Последни новини
Home / Законът / Последно: Ваксинирането на съдебните заседатели е в ръцете на самите заседатели, но – евентуално – могат да направят списъци на желаещите

Последно: Ваксинирането на съдебните заседатели е в ръцете на самите заседатели, но – евентуално – могат да направят списъци на желаещите

Defakto.bg
Проблемът с ваксинирането на съдебните заседатели – онези, които решават наказателните дела за тежки престъпления наравно със съдиите и са подложени на същите пандемични рискове като тях – не е решен и няма изгледи за скорошно решаване.
Това следва от много фактори, включително и произнасянето на Съдийската колегия на последното й заседание. След като миналия вторник кадровиците решиха да питат общинарите дали слагането на ваксини срещу ковид на заседателите не е тяхна отговорност (понеже ОС предлагали списъци на номинираните, но изборът се прави от съдилищата), на 6 април колегията само е „приела за сведение“ актуализираното настояване на заседателите поне да бъдат включвани в списъците на съда, в който решават дела.
Равносметката с днешна дата е, че ваксинирането на съдебните заседатели е само и единствено в техните ръце – да търсят зелени коридори, връзки или каквото щат. Каквато, впрочем, е и ситуацията с най-уязвимите групи българи.
В случая не става дума за „претенции“ или търсене на „връзки“. След неколкократни настоявания от ВСС съдебната власт – магистрати и служители, бяха включени в приоритетните групи от националния ваксинационен план заради естеството на занятието им. Магистратите, особено съдиите са в контакт със стотици граждани и по време на пандемия са подложени на засилен риск. Това, с пълна сила, важи и за съдебните заседатели, гласът на гражданите в правораздаването, по силата на Конституцията. Тяхното участие е задължително по наказателните дела на първа инстанция за обвинения, предвиждащи над 5 г. затвор. При невъзможност заседател да продължи да изпълнява функциите си, наказателният процес тръгва отначало заради принципа за неизменност на състава.
Списъкът на желаещите за ваксиниране няма да е твърде дълъг, казаха пред Де факто от Съюза на съдебните заседатели. Защото някои от тях са участвали и в избирателните комисии за парламентарния вот, други са минали по откритите „зелени коридори“, трети не искат ваксиниране. В същото време обидно звучат обвинения, че и ние искаме да „минем“ с връзки, след като сме равни участници в правораздавателния процес, подчертават от съюза. Има и обвинения за търсене на „връзки“ за РНК-ваксините. Ако ги приемем, значи всички магистрати и служители са с „връзки“ – по ваксинационния план никой от тях не е получил Астра Зенека.
Наши допитвания до съдилища установиха, че първият етап на ваксиниране там е приключил, но със сигурност ще има и нови списъци – от карантинирани и други.

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова официално е зам.министър, след като ВСС я освободи като следовател

Прокуроската колегия на Висшия съдебен съвет освободи  Мария Павлова от заеманата длъжност „следовател“ и завеждащ …

Ивайло Дерменджиев 1 г. по късно: Два парламента и три правителства се смениха, но ВАдС остава стабилна институция

Точно преди една година новият Висш адвокатски съвет (ВАдС) с председател д-р Ивайло Дерменджиев встъпи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.