Последни новини
Home / Законът / Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Defakto.bg
Адвокат Ивайло Дерменджиев

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). Това стана в Деня на Конституцията и юриста и бе оповестено  на специален сайт, изработен за изборите за Висш адвокатски съвет.

Дермендижев е третият адвокат, който се включва в битката за върховете на адвокатурата.  До момента кандидатури вече обявиха адвокат Райна Аврамова от София  и председателят на Пловдивската адвокатска колегия Иван Демерджиев.

Д-р Ивайло Дерменджиев е адвокат от Софийска адвокатска колегия с общ адвокатски стаж от над 30 години. 

Той e poдeн нa 7 нoeмвpи 1962 г., зaвъpшил e  пpaвo в Юpидичecĸия фaĸyлтeт нa Coфийcĸи yнивepcитeт „Cв. Kлимeнт Oxpидcĸи“.  През 2002 г. се дипломира в Кеймбриджкия университет, Обединеното кралство, със специалност „Въведение в английското право и Правото на Европейския съюз”. 

През 2012 г. защитава докторантура по Международно частно право към катедра „Международно право и международни отношения” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”.  Член е на  Управителния съвет на БТПП и на Президиума на АС при БТПП.  Като като арбитър е участвал в разглеждането и решаването на над 200 арбитражни дела от 1995 година до днес.

От 2002 г. е арбитър в Международния арбитражен съд по спорта в Лозана, Швейцария (CAS). Членува в Лондонския международен арбитражен съд (LCIA). Участвал е в разглеждането на повече от 40 международни дела. Представлявал е  страни по над 25 международни частноправни спора.

Защитавал е интересите на България в близо 25 международни дела. Сред тях са защитата  на  Агенцията по приватизацията в дело на австрийската компания EVN заради продажбата на „Електроразпределение – Слънчев бряг“,  както и в нашумялото дело на Гад Зееви срещу АП по повод приватизацията на АК „Балкан“.  Защитавал НЕК в ICC Zurich срещу Джейлан Холдинг и др.

Член е на Британско-българската правна асоциация в Лондон и на Австрийско-българската търговска камара.

От 2018 г. преподава в СУ „Св. Климент Охридски”, като води лекции по „Международен търговски арбитраж”.  Лектор е на ежегодните семинари, организирани от Международния адвокатски съюз (UIA), на теми от областта на арбитража и спортното право.

От 2009 г. до момента е Почетен консул на Република Кения в България.

Ивайло Дepмeнджиeв e eдинcтвeният юpиcт y нac c лицeнз зa пилoт нa caмoлeт. Гoвopи  aнглийcĸи и pycĸи eзиĸ.

Мотото на кампанията му е „Заедно за адвокатурата“.

Институционалната независимост и самоуправление на адвокатурата се обезпечава чрез възлагане функциите по организацията на адвокатурата, начина на упражняване на адвокатската професия, вътрешно-институционалния контрол върху адвокатите и органите на адвокатурата и достъпа до професия, включително осъществяването на дисциплинарна власт, на Висшия адвокатски съвет, а не на държавен орган. Висшият адвокатски съвет е институция, която олицетворява единството на българската адвокатура и чрез която адвокатурата влиза в отношение с всички конституционно установени власти и органи в страната. На самия Висш адвокатски съвет е възложено и самостоятелно конституционно правомощие по чл. 150, ал. 4 от Конституцията.

От начина, по който Висшият адвокатски съвет изпълнява възложените му с Конституцията и закона правомощия зависи дейността на цялата адвокатура и работата на всеки един адвокат, а като краен резултат – и ефективната защита на правата на гражданите.  Затова е от изключителна важност какви хора ще застанат начело на адвокатурата и дали те чрез своите знания, умения и съвест ще могат да обезпечат и свободата, и независимостта, и самоуправлението на адвокатурата. Няма съмнение – всички искаме професионално подготвена, обществено ангажирана и етична адвокатура.

Искаме материално осигурен професионален и личен живот на адвокатите. Искаме да ни уважават, искаме да ни ценят.  Това зависи от всички нас. Адвокатурата има неподозиран потенциал – можем много и нека го постигнем заедно!“

В  екип до  Дерменджиев застават известни адвокати, които са и кандидати за членове на Висшия адвокатски съвет. Това са проф. Ангел Калайджиев, Асен Георгиев, Бойко Ботев, Валя Гигова, Димитър Вълчев, Ели Христова, Златимир Жечев, Ина Лулчева, Катерина Михайловска, Ценимир Братоев, Красимира Иванова, Нина Седефова, Стефан Гугушев и Красимир Краев.
Адвокат Илонка Райчинова се кандидатира за председател на Висшия дисциплинален съд.  Всички кандидати за дисциплинарния съд и Висшия контролен съвет може да се видят на сайта.

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.