Последни новини
Home / Законът / ВСС вписва дисциплинарната “забележка” в досието на следователя Бойко Атанасов

ВСС вписва дисциплинарната “забележка” в досието на следователя Бойко Атанасов

Defakto.bg

С решение от днес, Прокурорската колегия на ВСС прие “за сведение” първото влязло в сила дисциплинарно наказание на известния следовател Бойко Атанасов. Санкцията “забележка” се вписва в кадровото му досие.

Казусът е известен, забележително бе окончателното произнасяне на петчленен състав на Върховния административен съд по него. В края на март с 3 на 2 гласа върховните съдии потвърдиха санкцията за “неетично отношение” на магистрата Атанасов към Иван Гешев, задето през 2017 г. в интервю пред Люба Кулезич е коментирал сключвани от сегашния главен прокурор срамни споразумения с организираната престъпност.

Наказанието е наложено от градския прокурор на София, потвърдено от колегията на ВСС и препотвърдено от ВАС. Несъгласните върховни съдии Юлия Ковачева и Виолета Главинова обаче бяха категорични: става дума за изказано мнение в контекста на свободата на изразяване, защитена включително от Европейската конвенция по правата на човека. Но останаха малцинство.

Днес кадровиците нямаха дебат по темата, точката в дневния им ред бе приемане за сведение на окончателното решение на ВАС и прилагане на “забележката” към адровото досие.

Макар че става дума за най-лекото дисциплинарно наказание, наличието му оттук нататък спира следователя в кандидарането за професионално израстване или нови длъжности като например европейски делегиран прокурор.

 

About De Fakto

Проверете също

Огнян Стоичков, член на Бюрото за контрол на СРС: Срещу две лица от протестите са прилагани неправомерно СРС

Поне спрямо 2 лица, участвали в протестите, са прилагани неправомерно специални разузнавателни средства (СРС) – …

52 кандидати за младши магистрати заявиха желанията си за назначаване

Одобрените от колегиите на ВСС 52 кандидати за младши съдии, прокурори и следователи заявиха писмено …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.