Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата разследва „лъжлива“ експертиза за здравето на търсения от САЩ Жарко Момчилович, апелативният съд постанови „задържане под стража“ (допълнена)

Прокуратурата разследва „лъжлива“ експертиза за здравето на търсения от САЩ Жарко Момчилович, апелативният съд постанови „задържане под стража“ (допълнена)

Defakto.bg

МВР вече го е обявил за издирване. И?

Драмата със сръбския гражданин Жарко Момчилович, чиято екстрадиция по обвинение за наркотрафик се иска от САЩ, навлезе в нова фаза. Софийската районна прокуратура обяви за започнало разследване по неговия казус. А малко по-късно вестта за „изчезването“ на сърбина бе официализирана, чрез втората съдебна инстанция.

Чужденецът е заловен у нас в началото на годината, задържан е до 60 дни в очакване на американското искане, а след получаването му на 30 март прокуратурата иска най-тежката мярка за неотклонение за него до приключване на екстрадиционното производство.

С определение от 2 април съдия Анелия Щерева постановява „домашен арест“ за  Момчилович “ – аргументът й е влошеното здраве на сърбина, страдащ от аортна дисекация, което при продължаващ престой в затвора може да доведе до фатален изход, т.е. изборът е „жив или мъртъв“.

Де факто подробно представи определението на съдия Щерева, в което тя се позова на многобройни медицински документи от „Аджибадем сити клиник“, вече наложената забрана за напускане на страната, плюс представения от съпругата на Жаркович договор за наем на апартамент в София, в който ще се изпълнява „домашния арест“. Вчера от СГС изрично подчертаха и че чужденецът е напуснал затвора на 6 април, а отговорното за контролиране на новата мярка МВР е било надлежно уведомено.

Твърденията – дотук все медийни – бяха, че той вече е „изчезнал“. Първоначално се заявяваше, че е станало веднага след „пускането му“ на 2 април. Впоследствие датата на „изчезването“ не се споменава. За последвалите съобщения – по-долу.

Прокуратурата протестира новата мярка пред Софийския апелативен съд, делото бе днес.

А от Софийската районна прокуратура съобщиха за започнало досъдебно производство за лъжливо здравно свидетелство по чл. 312 от НК. От съобщението обаче се разбира, че престъплението е извършено по повод експертиза, назначена вече от апелативния съд. Кога е била назначена, на кого е била възложена и прочие подробности липсват.

Ето го:

„Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура (СРП) е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 312, ал. 1 НК – за това, че на неустановена дата (след 02.04.2021 г.), в гр. София, сръбският гражданин Ж. М. е бил снабден с лъжливо свидетелство за здравословното си състояние.

На 02.04.2021 г. Софийски градски съд (СГС) е определил спрямо М. мярка за неотклонение „домашен арест“, като впоследствие лицето е напуснало адреса и в момента е в неизвестност. Определението на СГС е  протестирано от прокуратурата.

Описаното престъпление по чл. 312 НК е свързано с изготвена съдебномедицинска експертиза на М., която следва да бъде представена пред Софийския апелативен съд. Експертизата е назначена именно от състав на Апелативния съд, като е изготвена само по документи, без да е провеждан преглед на М.

В хода на разследването ще бъде изискана цялата налична документация, свързана с извършвани прегледи и изследвания на М., ще се приложат записи от медицинската апаратура, ще бъдат разпитани свидетели, включително и всички свързани със случая лекари и други лица.

Указаните от наблюдаващия прокурор действия ще се извършват от служители на СДВР, като разследването ще приключи в законоустановения срок“.

По-късно дойдоха нови данни по случая „Момчилович“.

А именно – той вече е обявен за издирване от МВР, е станало ясно на делото пред САС.  Публично обявяване от МВР по казуса няма.

След представянето на акта на МВР апелативните съдии Камен Иванов, Владимир Астарджиев и Виолета Магдалинчева постановяват:
Отменят определението на СГС и разпореждат задържането на Жарко Момчилович, който вече е обявен за издирване. Ако бъде открит да се настани в болницата към затвора. Според втората инстанция, допълнително, СГС е можел да обезпечи изпълнението на „домашен арест“ чрез електронна гривна.
Все ни се струва, че цялата драма можеше да бъде спестена, ако „контрольорите“ от вътрешното министерство и обвинителите от прокуратурата навременно си бяха изпълнили задачите. За това, че Жарко е „много опасен“ СГП не отронва и дума пред съда, да не говорим за представяне на доказателства в тази посока. А, ако са имали „оперативни данни“, че болният сърбин само чака да мине границата, къде са били службите на МВР?! И още – много интересно кога са констатирали „изчезването“ му и откога го издирват, след като е и в „черния списък“ на граничните пунктове? Или всичко е на принципа – вървим след събитията и търсим виновни?!
Този филм, много!, сме го гледали. Обичайно приключва с осъждания на държавата в Страсбург и странни промени в родните закони (от типа на тайните присъди). Поуки не се вземат. И защо ли?  

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

 Наказателно процесуалния къдекс, с който се въвежда механизъм за независимо разследване на главния прокурор отпътва …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.