Последни новини
Home / Законът / 14,2 милиона лева предвидени за нова учебна база на НИП в Банкя до 2024 г.

14,2 милиона лева предвидени за нова учебна база на НИП в Банкя до 2024 г.

Defakto.bg

Общо 14 200 000 лев са предвидени в съдебния бюджет за проектиране и за основен ремонт в имота в Банкя, в който трябва да се изгради учебна база на НИП.

Това стана ясно на днешното заседание на Пленума на ВСС. Сумата е предвидена за 200-2024 г. За тази година тя е 700 000 лева за обследвания, технически паспорти, инвестиционни проекти.

Миглена Тачева

Става дума за имот от на ул. “Стефан Стамболов” – 4 в Банкя с 8 000 ĸв м paзгъpнaтa зacтpoeнa плoщ. През септември 2019 г. директорът на НИП Миглена Тачева представи пред кадровиците визията си за изграждане там на кампус за началното обучение на младшите магистрати, с нaд 10 yчeбни зaли и осигуряване на настаняване на 104 дyши.

ВСС поиска имотът да му се предостави за управление, миналата година с решение на Министерския съвет това е станало. А с решение на Пленума на ВСС от миналия февруари имотът е преразпределен на НИП, като на директора е възложено стопанисването.

Днес ресорната комисия на ВСС докладва на кадровиците, че се налага промяна в предназначението на имота в Банкя от балнеоковплекс в учебен комплекс, промени в кадастъра, конструктивно обследване и заснемане на сградите. Членовете на съвета възложиха на Миглена Тачева да упражнява правомощията на възложител за всички необходими дейности.

На 5 април тази година тя бе преизбрана без конкурс за директор на НИП за още 5 години. В Управителния съвет на НИП “против” бе само Лозан Панов.

Пленумът отговори и на питане на Министерството на правосъдието за финансовия ефект от предложена промяна в чл. 649 от Търговския закон, част от предложената н финала на мандата на “Борисов” – 2 цялостна реформа на несъстоятелността.
Предвидено е намаляване на таксите по исковете по чл. 649 – отменителни искове, върху една четвърт от цената на иска. Представляващият ВСС Боян Магдалинчев обяви, че след изискана информация от съдилищата 11 съдилища не са събирали такива такси в последните години, 67 141 лева са събрани общо от 12 съдилища за няколко години, 8 съдилища не са предоставили информация. Т.е. промяната няма да се отрази на съдебния бюджет.

 

About De Fakto

Проверете също

МВР предупреди Инспектората към ВСС, че Специализираната прокуратура саботира полицейски операции

  Главният секретар на МВР Петър Тодоров е изпратил писмо до Инспектората на Висшия съдебен …

Министър Янаки Стоилов се срещна с председателите на Венецианската комисия и на Европейския съд по правата на човека

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с Джани Букикио, председател на Европейската комисия за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.