Последни новини
Home / Законът / В Люксембург: Назначиха трима европейски делегирани прокурори от България, окончателно отхвърлиха четирима

В Люксембург: Назначиха трима европейски делегирани прокурори от България, окончателно отхвърлиха четирима

Defakto.bg
Колегиумът на Европейската прокуратура днес е назначил трима делегирани прокурори от България, но окончателно е отхвърлил четирима от номираните.
Това официално съобщиха от новата прокуратура на ЕС, със седалище в Люксембург. Предложенията са на Лаура Кьовеши.
 Колегиумът на прокуратурата е стигнал до заключението, че според цялата им кариера, четиримата не са били в положение да придобият ключовата част от необходимия практически опит за европейски делегиран прокурор, а именно – този на прокурор.
Позицията, която са заемали в българската правосъдна система, не им е позволила да доведат дело до съда, да представят пледоария или да упражняват наличните правни средства при наказателно преследване според националното законодателство“, подчертават от европейската прокуратура пред БНР .
Като е известно, на България е определена бройка от 10 делегирани прокурори, които да работят по европейските дела на терен. В началото на март обаче гръмна новината, че Кьовеши има възражения към 7 от 10-те, подбрани от Прокурорската колегия на ВСС, то ест не приема 70 % от тях.
Кадровиците у нас възроптаха, че отхвърляне няма, процедурата не е приключила и всъщност дори били похвалени за навременния избор. Проведоха и онлайн среща с европейския главен прокурор, след което окончателно се потвърди, че седем от претендентите не минават дотук ситото на проверката и ще бъдат допълнително проверявани от работна група от ЕП.
Резултатите са налице.
Назначени са тримата, срещу които единствено нямаше възражения – Светлана Шопова-Колева (СГП), Димитър Беличев (СГП) и Бойко Калфин (ОП-Кюстендил), уточнява “Сега”.
Имената на четиримата отхвърлени не се съобщават от ЕП. Но явно са тримата следователи и съдията, излъчени от кадровиците.
Остават  още трима от листата на 10-те, за които е поискана допълнителна информация за професионалния им опит. Техните имена също не се съобщават. Но от списъка остават Вероника Трифонова и Божидара Ганева-Димова от СРП и Венцислав Фердинандов от Специализираната прокуратура.
Листата на ВСС за европейските делегирани прокурори тук.

About De Fakto

Проверете също

МВР предупреди Инспектората към ВСС, че Специализираната прокуратура саботира полицейски операции

  Главният секретар на МВР Петър Тодоров е изпратил писмо до Инспектората на Висшия съдебен …

Министър Янаки Стоилов се срещна с председателите на Венецианската комисия и на Европейския съд по правата на човека

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с Джани Букикио, председател на Европейската комисия за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.