Последни новини
Home / Законът / Становище: Заповед на здравния министър възпрепятства общите събрания на адвокатите за избор на делегати

Становище: Заповед на здравния министър възпрепятства общите събрания на адвокатите за избор на делегати

Defakto.bg

Председателят на Пловдивската адвокатска колегия адв. Иван Демерджиев алармира, че  редовни общи събрания на адвокатските колегии и общо събрание на адвокатите от страната, не могат да се проведат заради епидемиологична обстановка и действащата  заповед на Министъра на здравеопазването, която препятства всякакви присъствени форми на събрания и провеждането на избори.

Становището му е изпратено всички до Адвокатски съвети в страната, както и до Висшия адвокатски съвет (ВАдС) и лично до всеки от членовете му поотделно, се казва в съобщение до медиите.

На 1 април т.г. пловдивският адвокат Иван Демерджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет.

Сега адвокатът посочва, че  на предварително обявените и фиксирани в закона дати 24 и 25 април 2021 г. няма как да бъдат проведени общите събрания на адвокатските колегии, нито да бъдат избрани делегатите за участие в ОСАС на 25 и 26 май 2021 г. , „без да бъде нарушена действащата заповед на министъра, която обвързва всички физически и юридически лица в страната“!

В заповедта на Министъра на здравеопазването се казва, че от 08.04.2021 г., в която със срок до 30.04.2021 г. се „преустановява провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.“

Според шефа на пловдивските адвокати,  е много трудно да се въведе в кратки срокове  неприсъствено провеждане на ОС , а дистанционно гласуване за избор на делегати не е предвидено в действащите разпоредби.

„По тази причина, възниква въпросът, с какви делегати ще се проведе ОСАС на 25 и 26 май 2021 г., ако до 24 април заповедта на Министъра на здравеопазването не бъде променена или отменена, и общите събрания не могат да бъдат проведени“, казва Демерджиев.

Той и екипът на Адвокати за силна адвокатура призовават ВАдС да се произнесе ясно и еднозначно по този въпрос. В случай, че  насрочените за 24 и 25 април общи събрания на адвокатските колегии от страната, не могат да се проведат, в  Общото събрание на адвокатите от страната, насрочено за  25 и 26 май 2021 г., да участват „заварените“  делегатите, избрани на общите събрания на адвокатските колегии, проведени на 25 и 26 януари 2020 г.

Като законно основание е посочен чл. 112, ал. 5 от Закона за адвокатурата, според който:„Делегатите, избрани за общото събрание, запазват мандата си до следващото общо събрание.“

При всяко положение ВадвС трябва да се произнесе ясно и еднозначно по този въпрос, като задължително съобрази Закона и заповедта на министъра на здравеопазването и да стори това незабавно, с оглед на факта, че до насрочените ОС на колегиите остават само 10 дни, пише в становището.

Пълния текст на становището тук.

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 + 20 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.