Последни новини
Home / Законът / ВАС обяви за нищожна методиката за намаляване на годишните плащания по мярка 214 от ПРСР

ВАС обяви за нищожна методиката за намаляване на годишните плащания по мярка 214 от ПРСР

Defakto.bg

Върховният административен съд обяви за нищожна Методиката за намаляване и отказване на годишните агроекологични плащания по мярка 214 „Агроекологични плащания“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 г. Тя е била утвърдена със Заповед №РД 09-243 от 17.03.2017 г. на министъра на земеделието и храните, изменена със Заповед №РД 09-235 от 12.03.2018 г. на министъра на земеделието, храните и горите.

Методиката е нищожна, тъй като законодателят не е делегирал компетентност на министъра за издаването на този нормативен административен акт с предмет регламентация на правилата, по които ще бъдат намалявани или отказвани агроекологичните плащания на земеделските стопани, кандидатстващи за финансова помощ по реда на Наредба № 11 от 6 април 2009 г.

Методиката е издадена на основание чл. 16 от Наредба № 11. С посочената разпоредба е регламентирано, че когато при проверка на място или административни проверки се установи, че за съответните парцели, животни или пчелни семейства не са спазени базовите изисквания по чл. 26, ал. 1 и 2 или изискванията по управление, агроекологичните плащания се отказват или намаляват съгласно методика, утвърдена от министъра на земеделието и храните. Следователно оспорената методика е издадена по приложението на подзаконов нормативен акт, което е в противоречие на чл. 76, ал. 1 АПК и чл. 2, ал. 1 от Закона за нормативните актове.

Тричленният състав е установил също, че методиката не е била обнародвана и в „Държавен вестник“. Съгласно член 5, ал. 5 от Конституцията нормативните актове се публикуват и влизат в сила три дни след обнародването им, освен когато в тях е определено друго.  Неспазването на тази конституционно установена форма за външно изразяване на нормативния административен акт засяга валидността на волеизявлението – то не може да придобие исканото от закона правно действие на нормативен административен акт.

Административно дело № 958 от 2019 г. беше образувано по жалба  на физическо лице. Решението подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС.

 

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.