Последни новини
Home / Законът / Новият член на ВСС Стефан Петров встъпи в длъжност

Новият член на ВСС Стефан Петров встъпи в длъжност

Defakto.bg

Новоизбраният член на Висшия съдебен съвет от квотата на следователите – Стефан Петров официално встъпи в длъжност, съобщиха от ВСС. Така Петров попърва състава на Прокурорската колегия, като заема мястото на починалия Евгени Диков и ще довърши мандата му до отомври 2022 г.

Колегията е 11 -членна – в нея по правото влиза главният прокурор, който я председателства и по петима избраници от професионалната квота (четирима на прокурорите и един на следователите) и на квотата на парламента. Преди това бе попълнен съставът на прокурорските избраници с Евгени Иванов – на мястото на Даниела Машева, която стана зам.-главен прокурор. И след встъпването на Петров обаче в Прокурорската колегия остава едно незаето място, но от парламентарната квота – то бе освободено от Пламена Цветанова, която също стана зам.-главен прокурор. Депутатите от 44-ия парламент така и не започнаха процедура за избор на нов съдебен кадровик, имаха “по-важни” задачи.

Стефан Петров бе избран от Общото събрание на следователите на 20 март с 287 “за” измежду 426 имащи право на глас магистрати и 311 гласували. Никой не бе подал вот “против”, отчетени бяха 24 недействителни гласа – подадени електронно и с бюлетини.

Новият член на ВСС е от националното следствие, вече има едно участие в първия постоянно действащ съвет в мандата 2007-2012 г. Отговорите на зададените му въпроси пред Общото събрание тук.

About De Fakto

Проверете също

Първа операция на Европейската прокуратура за укриване на данъци стигна и до България

Тази сутрин Европейската прокуратура (EPPO) е провела координирана операция, при която са извършени  обиски, арести …

Антикорупционната комисия глоби бившия кмет на Созопол с 5000 лв. за конфликт на интереси, отне му още 155 000 лв.

Заради установен конфликт на интереси Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.