Последни новини
Home / Законът / Ща правят електронен регистър на съдебните заседатели

Ща правят електронен регистър на съдебните заседатели

Defakto.bg

Създаване на единен електронен регистър на съдебните заседатели у нас и актуализиране на Етичните принципи и правила за тях.

До това се свежда „осигуряването на реално обществено участие в правораздаването чрез института на съдебните заседатели“, по европроект за около 200 хиляди лева.

Средствата са по ОПДУ, ръководител е председателят на окръжния съд в Кюстендил Пенка Братанова, а днес ВСС я упълномощи да подписва договори и документи, както и да обявява и прекратява обществени поръчки.

В същото време включително и през последните седмици излизат поредни реални проблеми, свързани със съдебните заседатели.

Както Де факто писа, за представителите на гражданите в правораздаването няма режим на ваксинация, макар те да са подложени на същите рискове, като съдиите. Заседателите нямат свои стаи в съдебните сгради и висят по коридорите ведно с останалите, в изчакване на делата, които решават. Преди дни навръх клетвата в Софийския районен съд 22-ма от тях, избрани за новия мандат, бяха зачертани от списъка – заради проточилата се близо година са навършили пределната възраст от 68 г. за встъпване.

Решения за изброеното не се задават.

На снимката: Клетва на заседатели 

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.