Последни новини
Home / Законът / Комисия начело с Мая Манолова ще прави ревизия на управлението за последните 10 години

Комисия начело с Мая Манолова ще прави ревизия на управлението за последните 10 години

Defakto.bg

Може да има мораториум върху харчове и назначения от “Борисов” 3 в оставка, до формирането на нов кабинет

Парламентарна комисия начело с Мая Манолова ще проверява целесъобразността и законосъобразността при разходването на средства от МС, министерствата, държавните органи, предприятия и дружества с над 50 на сто държавно участие в последните 10 години. Това означава ревизия и на трите кабинета “Борисов”, както и на “Орешарски”.

Създаването на комисията бе гласувано с 214 “за” от всички групи в новия парламент. Мая Манолова я оглави след 147 “за” и 1 “въздържал се”.

Проверка ще се прави в Българската банка за развитие, НАП, НОИ, здравната каса, Сребърния фонд, “Автомагистрали” ЕАД, държавния ВиК холдинг и Държавната петролна компания, Българския енергиен холдинг, “АЕЦ Козлодуй”, НЕК, тецовете, “Напоителни системи” и др. Списъкът може да се удължава в хода на работата.

Преди това имаше интересни моменти.

Първоначалното предложение бе за ревизия на управлението през последните 4 г., но председателят на СДС Румен Христов (в коалиция с ГЕРБ) предложи да се проверяват харчовете за 10 г. назад. И това бе прието със “за” от ГЕРБ, БСП и ДПС. Останалите – “Има такъв народ” (ИТН), “Демократична България” (ДБ), “Изправи се! Мутри вън!” (ИМВ) бяха “против” и “въздържали се”. Като в пленарна зала преди това се чуха съмнения дали комисия може да се справи с такава задача за 3 месеца.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска решението да се допълни и с нова точка за налагане на мораториум върху концесиите, продажбите, отдаването под наем на държавни имоти и назначенията в държавната администрация до избирането на нов Министерски съвет. То не мина и след прегласуване, резултатът бе 105 “за” – ГЕРБ и БСП, 109 “въздържали се”.

Нинова обаче бе предложила и алтернатива, да има отделно предложение и решение за мораториума, а от ДБ и ДПС се изказаха в подкрепа на това.

В комисията, оглавена от Манолова, влизат също:  зам.-председател Георги Георгиев от ИМТ, членове: Дани Каназирева, Маноил Манев и Тома Биков – ГЕРБ, Иван Хиновски и Пламен Абровски – ИТН,  Румен Гечев, Явор Божанов, Пламен Милев – БСП, Йордан Цонев, Сергей Кичиков и Адлен Шевкед – ДПС, Иван Димитров, Борислав Сандов, Калоян Янков – ДБ, Драгомир Ошаков и Андрей Вълчев – ИМВ.

About De Fakto

Проверете също

Бизнесмен разкрива: Момиче на повикване е “Мата Хари”. И още за чекмеджето, кюлчетата и рекет от ГЕРБ

Един от най-крупните земеделци у нас Светослав Илчовски  разказва за  чудовищен натиск от хора в …

Ромският активист, който съдеше Гешев, осъди ПИК за клевета

Ромският активист Христо Николов, който съдеше главния прокурор Иван Гешев за дискриминация, а после и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.