Последни новини
Home / Законът / Проект за конституционни промени в първия ден: Реформа на прокуратурата, избор на обвинител №1 от парламента и по-къс мандат

Проект за конституционни промени в първия ден: Реформа на прокуратурата, избор на обвинител №1 от парламента и по-къс мандат

Defakto.bg

Нов вот за главен прокурор и за два съвета, предлагат още вносителите от “Демократична България”

Предложения за промени в Конституцията са сред първите актове, внесени в деловодството на 45-о Народно събрание в първия му ден.

Измененията в основния закон са с акцент за реформа в прокуратурата и категоричното отделяне на кадруванията и бюджета в съда и в държавното обвинение. А оттам и за различни съвети, различен избор на “тримата големи” в съдебната власт, различни мандати.

Както и за избор на нов главен прокурор, Висш съдебен съвет и Прокурорски съвет до 6 месеца след влизането в сила на поправките.

Проектът е внесен с подписите на 27-те депутати от “Демократична България”, начело е Христо Иванов. Вносителите подчертават, че търсят подкрепата на още народни представители, за достигането на конституционния минимум от 1/4 (60 депутати), за да може измененията да бъдат разгледани по процедурата на основния закон.

Освен радикална реформа в Темида, се инициират също въвеждането на индивидуална конституционна жалба, право на гражданска законодателна инициатива, както и тотална обжалваемост – от всички – на административните актове, с които се засягат гарантирани граждански права и свободи. Има и текстове за лустрация. Пълният текст на проекта тук.

Основните акценти

Прокуратурата и следствените органи остават в системата на съдебната власт, но при абсолютно отделяне на кадруването и бюджета им от тези на съдилищата. Освен това функциите на държавното обвинение се свеждат само до наказателния процес и отпадат правомощията му да иска отмяна на незаконосъобразни актове, както и да участва в граждански и административни дела.

За целта се създават Висш съдебен съвет (за съдиите) и Прокурорски съвет (за обвинителите и следователите).

ВСС ще е от 15 човека, в него по право влизат двамата председатели на върховни съдилища. Иначе 8 от членовете му се избират пряко от съдиите, а 5 – от Народното събрание с две трети мнозинство. Мандатът ще е 5 години.

Председателите на ВКС и на ВАС запазват мандатите от по 7 години, но за такива могат да бъдат избирани само действащи съдии от двете върховни съдилища. Изборът е на ВСС, назначаването от президента. И още – председателите на ВКС и ВАС предсрочно се освобождават от длъжност от Конституционния съд по предложение на ВСС.

Прокурорският съвет ще е от 11 членове, като в него по право участват главният прокурор и министърът на правосъдието. Четирима от съвета се избират пряко от обвинителите, петима – от НС с 2/3 мнозинство. Мандатът му също е 5 години.

Мандатът на главния прокурор става пет години. Като той се избира от Народното събрание с 3/5 мнозинство (144 депутати) по предложение на министъра на правосъдието или на 1/5 от депутатите (48 от тях). Назначаването и освобождаването става с указ на президента.

Мандатът на административните ръководители на отделните прокуратури става 3 години, с право на втори мандат.

В проекта е предвидено също и че:

  • всеки съд може да сезира КС с искане за противоконституцинност на закон, приложим по конкретно дело. Като тогава делото се пира до произнасянето на КС.
  • всеки гражданин може да сезира КС с искане за противоконституционност на закон, с който се нарушават негови права и свободи. Условията и редът за това се уреждат в закон.
  • не подлежи на ограничаване обжалването на административни актове, с които се засягат права и свободи на гражданите, уредени в Конституцията, в правото на ЕС, както и в международни договори, по които България е страна
  • право на законодателна инициатива имат граждани с избирателна права, когато тя е подкрепена от не по-малко от 10 000 граждани. Условията и редът се уреждат в закон.

Проектът предвижда и възможността за въвеждане в закон на основания за лустрация на лица, заемащи висши публични длъжности, както и за неизбираемост на тези длъжности. Като тези основания се въвеждат за максимум 10 години.

About De Fakto

Проверете също

Депутатите от ГЕРБ опитаха да саботират изслушването на свидетеля Светослав Илчовски пред комисията в НС

Депутатите от ГЕРБ опитаха да саботират  заседанието на комисията за ревизия на управлението на ГЕРБ, …

15 години след трагедията, окончателно: Без виновни за падналата сграда на “Алабин” и двойната смърт под руините

Наказателният процес за срутването на сграда на централната столична улица “Алабин”, при което загинаха Деница …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.