Последни новини
Home / Законът / Делото срещу Лилана за източване на европейски средства влиза в съда

Делото срещу Лилана за източване на европейски средства влиза в съда

Defakto.bg

Спецпрокуратурата е приключила разследването срещу Лиляна Деянова – Лилана, брат ѝ Александър Деянов – Скилър и още петима други, съобщиха във вторник оттам. Двамата са  обвинени за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на европейски средства по програма „Иновации и конкурентноспособност“.  След като им бъдат предяване матириалите,  делото ще бъде внесено в съда, сочи прокуратурата.

Според доказателствата, събрани при разследването за времето от 2016 г. до 25 април 2020 г. групата незаконно е усвоила европейски средства за над 2 милиона лева,  твърди обвинението.  В рамките на делото са проверени 11 договора за европейско финансиране.

Ето какво се казва още в съобщението:  Предмет на разследване от Специализираната прокуратура бяха 11 договора за европейско финансиране, сключени от контролирани от групата фирми на обща стойност 4 883 298,72 лева. Във връзка със събраните от ДАНС и Специализираната прокуратура доказателства, Министерството на икономиката предприе процедури по 100-процентова корекция (възстановяване) на платените суми по 4 от договорите. Други три договора бяха прекратени, без по тях да са предоставяни средства. По останалите 4 бяха назначени експертизи.

Установено бе, че контролирани от групата дружества, повечето от които без реална стопанска дейност, са кандидатствали за покупка на софтуерни продукти, вписвайки неверни данни в приложената документация. Впоследствие разследваните дружества декларирали покупка на въпросния софтуер от чуждо юридическо лице. То било регистрирано от участник в престъпното сдружение и нямало търговска дейност.

Установено бе също, че активът по един от проектите – безпилотен летателен апарат (дрон), е с произход Република Китай, а не на фирмата на обвиняема по делото, получила европейско финансиране за неговото разработване.

Бившата певица Лиляна Деянова (Лилана) престоя  няколко месеца в ареста преди да бъде освободена в края на октомври миналата година 40 хил. лв. гаранция.  Освен за злоупотреба с пари от фондове Деянова бе обвинена и за това, че е заплашвала шефове в агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), че ще ги уволни, ако институцията не сключи договор за разпространение на електронни винетки с нейната компания „Телетол“.

 Деянова твърди, че действията срещу нея са започнали, след като тя самата е подала сигнал за корупция в АПИ. По думите ѝ, че най-голямата корупционна схема е в тол системата. По този сигнал обаче няма нито един разпит, заяви Деянова в края на миналата година.

About De Fakto

Проверете също

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Девет наши юристи са кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург

Девет юристи са подали документи за позицията на български съдия в Европейския съд по правата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.