Последни новини
Home / Актуално / Дефицит от 74 854 лева в осигурителна каса „Адвокат“ установи новото ръководство на САК

Дефицит от 74 854 лева в осигурителна каса „Адвокат“ установи новото ръководство на САК

Defakto.bg

Дефицит от 74 854, 88 лева в Осигурителна каса „Адвокат“ е открило новото ръководство на софийската колегия. Поводът са постъпващи сигнали и оплаквания от адвокати от САК за непрекъснати проблеми със забавени плащания на внесени осигурителни вноски.

За това информира адвокатският съвет с председател Стефан Марчев (на снимката). Новото ръководство встъпи в длъжност на 19 март, след като ВКС отмени касирането на адвокатските избори в София.

Касата е създадена през 2001 г., в момента нейни членове са 1 348 столични адвокати. Създадена е да облекчава защитниците в комуникацията им с НАП. Членуващите в нея адвокати внасят членски внос и сумите си за осигуровки.

И предни ръководства на САК, включително покойният Петър Китанов, се натъкваха на „черни дупки“ в касата.

Сега е установено, че  разходите на ОК „Адвокат“ от години не могат да бъдат покрити от членския внос на защитниците. За това в периода от края на 2018 г., 2019 г. и 2020 г. се е формирал дефицит, който е бил „компенсиран“ за сметка на внасяните осигурителни вноски от адвокатите от САК.

Според установените данни дефицитът в ОК „Адвокат“ е в размер на 74 854.88 лв. към 07.04.2021 г. От тях  36 720.44 лв. са неплатени към НАП, но внесени осигурителни вноски на адвокати; 32 460 лв. са осигурителни вноски и ДДФЛ на служители на касата, дължими за периода от 1 април 2020 г. до 31 март 2021 г. и 5 674,44 лв. – задължения за поддръжка на софтуер.

„Според получените до момента данни и обяснения, които тепърва ревизия ще провери, този дефицит се „компенсира“ като внасяните от адвокатите осигурителни вноски по сметка на касата се превеждат към НАП със закъснение, като със стойността на вноските на адвокатите от текущата седмица се плащат вноски на адвокатите от миналата (или по-миналата) седмица, защото с внесените от тях вноски през миналата (по-миналата) седмица, са покрити вноски на адвокати от по-миналата (по-по-миналата) седмица и т.н.“, заявяват от адвокатския съвет.

Още на 7 април са преведени към НАП общо 51 206.55 лв. – забавени суми за адвокати.

Проверката констатира и стряскащ факт:  От март 2013 г. се плаща заплата по трудов договор на управителя и представляващ касата. В резултат на което в периода март 2013 г. до март 2020 г. само на Управителя на ОК „Адвокат“, който сам е адвокат, са заплатени общо 263 754.75 лв. – всички по трудов договор, сключен с адвокат в нарушение на забраната по чл. 5, ал. 2, т. 3 от Закона за адвокатурата. В сумата влизат включително бонуси за Великден и Коледа.

„Установеният недостиг на парични средства в ОК „Адвокат“ води до непрекъснато забавяне в плащанията на дължимите осигуровки към НАП на всички членове на ОК „Адвокат“, което неминуемо е причина на известните за всички колеги проблеми с НАП (сред които начисляването на лихви за забава на плащания, прекъсване на здравноосигурителни права, невъзможност за плащане на други текущи задължения и пр.).

За всички тези проблеми на предстоящото заседание на Управителния съвет на ОК „Адвокат“ ще бъде запознат подробно и в детайли, и ще настояваме за спешно и окончателно решаване на проблема от ръководството на ОК „Адвокат“, тъй като ОК „Адвокат“ е самостоятелно юридическо лице, различно от Софийска адвокатска колегия.

За тези проблеми ще бъде известен и Висшият адвокатски съвет на днешното му заседание от Заместник-председателя на адвокатския съвет.

Конкретното предложение, което ще бъде направено на заседанието на Висшия адвокатски съвет от Заместник-председателя на Съвета на САК, ще бъде от Висшия адвокатски съвет (чийто член е управителя на ОК „Адвокат) да се предостави спешно финансиране за пълно покриване на недостига в ОК „Адвокат“, с цел преодоляване на проблемите за всички адвокати – пълно внасяне на забавяните вноски и запазване на осигурителните им права. Искане за такова финансиране формално следва да направи Управителния съвет на ОК „Адвокат“, което ще положим усилия да се случи на предстоящото заседание на УС на ОК „Адвокат“ на 15.04.2021 г.“, категорични са от адвокатския съвет.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата не се яви по делото срещу К. Костадинов, образувано за заблуждаващи твърдения

Представител на прокуратурата не се яви  в Софийския районен съд за наказателното дело срещу лидера …

За икономии: Сарафов предлага военното обвинение да отиде в сградата на „Черковна“, а бившите спецпрокурори – на „Позитано“ 24а

Борислав Сарафов внесе предложение до Пленума на  Висшия съдебен съвет да бъдат преразпределени ползваните имоти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.