Последни новини
Home / Законът / Становище: Заповед на здравния министър възпрепятства общите събрания на адвокатите за избор на делегати

Становище: Заповед на здравния министър възпрепятства общите събрания на адвокатите за избор на делегати

Defakto.bg

Председателят на Пловдивската адвокатска колегия адв. Иван Демерджиев алармира, че  редовни общи събрания на адвокатските колегии и общо събрание на адвокатите от страната, не могат да се проведат заради епидемиологична обстановка и действащата  заповед на Министъра на здравеопазването, която препятства всякакви присъствени форми на събрания и провеждането на избори.

Становището му е изпратено всички до Адвокатски съвети в страната, както и до Висшия адвокатски съвет (ВАдС) и лично до всеки от членовете му поотделно, се казва в съобщение до медиите.

На 1 април т.г. пловдивският адвокат Иван Демерджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет.

Сега адвокатът посочва, че  на предварително обявените и фиксирани в закона дати 24 и 25 април 2021 г. няма как да бъдат проведени общите събрания на адвокатските колегии, нито да бъдат избрани делегатите за участие в ОСАС на 25 и 26 май 2021 г. , „без да бъде нарушена действащата заповед на министъра, която обвързва всички физически и юридически лица в страната“!

В заповедта на Министъра на здравеопазването се казва, че от 08.04.2021 г., в която със срок до 30.04.2021 г. се „преустановява провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.“

Според шефа на пловдивските адвокати,  е много трудно да се въведе в кратки срокове  неприсъствено провеждане на ОС , а дистанционно гласуване за избор на делегати не е предвидено в действащите разпоредби.

„По тази причина, възниква въпросът, с какви делегати ще се проведе ОСАС на 25 и 26 май 2021 г., ако до 24 април заповедта на Министъра на здравеопазването не бъде променена или отменена, и общите събрания не могат да бъдат проведени“, казва Демерджиев.

Той и екипът на Адвокати за силна адвокатура призовават ВАдС да се произнесе ясно и еднозначно по този въпрос. В случай, че  насрочените за 24 и 25 април общи събрания на адвокатските колегии от страната, не могат да се проведат, в  Общото събрание на адвокатите от страната, насрочено за  25 и 26 май 2021 г., да участват „заварените“  делегатите, избрани на общите събрания на адвокатските колегии, проведени на 25 и 26 януари 2020 г.

Като законно основание е посочен чл. 112, ал. 5 от Закона за адвокатурата, според който:„Делегатите, избрани за общото събрание, запазват мандата си до следващото общо събрание.“

При всяко положение ВадвС трябва да се произнесе ясно и еднозначно по този въпрос, като задължително съобрази Закона и заповедта на министъра на здравеопазването и да стори това незабавно, с оглед на факта, че до насрочените ОС на колегиите остават само 10 дни, пише в становището.

Пълния текст на становището тук.

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.