Последни новини
Home / Законът / Депутатите се заклеха на първото заседание на 45-то Народно заседание, Борисов подаде оставка на кабинета (обновена)

Депутатите се заклеха на първото заседание на 45-то Народно заседание, Борисов подаде оставка на кабинета (обновена)

Defakto.bg

 

Ива Митева

Ивa Mитeвa  е новият пpeдceдaтeл нa Hapoднoтo cъбpaниe

Президентът в понеделник започва консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство

В старата сграда на парламента с тържествено заседание бе  открито новоизбраното 45-ото Народно събрание.

На него присъства държавният глава Румен Радев, който направи обръщение към народа и народните представители.

Мика Зайкова

Първото заседание бе  открито от най-възрастния  депутат – Мика Зайкова, избрана от името на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.  Тя се справи акуратно със задълженията си.Заяви, чее щастлива задето  поради датата на раждането й,  е получила възможност да открие работата на новото 45-то НС. „Мисля, че имаме една-единствена цел, а това е просперитетът на България“, обърна се тя към депутатите.  Като се случеше да се оплете в непознатите процедури, показваше чувство за хумор и авторитет.  Под нейно ръководство депутатите се заклеха и гласуваха право на карантинираните си колеги поради „Ковид“ да направят това дистанционно.

След като депутатите положиха клетва  Мика Зайкова съобщи, че  министър-председателят Бойко Борисов  е подал остевка на правителството  пред новоизбраното 45-о Народно  събрание. Думите й бяха посрещнати с ръкопляскания.   Писмото на премиера Борисов, с което подава оставката на кабинета е  депозирано  до председателя на Народното събрание чрез деловодствата на двете институции. Така той избегна лично  явяване в парламента.

Зайкова не се поколеба да изрази недоволството си от отсъствието му. „Това или е срам, че не идват тук да си подадат оставката, или е пренебрежение към тази институция. Ние сме парламентарна република„, остро реагира тя, а пленарната зала подкрепи думите й с аплодисменти.

Според чл. 111, ал. 3 от Конституцията,  правителството в оставка продължава да изпълнява функциите си до избирането на нов Министерски съвет.

Румен Радев

След като новите депутати положиха клетва,  президентът Румен Радев отправи обръщение към Народното събрание:  „На вас се пада мисията да възродите парламентаризма“, каза Румен Радев, а първият тест, по думите му, ще е възстановяването на реалния парламентарен контрол. „Никой не може да ви отдава под наем или да заглушава гласа ви, изтъкна той. Не можете да бъдете крепостни на никой политически лидер“, заяви президентът

Винаги ще се намери някой, който да ви обвини в липсата на опит. В политиката някои наричат опит това да остават ненаказани.  Това не бива да ви обезсърчава,  отбеляза държавният глава.  Народът, по думите му, е поискал нови хора, а никой не е безгрешен.

Радев  констатира, че парламентът е фрагментиран. Независимо дали този парламент ще е с дълъг живот, пред него има важни задачи като съставяне на правителство, овладяване на здравна криза, модернизация на страната, актуализация на бюджета, включително и Плана за възстановяване. Той настоя за бърза реформа на Изборния кодекс. Президентът настоя за връщане на гражданите в управлението и демонтаж на отхвърления от хората модел на управление.

Президентът заяви,  че в понеделник ще направи консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство. В случай че НС не успее да излъчи правителство, ще изпълня конституционните си задължения да назнача служебен кабинет. Пожелавам ви, на всички вас, да запишете имената си в историята на България със справедливи закони и доблестно служение на отечеството. На добър час!“, подчерта държавният глава. ( Цялото обръщение Тук.)

По-рано Румен Радев беше посрещнат с одобрителни скандирания на протестиращи, разположени срещу официалния вход на Народното събрание.

Измежду протестиращите  настояха за пълно разследване на правителствата на ГЕРБ.  Имаше засилено полицейското присъствие в района.

По-късно „Имa тaĸъв нapoд“ пpeдлoжиxa Ивa Mитeвa  зa пpeдceдaтeл нa Hapoднoтo cъбpaниe. Kaндидaтypaтa ѝ бeшe пoдĸpeпeнa oт вcичĸи пapтии – cъc 163 глaca „зa“, ĸaтo caмo пpeдишнитe yпpaвлявaщи oт ГEPБ глacyвaxa cpeщy пpeдлoжeниeтo, нo c „въздъpжaли ce“. ГЕРБ предложи отнoвo Цвeтa Kapaянчeвa зa пpeдceдaтeл нa пapлaмeнтa. C гoлямo мнoзинcтвo ĸaндидaтypaтa бeшe oтxвъpлeнa. Eдинcтвeнo 75-тe нapoдни пpeдcтaвитeли oт ГEPБ  глacyвaxa зa нeя.

В първата си реч като председател на парламента Ива Митева заяви: „Към нас и нашата работа са обърнати очакванията на избирателите за изпълнение на предизборните програми – дело не на каприза на минутата, а плод на здраво обмисляне и всестранно разглеждане, както казва Тодор Икономов. Вярвам, че правата на личността и нейното достойнство, издигнати във върховен принцип в преамбюла на Конституцията ще бъдат зачитани в това Народно събрание. Уважаеми колеги, нека положим усилия за диалог помежду си, за висока парламентарна култура, за да бъдем достойни представители на народа“.

