Последни новини
Home / Законът / Кьовеши иска 4 нови номинации за делегирани прокурори, Прокурорската колегия го прие „за сведение“

Кьовеши иска 4 нови номинации за делегирани прокурори, Прокурорската колегия го прие „за сведение“

Defakto.bg

Кадровиците ще чакат ще чака финала за тримата „висящи“ кандидати

Моля да номинирате четирима нови кандидати за европейски делегирани прокурори – това е написала Лаура Кьовеши на Прокурорската колегия на ВСС. А единодушният отговор на кадровиците бе, че приемат писмото „за сведение“.

Те заявиха, че ще се произнесат „по същество“, като приключи цялата процедура в Европейската прокуратура за българските кандидати, сиреч когато има окончателно произнасяне и за трите „висящи“ български предложения. Европейският главен прокурор обаче не прави подобни уговорки и не личи да дава подобни опции. Но не може и да нарежда на ВСС какво да прави – в крайна сметка дали при определени 10 делегирани обвинители в България ще си  останем едва с трима си е „национално“ решение.

Това се случва на фона на поискания от Кьовеши старт на ЕП от 1 юни. Както и на националния ни антирекорд в новата прокуратура на ЕС- единствено при българските кандидати за делегирани прокурори дотук „успеваемостта“ е едва 30 %.  Както Де факто писа, от 10 държави-членки, чиито номинации за делегирани прокурори вече са гласувани, само предложенията на България и Литва не са изцяло одобрени. Но докато при Литва от трима номинирани двама вече са назначени, при България от 10 номинирани назначенията са едва три. А четирима кандидати бяха окончателно отхвърлени, какъвто не е литовският случай.

Днес в Прокурорската колегия на ВСС, извършила подбора, четоха писмото на Лаура Кьовеши. В него кандидадите ни са назовани поименно. Тримата назначени са Светлана Шопова-Колева, Димитър Беличев и Бойко Калфин. Четиримата отхвърлени са следователките Бисерка Стоянова, Мая Ковачева и Преслава Петкова, както и съдията от СРС Христо Крачунов. Тримата „висящи“ кандидати, за които разширената проверка на ЕП за „съответствие“ още не е приключила, съответно са обвинителите от СРП Божидара Ганева и Вероника Трифонова и прокурорът на Божков Венцислав Фердинандов от Специализираната прокуратура.

Публично и официално бяха огласени също мотивите за отхвърлянето на четиримата – липсата на опит по вземането на решения за наказателно преследване и защитата на обвинителната теза в съда, произхождащ от техните професии.

Гергана Мутафова обяви: „Моментът не е подходящ да правим подробен анализ на писмото при една незавършила процедура, предстои оценката на част от кандидатите, след това ще преценяваме как да се процедира по-нататък. Изразявам лично разочарование, че това се случи на отхвърлените, в личен план, но в професионален план това не е оценка на знанията и уменията им, напротив – фактът, че сме ги номинирали, означава, че сме им дали най-висока оценка. А и в ЗСВ не бяха поставени ограничения за юридическата професия, така прочетохме и рамката на регламента“.

Калина Чапкънова подкрепи: „Предлагам да не вземаме конкретно отношение по същество, а да изчакаме ЕП да се произнесе и за тримата останали колеги, именно по този начин обективно бихме подходили и бихме удовлетворили исканията, включително  възможността за нови номинации“.

На това мнение бе и Иван Гешев.

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve + twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.