Последни новини
Home / Законът / Резултатите от изборите за 45-то НС са публикувани в Държавен вестник, на ход е президентът

Резултатите от изборите за 45-то НС са публикувани в Държавен вестник, на ход е президентът

Defakto.bg

Решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК) за резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в 45-ото Народно събрание, както и  имената на избраните депутати, вече са обнародвани в  днешния 30 брой на Държавен вестник.

Публикуването на  решенията на ЦИК е ключов момент за следващите процедури по  Конституция.

След публикуването им, предстои президентът на свика на първо заседание  новоизбрания парламент. По Конституция срокът е едномесечен – до 4 май, но вчера държавният глава заяви, че няма да бави указа за свикването.  Очаква се първото заседание на 45-ото Народно събрание да е още на 15 април и веднага след това Радев ще стартира процедурата за консултации с политическите сили съставяне на ново правителство.

Преди това обаче,  на първото си  заседанието новоизбраните депутатите ще положат положат  клетва и  изберат председател и заместник-председатели. На него ще бъдат  формирани и  парламентарните групи, необходими за съставяне на правителство.

След това Президентът провежда консултации с  тези групи и възлага на най-голямата по численост да предложи кандидат за министър-председател.

След като получи т.нар. проучвателен мандат, съответната парламентарна група в срок от 7 дни трябва да отговори на президента, че е готова да предложи кандидат за премиер и състав на кабинета,  или че връща възложения проучвателен мандат.  При провал на първия проучвателен мандат,  президентът, без да е ограничен със  срок,  възлага мандат на втората по численост парламентарна група.   Тя отново в 7-дневен срок трябва да отговори на възлагането.

Ако и вторият проучвателен мандат завърши без успех,  президентът може да възложи съставянето на кабинет на която и да е от останалите парламентарни групи. Само ако политическите сили в НС са три, той е длъжен да възложи мандат на третата политическа  сила.

„Нека видим дали ще има първо връчване на мандат, второ връчване на мандат и едва тогава ще видим дали ще има трети“, така държавният глава отговори на въпрос на коя формация ще възложи да направи опит да състави правителство, ако ГЕРБ и „Има такъв народ“ не успеят да реализират мандатите си.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.