Последни новини
Home / Законът / Резултатите от изборите за 45-то НС са публикувани в Държавен вестник, на ход е президентът

Резултатите от изборите за 45-то НС са публикувани в Държавен вестник, на ход е президентът

Defakto.bg

Решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК) за резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в 45-ото Народно събрание, както и  имената на избраните депутати, вече са обнародвани в  днешния 30 брой на Държавен вестник.

Публикуването на  решенията на ЦИК е ключов момент за следващите процедури по  Конституция.

След публикуването им, предстои президентът на свика на първо заседание  новоизбрания парламент. По Конституция срокът е едномесечен – до 4 май, но вчера държавният глава заяви, че няма да бави указа за свикването.  Очаква се първото заседание на 45-ото Народно събрание да е още на 15 април и веднага след това Радев ще стартира процедурата за консултации с политическите сили съставяне на ново правителство.

Преди това обаче,  на първото си  заседанието новоизбраните депутатите ще положат положат  клетва и  изберат председател и заместник-председатели. На него ще бъдат  формирани и  парламентарните групи, необходими за съставяне на правителство.

След това Президентът провежда консултации с  тези групи и възлага на най-голямата по численост да предложи кандидат за министър-председател.

След като получи т.нар. проучвателен мандат, съответната парламентарна група в срок от 7 дни трябва да отговори на президента, че е готова да предложи кандидат за премиер и състав на кабинета,  или че връща възложения проучвателен мандат.  При провал на първия проучвателен мандат,  президентът, без да е ограничен със  срок,  възлага мандат на втората по численост парламентарна група.   Тя отново в 7-дневен срок трябва да отговори на възлагането.

Ако и вторият проучвателен мандат завърши без успех,  президентът може да възложи съставянето на кабинет на която и да е от останалите парламентарни групи. Само ако политическите сили в НС са три, той е длъжен да възложи мандат на третата политическа  сила.

„Нека видим дали ще има първо връчване на мандат, второ връчване на мандат и едва тогава ще видим дали ще има трети“, така държавният глава отговори на въпрос на коя формация ще възложи да направи опит да състави правителство, ако ГЕРБ и „Има такъв народ“ не успеят да реализират мандатите си.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.