Последни новини
Home / Законът / Делото срещу Лилана за източване на европейски средства влиза в съда

Делото срещу Лилана за източване на европейски средства влиза в съда

Defakto.bg

Спецпрокуратурата е приключила разследването срещу Лиляна Деянова – Лилана, брат ѝ Александър Деянов – Скилър и още петима други, съобщиха във вторник оттам. Двамата са  обвинени за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на европейски средства по програма „Иновации и конкурентноспособност“.  След като им бъдат предяване матириалите,  делото ще бъде внесено в съда, сочи прокуратурата.

Според доказателствата, събрани при разследването за времето от 2016 г. до 25 април 2020 г. групата незаконно е усвоила европейски средства за над 2 милиона лева,  твърди обвинението.  В рамките на делото са проверени 11 договора за европейско финансиране.

Ето какво се казва още в съобщението:  Предмет на разследване от Специализираната прокуратура бяха 11 договора за европейско финансиране, сключени от контролирани от групата фирми на обща стойност 4 883 298,72 лева. Във връзка със събраните от ДАНС и Специализираната прокуратура доказателства, Министерството на икономиката предприе процедури по 100-процентова корекция (възстановяване) на платените суми по 4 от договорите. Други три договора бяха прекратени, без по тях да са предоставяни средства. По останалите 4 бяха назначени експертизи.

Установено бе, че контролирани от групата дружества, повечето от които без реална стопанска дейност, са кандидатствали за покупка на софтуерни продукти, вписвайки неверни данни в приложената документация. Впоследствие разследваните дружества декларирали покупка на въпросния софтуер от чуждо юридическо лице. То било регистрирано от участник в престъпното сдружение и нямало търговска дейност.

Установено бе също, че активът по един от проектите – безпилотен летателен апарат (дрон), е с произход Република Китай, а не на фирмата на обвиняема по делото, получила европейско финансиране за неговото разработване.

Бившата певица Лиляна Деянова (Лилана) престоя  няколко месеца в ареста преди да бъде освободена в края на октомври миналата година 40 хил. лв. гаранция.  Освен за злоупотреба с пари от фондове Деянова бе обвинена и за това, че е заплашвала шефове в агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), че ще ги уволни, ако институцията не сключи договор за разпространение на електронни винетки с нейната компания „Телетол“.

 Деянова твърди, че действията срещу нея са започнали, след като тя самата е подала сигнал за корупция в АПИ. По думите ѝ, че най-голямата корупционна схема е в тол системата. По този сигнал обаче няма нито един разпит, заяви Деянова в края на миналата година.

About De Fakto

Проверете също

По искане на двама правосъдни министри: ВСС пак ще мъдрува уронвал ли е Иван Гешев престижа на съдебната власт

Почти година от първия опит за отстраняване на  главния прокурор Иван Гешев,  Пленумът на Висшият …

Съдът в Страсбург отново осъди България за неефективно разследване на сексуално насилие над дете

  Въпреки че извършителите са посочени от пострадалото дете, прокурорът решава да спре досъдебното производство, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.