Последни новини
Home / Законът / Рекорд с обратен знак: Само нашите номинации за делегирани прокурори дотук уважени на 30 %

Рекорд с обратен знак: Само нашите номинации за делегирани прокурори дотук уважени на 30 %

Defakto.bg

Кьовеши предлага Европейската прокуратура да заработи на 1 юни

12 държави са номинирали дотук кандидати за европейски делегирани прокурори, за 10 от тях назначенията вече са извършени и само българските предложения са уважени едва на 30 % от колегиума на Европейската прокуратура. Това става ясно от таблица, представена от самата ЕП.

Общо участващите в създаването и приели юрисдикцията на новата прокуратура на ЕС са 22 държави-членки, 10 от тях още не са представили номинациите. При две назначения засега не са гласувани.

Своите кандидати са изпратили Белгия, Хърватия, Чехия, Естония, Литва, Франция, Германия, Нидерланция, Португалия, Румъния, Словакия и България. От тях колегиумът на ЕП не е гласувал още назначенията на делегирани прокурори само във Франция и Португалия. А единствено при нас и Литва броят на номинираните кандидати е различен от броя на назначените.

Но, докато при Литва разминаването между предложени и  назначени е в 1 бройка – четирима номинирани и трима назначени, за България съотношението е друго – 10 номинирани и 3 назначени. Проблеми не е имало включително в съседна Румъния – назначени са всички 6 номинирани, при Германия от 11 предложени 11 са назначени.

Както е известно, броят на европейските делегирани прокурори бе определен от колегиума на ЕП индивидуално за всяка държава, включително според прогнозите за бъдещи разследвания за престъпления със средствата на ЕС, като по регламент са минимум двама в държава. Делегираните прокурори са онези, които извършват разследванията на европейските дела на терен и внасят обвиненията в националните съдилища.

На 7 април от Европейската прокуратура съобщиха за назначаването на трима европейски  делегирани прокурори от България (Светлана Шопова-Колева, Димитър Беличев и Бойко Калфин) и окончателното отхвърляне на четирима кандидати (предложените три следователки и един съдия, заради липсата на професионален опит по защита на обвиненията пред съд). За останалите трима номинирани – един от специализираната прокуратура и две от СРП – все още се искат допълнителни данни за професионалния им път и опит. То ест дали те ще бъдат назначени е бъдещо несигурно събитие. Заявките от офиса на Лаура Ковеши бяха за сериозни възражения срещу седем от десетте ни кандидати.

Процедурата за европейските делегирани прокурори минава през национален подбор, одобрение от главния прокурор на ЕС и окончателно гласуване от колегиума на Европейската прокуратура. При съмнения се извършва допълнителна проверка, като се иска още информация за кандидатите, може да се назначи и работна група от европейски прокурори – именно това бе сторено за 7-те „проблемни“.

Подборът у нас бе извършен от Прокурорската колегия на ВСС. (Повече за листата на кадровиците тук, за отговора на Прокурорската колегия на критиките на Кьовеши тук, за включването на работната група от ЕП тук).

От Люксембург информират също, че Лаура Кьовеши е предложила на еврокомисарите Дидие Рейндърс (по правосъдието) и Йоханес Хан (по бюджета и администрацията) новата Европейска прокуратура да заработи на 1 юни тази година, с изпълнение на вменените й разследващи и прокурорски функции.

След назначаването на колегията на EPPO (европейските прокурори от 22-те държави, плюс главния прокурор) са приети ключови решения за Европейската прокуратура, нает е персонал за централния офис в Люксембург, напълно готова за използване e система за управление на делата, има постигнати работни договорености със съответните партньори, сочи Кьовеши. Освен това от номинациите, направени до момента от участващите държави-членки, колегиумът на EPPO вече е назначил европейски делегирани прокурори в 10 държави.

Таблицата за делегираните прокурори: предложени, назначени, встъпили в длъжност

 

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + 20 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.