Последни новини
Home / Законът / Полк. Румен Петков е новият председател на Военно-апелативния съд

Полк. Румен Петков е новият председател на Военно-апелативния съд

Defakto.bg

С 9 „за“ Съдийската колегия избра полк.Румен Петков за председател на Военно-апелативния съд. Конкурентът му, досегашният шеф на съда полк. Димитър Фикиин получи 4 „за“. Изказванията бяха само в подкрепа на Петков. „За“ него гласува и Лозан Панов.

Във Военноапелативния съд има ощо 6 магистратски щата, включително за председател и зам.-председател. Всички съдии там са с чин полковник. А Общото събрание не е изразило становище в полза на когото и  да е от двамата претенденти, понеже така пишело в закона.

Акцент по време на изслушването бе подсъдността на военното правораздаване и решението по делото „Мустафа срещу България“ на Евросъда в Страсбург. В него държавата бе осъдена заради изправянето на цивилен пред военното правосъдие. „Цивилни могат да бъдат съдени от военни съдилища само ако е налице убедителна причина“, категоричен бе ЕСПЧ.

Проблемът е изникнал остро сега покрай мерките за неотклонение на „руските шпиони“, победно оповестени от прокуратурата през март. И петимата, за които обвинението бе поискало „задържане под стража“, бяха оставени зад решетките от две инстанции на военния съд. Поне трима от тях обаче са граждански лица.

И двамата кандидати – и Петков, и Фикиин, обаче обявиха, че, според тях, цивилните в този случай са им подсъдни, докато не сепромени законът. Те не видяха възможност пряко да се приложи решението на Страсбург. А полк. Петков се усъмни дали решението е влязло в сила, ако е обжалвано пред Голямата камара.

Новоизбраният Румен Петков започва като военен следовател във Варна, след това е военен съдия там. Във Военно-апелативния съд е от 2001 г.

Биографията на Димитър Фикиин е сходна – започва като военен следовател в Пловдив, после е военен съдия там, от 2000 г. е във Военноапелативния съд, през 2015 г. става председател. През 2011-2012 г. е член на първия постоянно действащ ВСС, на мястото на напусналата с оставка Галина Захарова.

Очаквано изслушването се съсредоточи и около бъдещето на военното правораздаване, като и двамата претенденти не сапротив девоенизирането на военните съдии, които като цивилни да продължат да правораздават като специализиран съд. Проблемът обаче е със съдебните заседатели – всички те в момента са под пагон.

Коментиран бе и проектът, разширяващ военната подсъдност и внесен в предния парламент от депутати от ГЕРБ, но неразгледан от комисии и в пленарна зала. Според Петков бъдещето може да се коментира, когато има яснота дали подсъдността ще бъде разширявана.

Спечелилият кандидат изтъкна и един битиен факт – след три години във Военно-апелативния съд ще останат само той и полк. Петьо Петков, останалите трима – Генко Драгиев, Свилен Александров и Димитър Фикиин дотогава ще се пенсионират поради навършване на 65 г.

About De Fakto

Проверете също

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Комисарят по човешките права на СЕ призовава властите за по-добра защита на жертвите от домашно насилие

В писмо до българските власти комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.