Последни новини
Home / Законът / ВСС вписва дисциплинарната „забележка“ в досието на следователя Бойко Атанасов

ВСС вписва дисциплинарната „забележка“ в досието на следователя Бойко Атанасов

Defakto.bg

С решение от днес, Прокурорската колегия на ВСС прие „за сведение“ първото влязло в сила дисциплинарно наказание на известния следовател Бойко Атанасов. Санкцията „забележка“ се вписва в кадровото му досие.

Казусът е известен, забележително бе окончателното произнасяне на петчленен състав на Върховния административен съд по него. В края на март с 3 на 2 гласа върховните съдии потвърдиха санкцията за „неетично отношение“ на магистрата Атанасов към Иван Гешев, задето през 2017 г. в интервю пред Люба Кулезич е коментирал сключвани от сегашния главен прокурор срамни споразумения с организираната престъпност.

Наказанието е наложено от градския прокурор на София, потвърдено от колегията на ВСС и препотвърдено от ВАС. Несъгласните върховни съдии Юлия Ковачева и Виолета Главинова обаче бяха категорични: става дума за изказано мнение в контекста на свободата на изразяване, защитена включително от Европейската конвенция по правата на човека. Но останаха малцинство.

Днес кадровиците нямаха дебат по темата, точката в дневния им ред бе приемане за сведение на окончателното решение на ВАС и прилагане на „забележката“ към адровото досие.

Макар че става дума за най-лекото дисциплинарно наказание, наличието му оттук нататък спира следователя в кандидарането за професионално израстване или нови длъжности като например европейски делегиран прокурор.

 

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието смята, че за промените в съдебната власт, не е нужно свикване на Велико народно събрание

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията …

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.