Последни новини
Home / Законът / ВСС вписва дисциплинарната “забележка” в досието на следователя Бойко Атанасов

ВСС вписва дисциплинарната “забележка” в досието на следователя Бойко Атанасов

Defakto.bg

С решение от днес, Прокурорската колегия на ВСС прие “за сведение” първото влязло в сила дисциплинарно наказание на известния следовател Бойко Атанасов. Санкцията “забележка” се вписва в кадровото му досие.

Казусът е известен, забележително бе окончателното произнасяне на петчленен състав на Върховния административен съд по него. В края на март с 3 на 2 гласа върховните съдии потвърдиха санкцията за “неетично отношение” на магистрата Атанасов към Иван Гешев, задето през 2017 г. в интервю пред Люба Кулезич е коментирал сключвани от сегашния главен прокурор срамни споразумения с организираната престъпност.

Наказанието е наложено от градския прокурор на София, потвърдено от колегията на ВСС и препотвърдено от ВАС. Несъгласните върховни съдии Юлия Ковачева и Виолета Главинова обаче бяха категорични: става дума за изказано мнение в контекста на свободата на изразяване, защитена включително от Европейската конвенция по правата на човека. Но останаха малцинство.

Днес кадровиците нямаха дебат по темата, точката в дневния им ред бе приемане за сведение на окончателното решение на ВАС и прилагане на “забележката” към адровото досие.

Макар че става дума за най-лекото дисциплинарно наказание, наличието му оттук нататък спира следователя в кандидарането за професионално израстване или нови длъжности като например европейски делегиран прокурор.

 

About De Fakto

Проверете също

МВР предупреди Инспектората към ВСС, че Специализираната прокуратура саботира полицейски операции

  Главният секретар на МВР Петър Тодоров е изпратил писмо до Инспектората на Висшия съдебен …

Министър Янаки Стоилов се срещна с председателите на Венецианската комисия и на Европейския съд по правата на човека

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с Джани Букикио, председател на Европейската комисия за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.