Последни новини
Home / Законът / Рестарт: Кадровиците решават пак да образуват ли дисциплинарно дело срещу Георги Ушев

Рестарт: Кадровиците решават пак да образуват ли дисциплинарно дело срещу Георги Ушев

Defakto.bg

Ще има ли дисциплинарно дело срещу председателя на Апелативния специализиран съд Георги Ушев или не – това повторно ще решава Съдийската колегия на ВСС. Рестартът идва, след като на 2 април петчленен състав на Върховния административен съд окончателно отмени отказа на кадровиците да преследват дисциплинарно Ушев и им върна случая за „продължаване на производството“.

Решението на ВАС е в дневния ред на Съдийската колегия за утре.

Предложението за образуване на дисциплинарно дело бе направено от председателя на ВКС Лозан Панов. Той настояваше, че Георги Ушев е накърнил престижа на съдебната власт и е виновен и за неизпълнение на служебни задължения. Аргументите си председателят на върховния съд почерпи от проверка на ВКС за делата за арестите на Десислава Иванчева и Биляна Петрова в апелативния спецсъд. Конкретно Панов бе посочил установения от проверяващите факти, че като шеф на горния съд Георги Ушев е ходил в кабинета на водещия процеса “Младост” в спецсъда Иво Хинов да му дава разпореждания. Както и че е образувал дело за спиране на пускането на дамите от “Младост” под “домашен арест” в неясна процедура, отвъд закона.

В окончателното си решение петчленният състав на ВАС заявява, че отказът на кадровиците не е мотивиран, тъй липсва оценка на установените от ВКС факти, както и преценка защо те не дават достатъчни основания да започне дисциплинарно производство срещу съдия Ушев, според мнозинството (отказът бе постановен с 9 срещу 1 гласа).

Оттук нататък несъмнено поне гласуването трябва да бъде повторено, като преди това се изкажат аргументи по същество – в едната или другата посока – от членовете на колегията. Това може и да не стане утре, СК може да отложи решението си за друго заседание, но трябва поне да даде знак какво смята да предриеме. Защото съдебните решения са задължителни за всички.

Не толкова отдавна, кадровиците бяха в сходна, но не идентична ситуация с друго шумно дисциплинарно дело – това срещу съдия Мирослава Тодорова. Срещу нея имаше образувано дисциплинарно дело по предложение на Сотир Цацаров заради едно забавено произнасяне по искане за разкриване на банкова тайна. Проблемът там дойде след приключването на дисциплинарното разследване –  след многобройни неуспешни опити, в крайна сметка СК не събра нужното мнозинство за нито една от предлаганите дисциплинарни санкции и Тодорова не бе наказана. ВАС обаче отмени този отказ, колегията проведе ново гласуване и наложи на Тодорова най-лекото наказание „забележка“.

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.