Последни новини
Home / Законът / 14,2 милиона лева предвидени за нова учебна база на НИП в Банкя до 2024 г.

14,2 милиона лева предвидени за нова учебна база на НИП в Банкя до 2024 г.

Defakto.bg

Общо 14 200 000 лев са предвидени в съдебния бюджет за проектиране и за основен ремонт в имота в Банкя, в който трябва да се изгради учебна база на НИП.

Това стана ясно на днешното заседание на Пленума на ВСС. Сумата е предвидена за 200-2024 г. За тази година тя е 700 000 лева за обследвания, технически паспорти, инвестиционни проекти.

Миглена Тачева

Става дума за имот от на ул. „Стефан Стамболов“ – 4 в Банкя с 8 000 ĸв м paзгъpнaтa зacтpoeнa плoщ. През септември 2019 г. директорът на НИП Миглена Тачева представи пред кадровиците визията си за изграждане там на кампус за началното обучение на младшите магистрати, с нaд 10 yчeбни зaли и осигуряване на настаняване на 104 дyши.

ВСС поиска имотът да му се предостави за управление, миналата година с решение на Министерския съвет това е станало. А с решение на Пленума на ВСС от миналия февруари имотът е преразпределен на НИП, като на директора е възложено стопанисването.

Днес ресорната комисия на ВСС докладва на кадровиците, че се налага промяна в предназначението на имота в Банкя от балнеоковплекс в учебен комплекс, промени в кадастъра, конструктивно обследване и заснемане на сградите. Членовете на съвета възложиха на Миглена Тачева да упражнява правомощията на възложител за всички необходими дейности.

На 5 април тази година тя бе преизбрана без конкурс за директор на НИП за още 5 години. В Управителния съвет на НИП „против“ бе само Лозан Панов.

Пленумът отговори и на питане на Министерството на правосъдието за финансовия ефект от предложена промяна в чл. 649 от Търговския закон, част от предложената н финала на мандата на „Борисов“ – 2 цялостна реформа на несъстоятелността.
Предвидено е намаляване на таксите по исковете по чл. 649 – отменителни искове, върху една четвърт от цената на иска. Представляващият ВСС Боян Магдалинчев обяви, че след изискана информация от съдилищата 11 съдилища не са събирали такива такси в последните години, 67 141 лева са събрани общо от 12 съдилища за няколко години, 8 съдилища не са предоставили информация. Т.е. промяната няма да се отрази на съдебния бюджет.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата ни е скъпа

  Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Наличието на ефективно и автономно функциониращата прокуратура е ключова …

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в целия Европейски съюз на 1 октомври, съобщи Европейската комисия. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.