Последни новини
Home / Законът / ВАС обяви за недопустима жалбата срещу необявяването на Бойко Борисов за депутат

ВАС обяви за недопустима жалбата срещу необявяването на Бойко Борисов за депутат

Defakto.bg

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отказа да разгледа жалбата срещу необявяването на Бойко Борисов за избран депутат и прекрати делото.

Мотивите на върховните съдии Аделина Ковачева, Тодор Петков – докладчик и Любомира Мотова са за липсата на правен интерес на Гражданско сдружение „Боец“, съответно недопустимост на жалбата им срещу това решение на ЦИК. Право да обжалват решенията на ЦИК имат само участниците в изборите, каквито не са от „Боец“, смятат тримата от ВАС.

На гражданското сдружение не може да се признае и правото да оспори решението на ЦИК в защита на обществения интерес, тъй като това е прерогатив изключително на прокуратурата, приемат върховните съдии.

Определението им е окончателно.

В делото, което приключи, „Боец“ са оспорили и необявяването на Александър Методиев (известен като Бат Сали) за избран депутат от ДПС.

Сдружението твърдеше, че ЦИK имa пpaвoмoщия eдинcтвeнo дa oбяви peзyлтaтитe oт избopитe и имeнaтa нa избpaнитe, нe и дa пpoмeня cъcтaвa нa избpaнитe дeпyтaти. Te имaт пpaвo дa ce oтĸaжaт дa бъдaт дeпyтaти, нo тoвa мoжe дa cтaнe caмo и eдинcтвeнo пpeд пapлaмeнтa cлeд нeгoвoтo cвиĸвaнe и ĸoнcтитyиpaнe.
“БOEЦ нacтoявaмe, чe Бopиcoв (и нe caмo), ĸaтo избpaн дeпyтaт e в нecъвмecтимocт cъc зaeмaнaтa oт нeгo дъpжaвнa пoзиция и тoй тpябвa дa нaпycнe нeзaбaвнo пpeмиepcĸия пocт, a cлeд cитyиpaнeтo нa пapлaмeнтa, aĸo иcĸa щe мoжe дa нaпycнe и нeгo“, ĸaтeгopични бяха от „Боец“. В жалбата си те цитираха и решение на Конституционния съд от 2001 г. с докладчик Тодор Тодоров.

Из определението на тримата от ВАС:

Разпоредбата на чл.305 ал.1 от ИК лимитативно посочва лицата, имащи право на оспорване на решенията на ЦИК при изборите за народни представители и на избора на народен представител, а именно „Кандидатите за народни представители, партиите, коалициите и лицето, което представлява инициативния комитет, регистрирали кандидати в изборите, може да оспорят законността на изборите за народни представители и на избора на народен представител пред орган по чл. 150 ал. 1 от Конституцията в 7-дневен срок от обявяването на решението с резултатите от изборите от Централната избирателна комисия.
При извършена служебна справка в Публичния електронен регистър на партиите и коалициите, регистрирани за участие в
изборите за народни представители на 4 април 2021 г. (по чл. 57, ал. 1, т. 13, буква „а“ от Изборния кодекс) на интернет адрес https://www.cik.bg/bg/ns2021/registers/per настоящият съдебен състав установи, че оспорващите не са сред посочените лица в чл. 305, ал.1 ИК, имащи право на оспорване. Отделно от това, жалбоподателят не е адресат на оспорваното решение и не бил и участник в производството пред ЦИК, по което е постановено.
Изводът е , че жалбата е подадена от лице без правен интерес по смисъла на чл.147, ал.1 от АПК, която разпоредба предписва с обжалваното решение да се нарушават или да са застрашени от нарушаване техни права или законни интереси или с решението да им се вменяват задължения, каквито до момента не са имали. В случая оспореното решение на ЦИК по никакъв начин не се отразява на правната му сфера. Правният интерес на оспорващия не е нито личен, нито пряк и непосредствен.
Доводите за признаване на право на оспорване в защита на обществен интерес също не могат да бъдат споделени. Съгласно чл.16, ал.1 от АПК, единствено на прокуратурата е признато правото за защита на този интерес. За останалите лица защитата на обществения интерес може да се осъществи единствено чрез сезиране на прокуратурата

За жалбоподателя липсва законово защитен правен интерес от обжалване на това решение на ЦИК и той не може да брани чужди права само и единствено въз основа на правно-организационната си форма и нейния устав“.

Пълният текст на определението тук.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.