Последни новини
Home / Законът / Съдът ще се произнесе по делото за видеонаблюдение на изборите, останало за решаване след тях

Съдът ще се произнесе по делото за видеонаблюдение на изборите, останало за решаване след тях

Defakto.bg

Върховният административен съд ще гледа делото за видеонаблюдението и излъчването на  броенето на бюлетините след края на изборния ден.

Делото се води по жалба на „Демократична България“ срещу указания на Централната избирателна комисия и Комисията за защита на личните данни, с които бе забранено заснемането на обработването на гласовете в секционните комисии след края на изборния ден.

На 2 април т.г. 3-членен състав на Върховния административен съд отказа да спре предварителното изпълнение на указанията на ЦИК и КЗЛД, които недопуснаха  видеонаблюдението на изборите.  Съображеният бяха, че по делото не са постъпили   нови факти и обстоятелства, както и че решението му подлежи на обжалване и преди изборите на 4 април , делото не може да има окончателен резултат.

И двата аргумента на ВАС д-р по административно право Васил Петров, съдия в Софийския районен съд, пространно коментира в статия пред Де Факто като неубедителни.

Искането за спиране на изпълнението на указанията  беше направено по време на открито съдебно заседание от „Демократична България – Обединение“.

Със свое решение от 15 март 2021 г. Административен съд София – град разреши провеждането на видеонаблюдението след края на изборния ден. Тогава    Административен съд – София-град отмени забраната за видеонаблюдение и видеоизлъчване от преброяването на бюлетините на парламентарния вот. Един от аргументите бе, че  помещенията, в които се извършва изборния процес са публични, предназначени за обществено ползване и систематичното тълкуване на разпоредбите на Изборния кодекс не съдържат забрана за провеждане на наблюдение от  участници в процеса.

ЦИК и КЗЛД  обжалваха пред Върховния административен съд решението на първоинстнационния съд, а умело стопираха произвдството пред ВАС  с твърдението,  че  не са уведомени в  7-дневен срок преди датата на насроченото съдебно заседание и не са могли да си прочетат взаимно жалбите.

В съдебната зала Комисията за защита на личните данни поиска да се отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз във връзка с прилагането на Директивата за защита на личните данни.

Очаква се становище на ВАС и дали ще допусне запитване до Съда на ЕС по въпроса за видеозаснемането.

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.