Последни новини
Home / Законът / Месец след протеста на потърпевшите, КПКОНПИ иска отмяна на възбраните върху „Нове хоумс“. И гражданска конфискация за Красимир Живков (допълнена)

Месец след протеста на потърпевшите, КПКОНПИ иска отмяна на възбраните върху „Нове хоумс“. И гражданска конфискация за Красимир Живков (допълнена)

Defakto.bg

КПКОНПИ незабавно ще внесе искания в Софийския градски съд за отмяна на допуснати обезпечителни мерки – възбрани по отношение на всички 14 многофамилни жилищни сгради в комплекс „Нове хоумс“. Това решение е взела днес комисията, председателствана от Сотир Цацаров.

Обезпеченията върху земята и правото на строеж в комплекса, който се свързва с Васил Божков, са наложени също по настояване на КПКОНПИ като обезпечение на бъдещ иск по гражданска конфискация срещу бизнесмена и трети лица. Производството започна след като прокуратурата тръгна да му повдига обвинения (вече 18 на брой), той пък замина за ОАЕ.

Решението да се настоява за вдигане на запорите идва месец след публичния протест на собственици на апартаменти в спрения комплекс, хората носеха плакати „КПКОНПИ ни оставя без дом!“. От комисията отговориха през март, че при тях не са постъпили възражения от собствениците на апартаменти. А от „Нове Хоумс“ обявиха, че близо пет месеца съдът не се произнася по жалбата им срещу наложените възбрани, а това засяга интересите на над 220 семейства, инвестирали в жилища в комплекса.

Сега от антикорупционната комисия казват, че днешното им решение е мотивирано „с достатъчната обезпеченост на претенциите по отношение на Васил Божков и  свързаните с него търговски дружества, както и с това, че с наложените възбрани върху сгради и права на строеж, собственост и понастоящем на „Нове хоумс“ АД, на практика се засягат интересите на близо 250 лица, които са сключили предварителни договори за придобиване на жилища и са заплатили значителни суми на акционерното дружество“.

И още от съобщението на КПКОНПИ:

„На 10 март 2021 г. бе публикувано съобщение до медиите, че по отношение на поземлен имот, ведно със строящите се върху него жилищни сгради, са наложени обезпечителни мерки /възбрани/ с определение на Софийски градски съд от 01 октомври 2020 г. То е постановено по искане на Комисията, с оглед образувано производство по реда на ЗПКОНПИ срещу Васил Крумов Божков. Определението на СГС е потвърдено от Апелативен съд – София и е влязло в сила, като жалбата на „Нове Хоумс“ АД е приета за неоснователна. Още тогава бе изразена готовност от страна на Комисията да разгледа всяко искане на лица, които твърдят, че с наложените възбрани са засегнати техни имуществени права, с оглед сключени предварителни договори и извършени плащания към „Нове Хоумс“ АД. Доказателства в тази насока /поне сключени предварителни договори/ не бяха представени от акционерното дружество, въпреки осигурената възможност за това. В периода 30 – 31 март 2021 г. последва представянето им с отделни искания от множество лица, които са сключили с „Нове Хоумс“ АД предварителни договори за закупуване на жилища, като са заплатили и съответни суми на дружеството за това. На 07.04.2021 г. ръководството на Комисията проведе и среща с представители на тези граждани“.

Малко по-късно от КПКОНПИ дойдоха и нови вести.

Иск срещу бившия зам.-министър Красимир Живков внесен в съда

Красимир Живков

А именно – за внесен иск за 871 033,67 лева срещу бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков. Става дума за иск за отнемане на „незаконно богатство“ , което е и гражданската конфискация у нас. Дали сметките на комисията на Цацаров ще излязат верни, тепърва предстои да гледаме.

Живков е обвиняем по друго шумно дело, станало известно като „групата за опасните боклуци“, наред с бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, Николай Миховски,  Васил Коцев и Ирена Христова. Прокуратурата твърди наличието на организирана престъпна група начело с Атанас Бобоков и Красимир Живков, през февруари казусът бе внесен в Специализирания съд и се падна на председателката Мариета Райкова. Преди това трима от твърдяното ОПГ сключиха споразумения с обвинението срещу условни присъди. Сред тях е и основният прокурорски свидетел Васил Богданов, бивш директор на „Монбат рисайклинг“, освободен от Бобоков.

От своя страна, сега КПКОНПИ внася в Софийския градски съд иск срещу Красимир Живков. Претендират се идеални части от имоти в гр. София (два апартамента и гаражи, ателие и паркомясто), двуетажна къща в гр. Ботевград, поземлен имот в гр. Правец и паркомясто в гр. Поморие.

В Окръжен съд – Бургас е внесен иск срещу Злати Илиев на стойност 217 108,90 лв. Срещу него е повдигнато обвинение от прокуратурата за това, че е участвал в престъпен сговор за извършване на кражби. В исковата молба до съда се претендира и отнемане на един недвижим имот.

В Окръжен съд – Пловдив се внася иск на стойност 1 905 109.27 лв. срещу Боян Савов. В цената са включени и 5 недвижими имота.  Савов е привлечен като обвиняем от прокуратурата за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления, извършени в гр. София, гр. Пловдив и в гр. Бургас – избягване плащането на данъци, подаване на декларации с невярно съдържание към данъчните власти и съставяне на неистински счетоводни документи.

 

About De Fakto

Проверете също

КС реши, че е недопустимо да се прекрати дейността на Инспектората към ВСС заради изтеклия му мандат

 За да не се подрива демократичния ред под върховенство на правото, Конституционният съд  не допусна …

Задържана е майка за тежка телесна повреда на момиченцето си, което е на 1 година и 9 месеца

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняема А.М., на 41 г., за причиняване на тежка …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.