Последни новини
Home / Законът / Окончателен арест за шестима, обвинени за ОПГ за изнудване на длъжници по „бързи кредити“

Окончателен арест за шестима, обвинени за ОПГ за изнудване на длъжници по „бързи кредити“

Defakto.bg

Окончателно „задържане под стража“ постанови Апелативният специализиран съд за шестима, обвинени за участие в организирана престъпна група за изнудване на длъжници. За групата, събирала борчовете на фирма за бързи кредити, използвайки заплахи за убийство и насилие, бе съобщено на 1 април. Ставаше дума за 10 човека, част от тях са били на трудови или граждански договори с фирмата.

Заявено бе и за данни, че ОПГ-то е подготвяло също купуване на гласове на предстоящия вот за парламент – при претърсвания са открити списъци с имена и лични данни на граждани.

С искания за „задържане под стража“ на съд са изправени осмина, за двама от твърдяната група прокурор е определил гаранции от по 5000 и 10 000 лева.

Специализираният съд е постановил арест за петима – Димитър Огнянов, Паруш Парушев, Ангел Христов, Абдула Арабие и Алесандър Александров. Двама са освободени срещу „подписка“ – Сотир Петров и Методи Христов, един срещу гаранция от 5 000 лева – Стефан Бибешков.

Втората инстанция налага най-тежката мярка и на Сотир Петров (отменя най-леката, „подписка“) и потвърждава останалите. Таката арестантите са шестима, под гаранции – трима и един с „подписка“.

Събраните до момента доказателства са основание да се предположи участието на всеки от тях в престъпленията, за които са обвинени, са мотивите на АСНС. А при задържаните е налице реална опасност да извършат нови престъпления, включително да влияят на свидетели и да заличават доказателства.

Според прокуратурата групата е действала от юни 2020 г. на територията на Бобов дол, Радомир, Дупница и София.

Жертви на изнудване са били предимно малоимотни и граждани с финансови затруднения. Предоставяните им кредити били най-често в размер на 500-1000 лв. срещу лихва от 12 до 20 процента. При забавяне на вноска или на окончателно погасяване на дълг, длъжниците били заплашвани със смърт, изнасилване, палеж. На някои от тях бил нанасян побой.

About De Fakto

Проверете също

Похват: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат прокуратурата да установи, чия собственост е руската църква

Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността …

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.