Последни новини
Home / Законът / ГЕРБ ще предложи кабинет, но не казва какъв

ГЕРБ ще предложи кабинет, но не казва какъв

Defakto.bg

ГЕРБ ще предложи състав на ново правителство, въпреки „малкото шансове то да бъде подкрепено“. Заявката бе дадена на брифинг на ГЕРБ, в отсъствието на лидера Борисов – той се оказа зает с важни разговори с чужди партньори. Че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ са категорични всички останали от бъдещия парламент – „Има такъв народ“, БСП, ДПС, „Демократична България“, „Изправи се, мутри вън!“.

Заявката за ново правителство на досегашните управляващи направи Томислав Дончев. Пред журналистите застанаха също Костадин Ангелов и Даниел Митов. Дончев и Ангелов са в кабинета „Борисов“ – 3, Митов е бивш външен министър в „Борисов“ – 2. И тримата са избрани за депутати в 45-ия парламент.

„Като първа политическа сила сме длъжни да предложим правителство, въпреки малкото му шансове да бъде подкрепено. Ще предложим правителство не като политически знак, а правителство, което от ден първи да може да работи, да решава проблемите и да гони амбициозните цели, които си поставяме. Истината е, че българските граждани дадоха много сериозна задача на политиците. Като че ли сведохме политиката до песни, танци, надвикване, но политиката е вземане на решение – за това освен експертиза се изисква също множество и носене на отговорност“, обяви Томислав Дончев.

Отговор на въпроса за персоналния състав на готвения кабинет и най-вече за премиер, не бе даден. „В предложението за кабинет ще има и приемственост, и промяна“, лаконичен бе Дончев.

До завъртането на рулетката с връчването на мандатите за съставяне на кабинет ще се стигне след конституирането на 45-о Народно събрание. По Конституция президентът трябва да го свика най-късно до 4 май.

Процедурата е известна – държавният глава възлага съставянето на правителство първо на кандидата за премиер, посочен от най-голямата парламентарна група (в случая е ГЕРБ), при неуспех – на кандидата на втората по големина група („Има такъв народ“), не успеят ли и те – на трета група, по преценка на президента. Проучвателният мандат е приключил успешно, когато кандидатът предложи на президента състав на МС. Следва гласуване в Народното събрание, поотделно за министър-председател и за кабинет. При неуспех президентът разпуска парламента, назначава служебно правителство и насрочва нови парламентарни избори.

Всички политически сили в новия парламент – „И

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.