Последни новини
Home / Законът / Проект за конституционни промени в първия ден: Реформа на прокуратурата, избор на обвинител №1 от парламента и по-къс мандат

Проект за конституционни промени в първия ден: Реформа на прокуратурата, избор на обвинител №1 от парламента и по-къс мандат

Defakto.bg

Нов вот за главен прокурор и за два съвета, предлагат още вносителите от „Демократична България“

Предложения за промени в Конституцията са сред първите актове, внесени в деловодството на 45-о Народно събрание в първия му ден.

Измененията в основния закон са с акцент за реформа в прокуратурата и категоричното отделяне на кадруванията и бюджета в съда и в държавното обвинение. А оттам и за различни съвети, различен избор на „тримата големи“ в съдебната власт, различни мандати.

Както и за избор на нов главен прокурор, Висш съдебен съвет и Прокурорски съвет до 6 месеца след влизането в сила на поправките.

Проектът е внесен с подписите на 27-те депутати от „Демократична България“, начело е Христо Иванов. Вносителите подчертават, че търсят подкрепата на още народни представители, за достигането на конституционния минимум от 1/4 (60 депутати), за да може измененията да бъдат разгледани по процедурата на основния закон.

Освен радикална реформа в Темида, се инициират също въвеждането на индивидуална конституционна жалба, право на гражданска законодателна инициатива, както и тотална обжалваемост – от всички – на административните актове, с които се засягат гарантирани граждански права и свободи. Има и текстове за лустрация. Пълният текст на проекта тук.

Основните акценти

Прокуратурата и следствените органи остават в системата на съдебната власт, но при абсолютно отделяне на кадруването и бюджета им от тези на съдилищата. Освен това функциите на държавното обвинение се свеждат само до наказателния процес и отпадат правомощията му да иска отмяна на незаконосъобразни актове, както и да участва в граждански и административни дела.

За целта се създават Висш съдебен съвет (за съдиите) и Прокурорски съвет (за обвинителите и следователите).

ВСС ще е от 15 човека, в него по право влизат двамата председатели на върховни съдилища. Иначе 8 от членовете му се избират пряко от съдиите, а 5 – от Народното събрание с две трети мнозинство. Мандатът ще е 5 години.

Председателите на ВКС и на ВАС запазват мандатите от по 7 години, но за такива могат да бъдат избирани само действащи съдии от двете върховни съдилища. Изборът е на ВСС, назначаването от президента. И още – председателите на ВКС и ВАС предсрочно се освобождават от длъжност от Конституционния съд по предложение на ВСС.

Прокурорският съвет ще е от 11 членове, като в него по право участват главният прокурор и министърът на правосъдието. Четирима от съвета се избират пряко от обвинителите, петима – от НС с 2/3 мнозинство. Мандатът му също е 5 години.

Мандатът на главния прокурор става пет години. Като той се избира от Народното събрание с 3/5 мнозинство (144 депутати) по предложение на министъра на правосъдието или на 1/5 от депутатите (48 от тях). Назначаването и освобождаването става с указ на президента.

Мандатът на административните ръководители на отделните прокуратури става 3 години, с право на втори мандат.

В проекта е предвидено също и че:

  • всеки съд може да сезира КС с искане за противоконституцинност на закон, приложим по конкретно дело. Като тогава делото се пира до произнасянето на КС.
  • всеки гражданин може да сезира КС с искане за противоконституционност на закон, с който се нарушават негови права и свободи. Условията и редът за това се уреждат в закон.
  • не подлежи на ограничаване обжалването на административни актове, с които се засягат права и свободи на гражданите, уредени в Конституцията, в правото на ЕС, както и в международни договори, по които България е страна
  • право на законодателна инициатива имат граждани с избирателна права, когато тя е подкрепена от не по-малко от 10 000 граждани. Условията и редът се уреждат в закон.

Проектът предвижда и възможността за въвеждане в закон на основания за лустрация на лица, заемащи висши публични длъжности, както и за неизбираемост на тези длъжности. Като тези основания се въвеждат за максимум 10 години.

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.