Последни новини
Home / Актуално / Съветът на САК установи бюджетен дефицит от 241 552 лева, не прие финансовия отчет за 2020-а

Съветът на САК установи бюджетен дефицит от 241 552 лева, не прие финансовия отчет за 2020-а

Defakto.bg

През 2020 г. бюджетът на Софийската адвокатска колегия е на дефицит от 241 552 лева. Това е показал отчетът за изпълнението му, който не е приет от новия адвокатски съвет, встъпил в длъжност на 19 март.

Съобщението е на съвета с председател Стефан Марчев. Дефицитът е компенсиран за сметка на намаляване на наличните средства на колегията.

Стефан Марчев

Решението за неприемане на отчета е взето на заседание на 7 април, след предварителна проверка и анализ на финансовата дейност на САК през 2020 г. Отделно се възлага финансова ревизия от 2015 до 2020 г . (включително), която предстои да бъде извършена.

„При извършената от съвета проверка се установиха редица слабости в организацията на работата на САК, отчитането на финансовите средства и счетоводната отчетност като цяло, като всички констатации са отразени в Становище на съвета на САК, което е достъпно на страницата на САК (СТАНОВИЩЕ ПО ОТЧЕТА (sak-sas.bg)“, се казва в съобщението.

Миналата седмица новото ръководство на столичната адвокатура информира за дефицит от 74 854 лева в Осигурителна каса „Адвокат“.

Приходите за САК за 2020 г. са 1 287 029 лева, разходите – 1 528 581 лева, откъдето идва и дефицитът от 241 552 лева.  Има несъбрани вземания от членски внос, наеми на кантори в Търговския дом,  приходи от правна помощ, вземания по дисциплинарни дела, се сочи в становището по отчета. Изброяват се и установените разходи, като заключението е, че няма счетоводно отчитане, а само отразяване на паричните потоци. „На основание на счетоводната система не могат да се направят изводи за действителните аналитични приходи и разходи и да се изработи коректен отчет, който да служи като база за създаване на бюджет. Всички справки и отчети се правят на ръка и не кореспондират със счетоводните записвания в системата с изключение на салдата по банковите сметки и касите“, пише в становището.

За това: „Софийският адвокатски съвет приема за наложително на предстоящото Общо събрание на САК на 24.04.2021 г. и 25.04.2021 г. да бъдат поканени адвокат Ивайло Данов (Председател на САК през 2020 г.) и адвокат Пейчо Пейчев (Секретар на САК през 2020 г.) да представят отчета за дейността и изпълнението на бюджета през 2020 г. и да отговорят на всички въпроси, които ще породи информацията в оповестените отчетни документи и в приетото Становище на адвокатския съвет от 07.04.2021 г.“

На извънредно заседание на съвета, което предстои на 16 април,  ще бъде разгледан и приет проектобюджет за 2021 г.

About De Fakto

Проверете също

Неделно: Срещу Сарафов се води „мръсна война“, Гешев бил „заплашван“, Ясен Тодоров – следен от „хора и автомобили“

За страховите преживявания поотделно съобщиха главният прокурор Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и заместникът на …

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.