Последни новини
Home / Законът / Голямата камара на ЕСПЧ: Задължителните ваксинации не нарушават права

Голямата камара на ЕСПЧ: Задължителните ваксинации не нарушават права

Defakto.bg

Задължителните ваксинации на деца срещу опасни болести не нарушават гарантираното право на зачитане на личния живот и могат да се разглеждат като необходими в демократичните общества.

Това постанови днес Голямата камара на Европейския съд по правата на човека в Страсбург начело с председателя Робърт Спано. Решението е по делото „Vavřička и други срещу Чехия“. То е първо по рода си за задължителните детски ваксинации, но може да има последици като налагане на политики за задължителни ваксинации срещу Covid-19, съобщи БНР, като се позова на експерти.

В Чешката република законът предвижда задължителни васинации на децата срещу 9 болести – дифтерия, тетанус, полиомиелит, заушка, рубеола и др. Наказанието за родителите, отказали да ваксинация, е глоба, а на децата се отазва прием в детска градина. Санционирани семейства са сезилари Страсбург за нарушение на чл. 8 – правото на личен живот.

„Целта на съответното законодателство е защита срещу болести, които могат да създадат сериозен риск за здравето. Тя съответства на целите за защита на здравето и на правата на другите, разпознати в члена за защита на правото на личния живот от Конвенцията за правата на човека“, се казва в решението. И още –  Конвенцията за човешките права, както и други международни инструменти, задължават страните да предприемат необходимите мерки за защита на живота и здравето на тези, които попадат в тяхната юрисдикция.

Според Голямата камара здравната политика на Чехия е в съответствие с „най-добрия интерес“ на децата, като целта е всяко дете да бъде защитено срещу сериозни заболявания чрез ваксинация или по силата на групов имунитет.

„Това решение увеличава възможността за задължителна ваксинация при условията на настоящата епидемия Covid-19“, заявява пред АФП Никола Хервиу, правен експерт, специализант в ЕСПЧ.

Пълният текст на решението тук. По него има две „особени мнения“ на съдии в 17-членната камара.

About De Fakto

Проверете също

Изказването на Гешев, че трябва да се измете „политическият боклук“ от НС, лишава от легитимност всяко негово искане за снемане на имунитети

 Той не отговаря на основното изискване за един представител на съдебната власт – да бъде …

Обвиниха разследващ полицай, присвоил 26 000 лв. иззети като веществени доказателства

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем 32-годишен разследващ полицай присвоил сумата от 26 000 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen + 20 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.