За зам.председатели на парламента бяха избрани  Атанас Атанасов ( Демократична България), Виктория Василева(Има такъв народ), Татяна Дончева (Изправи се.Мутри вън), Кристиян Вигенин (БСП за България), Мукаддес Юсуф Налбант (ДПС) и Цвета Караянчева (ГЕРБ)

В изказване от парламентарната трибуна депутатът от „Има такъв народ“  Тошко Йорданов постави под съмнение възможността 45-ото Народно събрание да изпълни пълния си мандат: „Няма нужда да се лъжем, че този парламент едва ли ще изкара пълния си 4-годишен мандат. Не е ясно колко ще изкара, ще работи толкова, колкото трябва и ще стане ясно съвсем скоро“. Дори и с кратък мандат Народното събрание ще има важна задача да направи промени в Изборния кодекс, подчерта той. Те обаче  изключват промени, свързани с мажоритарния вот, за които се обявиха от ГЕРБ.

Трябва да се махне това ограничение за секциите в чужбина. Трябва българите в чужбина да могат да гласуват и по пощата. Трябва да има 100-процентно машинно гласуване. Трябва да се разпусне Централната избирателна комисия и да се избере нова ЦИК. Трябва да има видеонаблюдение на изборите. Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тая зала, мажоритарните избори, колеги, се правят с мнозинство. Партията, която ги предлага, няма мнозинство и готови промени в Закона за политическите партии, за да може субсидията да бъде 1 лв. на глас“, каза той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова постави няколко цели пред новия парламент. Сред тях – внасянето на Националния план за възстановяване и устойчивост и  мораториум върху сключването на договорите от сегашното правителство. Тя  подчерта още:  „Не преговаряме със задкулисието за власт и пари. Не правим никакви скрити договорки. Нито с Борисов за правителство, нито с ДПС за президент. Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ, няма да правим голяма коалиция. Бихме подкрепили правителство, предложено от втората сила – „Има такъв народ“, по политики, насочени към разграждане на порочния модел на управление и градеж за България. Ако те не предложат правителство и ако и когато третият мандат бъде връчен на нас, партията ще реши какво да прави“.

Христо Иванов, председател на парламентарната група на „Демократична България“, очерта на първото заседание на новия парламент 10 приоритета, сред които програма за масова доброволна имунизация и мерки за икономическо подпомагане: „И разбира се, ключова задача, която стои пред нас в краткосрочен план, е, България, така да се каже, стартира процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост. Смятам, че отказът да бъде внесен изготвеният план със всичките му недостатъци е саботаж. Сега вие се цупите и казвате, няма да внесем този план, всъщност се опитвате на прикриете своя провал“.

По-късно пред журналисти Иванов каза, че „ДБ“категорично няма да подкрепи кандидатурата на Даниел Митов за министър-председател:

„Аз изрично казах, надявайки се да спестя на моя иначе добър познат Даниел Митов унижението да го изтикват напред като „сламен човек“, че няма да подкрепим такъв вариант, в който ще намерят някой иначе приличен човек, какъвто Даниел несъмнено е, ще го изтикат напред като, така да се каже, параванче,  зад което да се скрият и да се надяват да продължават както сега. Борисов  се опитва да се прави на Доган и това, както е казал философът, ще се превърне във фарс“.

Председателят на Движението за права и свободи (ДПС) Мустафа Карадайъ заяви, че страната ни е в „безпрецедентна ситуация от няколко кризи“. Партията би подкрепила правителство на трите нови политически сили в Народното събрание, ако представи ускорена ваксинационна програма, по-ефективни мерки за защита на населението и бизнеса.  „Избирателите искат да се изпълни девизът „Съединението прави силата. Заедността е заложена в изборните резултати и е общият ни залог за успех. Призоваваме от днес да започне възстановяването на демокрацията и нормалността в политиката“, каза лидерът на ДПС.

Председателят на парламентарната група ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че ГЕРБ е готова за властта и призова към отговорност партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“: „Време е шоуто да приключи, защото, за разлика от шоуто, на политическата сцена няма скечове, казваме, че сме готови да предложим управление на страната и да протегнем ръка към политическите си опоненти. Предупреждаваме, че безвремието на един служебен кабинет ще бъде платено от всички български граждани. Вече разбрахме, че Картаген трябва да бъде унищожен. Все още не сме разбрали какво следва след това“.

Мая Манолова от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ се обяви за нов главен прокурор и обяви, че целта на формацията ѝ е „извъждане на мутрите от управлението на страната“.„Първата стъпка към изпълнението на тази цел е изваждането на мутрите от управлението на страната…не само главните мутри, а и тези, които дълго време ги обслужваха и се облагодетелстваха от това. С тях коалиция не трябва да има“.

Тук сме, за да защитим хората на труда, предприемачите, хората със свободни професии. Хората, които се трудят неуморно, за да осигурят благоденствие на своите семейства. Тези хора искат по-малко бюрокрация и повече права. Искат независим съд, който да ги защитава“, обяви още Манолова и подчерта, че от парламентарната група вече са готови с конкретни предложения за законови промени. Едни от тях ще бъдат в Изборния кодекс, където от партията искат да разпишат дистанционно гласуване за българите в чужбина и създаване на избирателен район зад граница.

(..)Борисов не е в парламента, дори когато подава оставката на своето правителство. Очаквано е и видимо, че пак отсъства. Къде ви е лидерът, уважаеми дами и господа от ГЕРБ? Защо се крие?, попита Манолова.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Комисията „Панайотов“ в МП класира трима от 10-те кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека

Комисията по подбор на кандидатите за съдия в Европейския съд по правата на човека, председателствана …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.