Последни новини
Home / Законът / Полк. Румен Петков е новият председател на Военно-апелативния съд

Полк. Румен Петков е новият председател на Военно-апелативния съд

Defakto.bg

С 9 „за“ Съдийската колегия избра полк.Румен Петков за председател на Военно-апелативния съд. Конкурентът му, досегашният шеф на съда полк. Димитър Фикиин получи 4 „за“. Изказванията бяха само в подкрепа на Петков. „За“ него гласува и Лозан Панов.

Във Военноапелативния съд има ощо 6 магистратски щата, включително за председател и зам.-председател. Всички съдии там са с чин полковник. А Общото събрание не е изразило становище в полза на когото и  да е от двамата претенденти, понеже така пишело в закона.

Акцент по време на изслушването бе подсъдността на военното правораздаване и решението по делото „Мустафа срещу България“ на Евросъда в Страсбург. В него държавата бе осъдена заради изправянето на цивилен пред военното правосъдие. „Цивилни могат да бъдат съдени от военни съдилища само ако е налице убедителна причина“, категоричен бе ЕСПЧ.

Проблемът е изникнал остро сега покрай мерките за неотклонение на „руските шпиони“, победно оповестени от прокуратурата през март. И петимата, за които обвинението бе поискало „задържане под стража“, бяха оставени зад решетките от две инстанции на военния съд. Поне трима от тях обаче са граждански лица.

И двамата кандидати – и Петков, и Фикиин, обаче обявиха, че, според тях, цивилните в този случай са им подсъдни, докато не сепромени законът. Те не видяха възможност пряко да се приложи решението на Страсбург. А полк. Петков се усъмни дали решението е влязло в сила, ако е обжалвано пред Голямата камара.

Новоизбраният Румен Петков започва като военен следовател във Варна, след това е военен съдия там. Във Военно-апелативния съд е от 2001 г.

Биографията на Димитър Фикиин е сходна – започва като военен следовател в Пловдив, после е военен съдия там, от 2000 г. е във Военноапелативния съд, през 2015 г. става председател. През 2011-2012 г. е член на първия постоянно действащ ВСС, на мястото на напусналата с оставка Галина Захарова.

Очаквано изслушването се съсредоточи и около бъдещето на военното правораздаване, като и двамата претенденти не сапротив девоенизирането на военните съдии, които като цивилни да продължат да правораздават като специализиран съд. Проблемът обаче е със съдебните заседатели – всички те в момента са под пагон.

Коментиран бе и проектът, разширяващ военната подсъдност и внесен в предния парламент от депутати от ГЕРБ, но неразгледан от комисии и в пленарна зала. Според Петков бъдещето може да се коментира, когато има яснота дали подсъдността ще бъде разширявана.

Спечелилият кандидат изтъкна и един битиен факт – след три години във Военно-апелативния съд ще останат само той и полк. Петьо Петков, останалите трима – Генко Драгиев, Свилен Александров и Димитър Фикиин дотогава ще се пенсионират поради навършване на 65 г.

About De Fakto

Проверете също

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Андрей Янкулов: Срещу европейското правосъдие стои консерватизмът на българската наказателнопроцесуална мисъл

Вероятно ще коментирам по-подробно приетите вчера (петък, 26  май) от парламента промени в НПК и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.