Последни новини
Home / Законът / Новият член на ВСС Стефан Петров встъпи в длъжност

Новият член на ВСС Стефан Петров встъпи в длъжност

Defakto.bg

Новоизбраният член на Висшия съдебен съвет от квотата на следователите – Стефан Петров официално встъпи в длъжност, съобщиха от ВСС. Така Петров попърва състава на Прокурорската колегия, като заема мястото на починалия Евгени Диков и ще довърши мандата му до отомври 2022 г.

Колегията е 11 -членна – в нея по правото влиза главният прокурор, който я председателства и по петима избраници от професионалната квота (четирима на прокурорите и един на следователите) и на квотата на парламента. Преди това бе попълнен съставът на прокурорските избраници с Евгени Иванов – на мястото на Даниела Машева, която стана зам.-главен прокурор. И след встъпването на Петров обаче в Прокурорската колегия остава едно незаето място, но от парламентарната квота – то бе освободено от Пламена Цветанова, която също стана зам.-главен прокурор. Депутатите от 44-ия парламент така и не започнаха процедура за избор на нов съдебен кадровик, имаха “по-важни” задачи.

Стефан Петров бе избран от Общото събрание на следователите на 20 март с 287 “за” измежду 426 имащи право на глас магистрати и 311 гласували. Никой не бе подал вот “против”, отчетени бяха 24 недействителни гласа – подадени електронно и с бюлетини.

Новият член на ВСС е от националното следствие, вече има едно участие в първия постоянно действащ съвет в мандата 2007-2012 г. Отговорите на зададените му въпроси пред Общото събрание тук.

About De Fakto

Проверете също

Бизнесмен разкрива: Момиче на повикване е “Мата Хари”. И още за чекмеджето, кюлчетата и рекет от ГЕРБ

Един от най-крупните земеделци у нас Светослав Илчовски  разказва за  чудовищен натиск от хора в …

Ромският активист, който съдеше Гешев, осъди ПИК за клевета

Ромският активист Христо Николов, който съдеше главния прокурор Иван Гешев за дискриминация, а после и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.