Последни новини
Home / Законът / В Люксембург: Назначиха трима европейски делегирани прокурори от България, окончателно отхвърлиха четирима

В Люксембург: Назначиха трима европейски делегирани прокурори от България, окончателно отхвърлиха четирима

Defakto.bg
Колегиумът на Европейската прокуратура днес е назначил трима делегирани прокурори от България, но окончателно е отхвърлил четирима от номираните.
Това официално съобщиха от новата прокуратура на ЕС, със седалище в Люксембург. Предложенията са на Лаура Кьовеши.
 Колегиумът на прокуратурата е стигнал до заключението, че според цялата им кариера, четиримата не са били в положение да придобият ключовата част от необходимия практически опит за европейски делегиран прокурор, а именно – този на прокурор.
Позицията, която са заемали в българската правосъдна система, не им е позволила да доведат дело до съда, да представят пледоария или да упражняват наличните правни средства при наказателно преследване според националното законодателство„, подчертават от европейската прокуратура пред БНР .
Като е известно, на България е определена бройка от 10 делегирани прокурори, които да работят по европейските дела на терен. В началото на март обаче гръмна новината, че Кьовеши има възражения към 7 от 10-те, подбрани от Прокурорската колегия на ВСС, то ест не приема 70 % от тях.
Кадровиците у нас възроптаха, че отхвърляне няма, процедурата не е приключила и всъщност дори били похвалени за навременния избор. Проведоха и онлайн среща с европейския главен прокурор, след което окончателно се потвърди, че седем от претендентите не минават дотук ситото на проверката и ще бъдат допълнително проверявани от работна група от ЕП.
Резултатите са налице.
Назначени са тримата, срещу които единствено нямаше възражения – Светлана Шопова-Колева (СГП), Димитър Беличев (СГП) и Бойко Калфин (ОП-Кюстендил), уточнява „Сега“.
Имената на четиримата отхвърлени не се съобщават от ЕП. Но явно са тримата следователи и съдията, излъчени от кадровиците.
Остават  още трима от листата на 10-те, за които е поискана допълнителна информация за професионалния им опит. Техните имена също не се съобщават. Но от списъка остават Вероника Трифонова и Божидара Ганева-Димова от СРП и Венцислав Фердинандов от Специализираната прокуратура.
Листата на ВСС за европейските делегирани прокурори тук.

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.