата тарифа), ощетени
няма – не сме имали такива сделки и запитвания, услугата отдавна е спряна. Обвиняват ни също, че не сме декларирали три сметки, открити в банка, а други три сме посочили с грешно предназначение. Първите три сметки просъществуваха по-малко от месец и
никога не са ползвани, а към датата на запитването не сме ги имали (в същото време става ясно, че КФН са имали тази информация от БНБ, много преди това). И т.н., и т.н.
Срещу решението за отнетия лиценз, в което се твърди включително, че вече не сме с „добра репутация“, водим отделно дело, то е в Административен съд – София-област, следващото заседание е на 8 април, 2021.
Но отнемането на лиценза вече дава резултати – по света „лошата репутация“ се изчиства с години. Тръгнаха запитвания към „Лено“ от БНБ, а, както вече описахме, едни твърдения и непотвърдени окончателно нарушения могат да стават аргументи за нови санкции“.

Кой е прав и кой – крив, ще каже съдът. Когато се произнесе.

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.