Последни новини
Home / Законът / Бойко Борисов няма да влиза в парламента като депутат

Бойко Борисов няма да влиза в парламента като депутат

Defakto.bg

Това е измама на избирателите, коментира социологът Цветозар Томов

Премиерът  Бойко Борисов е подал заявление до ЦИК, с което се отказва да бъде народен представител. Това става ясно от негов пост във „Фейсбук. Борисво Той бе водач на листата на коалиция ГЕРБ – СДС в 16-ти МИР Пловдив град и в 25-ти МИР София град.

ГЕРБ спечели изборите в 24 от 31 района, а опонентите ни в по 3, 2 и 1. Изборите се провеждат, за да се направи правителство и да има стабилно управление, за да може това, което политиците говорят, да го изпълняват. Нека да се уважаваме – зад всеки един политик стоят гласовете на много хора. Призивът ми е да не се обиждат избирателите – всички сме български граждани“, написа Борисов във Facebook. Това е гвра и с избирателити, и с ЦИК, и със закона, коментира социолога Цветозар Томов във Фейсбук. (виж долу)

Той съобщи новината първо във видео излъчване от днешното си посещение в Рилския манастир, като инспектира и работата по срутището по пътя.

„Като министър-председател не съм имал имунитет и сега не ми е нужен“, казва министър-председателят.

Какви са реалните намерения, предстои да разберем.

Централната избирателна комисия днес ще обяви разпределението на 240-те депутатски мандата между 6 те политически формации, които сформират състава на следващото Народно събрание.

Коментар

Социологът Цветозар Томов: Гавра с избирателите и закона
Заявлението на Борисов до ЦИК за отказ от депутатското място в двата избирателни района, в които е избран, е поредната гавра и с избирателите, и с Централната избирателна комисия, и със закона.
Той, разбира се, може да се откаже да бъде депутат, но след като ЦИК го обяви за избран и пред институцията, в която е избран.
Пръв отвори тази кутия на Пандора Делян Пеевски, който поиска от ЦИК да не го обявява за избран след евроизборите през 2014 година. Тогава ЦИК първо взе принципно решение за недопустимостта на такава процедура, а само няколко часа по-късно уважи искането на Пеевски поради това, че част от колегите очевидно бяха обработени да сменят вота си. Все пак тогава трима души гласувахме против, а двама не подписахме и протокола с официалните изборни резултати. 5 години по-късно Пеевски и Карадайъ повториха този номер и новата ЦИК (в сегашния си състав) хрисимо и единодушно ги освободи. Затова не се съмнявам, че и този път ще стане така.
По този начин се оформя една отвратителна практика – популярни и влиятелни политици да се включват предизборната кампания без да имат намерение да поемат задълженията си, ако бъдат избрани, а ЦИК да утвърждава тази практика със слугинските си решения.
Просто е за разбиране – ЦИК не избира кандидат-депутатите, избира ги народът. ЦИК само утвърждава този избор и не може да го променя. Сроковете за отказ от кампанията са фиксирани в Изборния кодекс и изтичат далече преди изборния ден. А ако вече избраният депутат не желае да встъпи длъжност, той следва да предприеме необходимите действия пред новоизбрания парламент. Да не положи клетва или, ако вече се е заклел, да депозира оставката си пред парламента. Всъщност точно така постъпи Борисов през 2005 година, когато беше избран за депутат от листата на НДСВ в два района. Сега обаче е поредният политик, който извива ръцете на ЦИК да вземе поредното незаконно решение, с което да легитимира една изборна измама. Защото участието в избори без да имаш намерение да си поемеш отговорностите, ако бъдеш избран, е изборна измама, целяща да заблуди избирателите.
Изборна измама ще е и решението на ЦИК да не обяви г-н Борисов за избран, след като изборът вече се е случил.

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.