Последни новини
Home / Законът / Голямата камара на ЕСПЧ: Задължителните ваксинации не нарушават права

Голямата камара на ЕСПЧ: Задължителните ваксинации не нарушават права

Defakto.bg

Задължителните ваксинации на деца срещу опасни болести не нарушават гарантираното право на зачитане на личния живот и могат да се разглеждат като необходими в демократичните общества.

Това постанови днес Голямата камара на Европейския съд по правата на човека в Страсбург начело с председателя Робърт Спано. Решението е по делото “Vavřička и други срещу Чехия”. То е първо по рода си за задължителните детски ваксинации, но може да има последици като налагане на политики за задължителни ваксинации срещу Covid-19, съобщи БНР, като се позова на експерти.

В Чешката република законът предвижда задължителни васинации на децата срещу 9 болести – дифтерия, тетанус, полиомиелит, заушка, рубеола и др. Наказанието за родителите, отказали да ваксинация, е глоба, а на децата се отазва прием в детска градина. Санционирани семейства са сезилари Страсбург за нарушение на чл. 8 – правото на личен живот.

“Целта на съответното законодателство е защита срещу болести, които могат да създадат сериозен риск за здравето. Тя съответства на целите за защита на здравето и на правата на другите, разпознати в члена за защита на правото на личния живот от Конвенцията за правата на човека”, се казва в решението. И още –  Конвенцията за човешките права, както и други международни инструменти, задължават страните да предприемат необходимите мерки за защита на живота и здравето на тези, които попадат в тяхната юрисдикция.

Според Голямата камара здравната политика на Чехия е в съответствие с „най-добрия интерес“ на децата, като целта е всяко дете да бъде защитено срещу сериозни заболявания чрез ваксинация или по силата на групов имунитет.

“Това решение увеличава възможността за задължителна ваксинация при условията на настоящата епидемия Covid-19”, заявява пред АФП Никола Хервиу, правен експерт, специализант в ЕСПЧ.

Пълният текст на решението тук. По него има две “особени мнения” на съдии в 17-членната камара.

About De Fakto

Проверете също

Резултатите от изборите за 45-то НС са публикувани в Държавен вестник, на ход е президентът

Решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК) за резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в …

Президентът: Няма да бавя свикването на Народното събрание, трябва да имаме яснота за правителството

Нямам никакво намерение да бавя свикването на Народното събрание. Нека видим обнародването на списъка на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.