Последни новини
Home / Законът / Окончателно: ЦИК обяви мандатите на 6-те политически сили в 45-то НС

Окончателно: ЦИК обяви мандатите на 6-те политически сили в 45-то НС

Defakto.bg

Не е ясно на какво законово основание Комисията „вади“ от списъка  новоизбрани народни представители

Централната избирателна комисия излезе с решение след полунощ за разпределение на броя на мандатите между шестте политически формации, които влизат в  новия парламент.

С друго решение ЦИК прие и окончателните данни от проведените избори за народни представители на 4 април. В него се публикуват броят на избирателите по списъци, колко от тях са положили подписи след гласуване, какъв е броят на намерените в избирателните кутии действителни бюлетини, включително и от машинния вот, броят на недействителните гласове, както и разпределението на гласовете за всяка партия и коалиция, обобщени данни от гласуването в чужбина.

Коалицията ГЕРБ – СДС ще има 75 депутати, или с 20 по-малко, отколкото след предишните избори.

С първото си явяване на избори партията на Слави Трифонов спечели 51 места в парламента.

БСП ще има 43 депутати при 80 в миналото народно събрание.

От партиите в предишния парламент само ДПС ще има повече депутати – 30, или с 4 повече.

„Демократична България“ вкарва в НС 27 представители, а Коалицията „Изправи се! Мутри вън!“  –  14 депутати.

50.61% е активносттана тези избори. 790 000 са предпочели машинно гласуване.

Над 33 600 души са гласували с „не подкрепям никого“.

Броят на недействителните бюлетини на парламентарните избори е 86 527.  Нито една недействителна не е от машините, само от хартиените.

От списъка с депутати бяха извадени 8 депутати. Двама от ГЕРБ и шестима от ДПС. От ГЕРБ това са Бойко Борисов и Павлин Ганчев. От познатите лица на ДПС – Хасан Азис и Искра Михайлова няма да влязатв новия Парламент.

Не е ясно на какво законово основание ЦИК „вади“ от списъка на новоизбраните народни представители онези от тях, които са подали искания за отказ до комисията.  Правомощията й позволяват единствено да обяви новоизбраните за депутати, а  отказите от представителство в парламента,  се решават чрез подаване на оставка пред  Народното събрание, а при неизбираемост или несъвместимост – от Конституционния съд. С решение №5 от 2001 г. КС  ясно обяви, че четиригодишният мандат на  НС, и депутатите,  по чл. 64 , ал.1 от Кноституцията започва да  тече от датата на изборите.  Практиката на ЦИК,  не може да замества разпоредбите на Конституцията, а решенията на КС са задължителни за спазване, напомнят конституционалистите.

В становището социологът Цветозар Томов, бивш член на ЦИК,  коментира:  ЦИК не избира кандидат-депутатите, избира ги народът. ЦИК само утвърждава този избор и не може да го променя. Сроковете за отказ от кампанията са фиксирани в Изборния кодекс и изтичат далече преди изборния ден. А ако вече избраният депутат не желае да встъпи длъжност, той следва да предприеме необходимите действия пред новоизбрания парламент.

По този начин се оформя една отвратителна практика – популярни и влиятелни политици да се включват предизборната кампания без да имат намерение да поемат задълженията си, ако бъдат избрани, а ЦИК да утвърждава тази практика със слугинските си решения, смята  социологът.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.