Последни новини
Home / Законът / Ахладова: Изпитът за юридическа правоспособност на стажант – юристите ще се проведе през декември 2021 г.

Ахладова: Изпитът за юридическа правоспособност на стажант – юристите ще се проведе през декември 2021 г.

Defakto.bg

 Министерството на правосъдието прие предложението изпитът за юридическа правоспособност да се проведе през декември 2021 г., вместо през октомври 2021 г., се казва в съобщение на Министерството на правосъдието.

Целта е да се осигури възможност за максимален брой стажант-юристите, чиито държавни изпити бяха отложени и проведени по-късно, поради въведените противоепидемични мерки, да могат да се явят на изпит за придобиване на юридическа правоспособност през настоящата година, казват от министерството.

Според предложената промяна документите за явяване на изпита през декември 2021 г. ще се подават до края на месец октомври, което ще позволи на стажант-юристите, започнали стажа за придобиване на юридическа правоспособност по-късно поради отложените държавни изпити, да се явят на изпит за придобиване на юридическа правоспособност през настоящата година.

Становища за това постъпиха в хода на обществените консултации за промените в Наредба № 1 от 2019 г. за придобиване на юридическа правоспособност, които ведомството публикува през март т.г., посочват  от министреството.  Проектът на Наредба е публикуван за повторни обществени консултации в рамките на 14 дни на сайта на МП и на Портала за обществени консултации.

На 31 март т.г. омбудсманът Диана  Ковачева настоя в препоръка до  правосъдния  министър  Десислава Ахладова всички студенти, завършили „Право“   да получат възможност да се явят на изпит за придобиване на юридическа правоспособност до края на тази година.
Повод за препоръката е постъпилата в институцията на обществения защитник подписка от студенти от юридическите факултети, които искат равнопоставеност за всички дипломирани по специалността през януари и февруари т.г., да могат да се явят до края на 2021 г. на изпита за юридическа правоспособност. В писмото си до омбудсмана студнетите посочиха,  намират за несправедливо една част от завършилите специалност „Право“ през тази година да имат възможност да се явят на изпита за юридическа правоспособност през м. ноември 2021 г., а друга част – най-рано през м. април 2022 г.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Един коментар

  1. Някой там

    А изпит за ЧСИ кога?? Попитайте я!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.