Последни новини
Home / Законът / Парламентът обсъжда изслушване на премиера Борисов, той в отпуск работи за ново правителство

Парламентът обсъжда изслушване на премиера Борисов, той в отпуск работи за ново правителство

Defakto.bg
Премиерът в оставка Бойко Борисов излезе в отпуск

Народното събрание ще заседава в петък  от 10 часа в класическата сграда на парламента. От заявките вчера се очаква да бъдат избрани  съставите на три постоянни парламентарни комисии – по здравеопазването, по бюджет и финанси и по правните въпроси.

Вчера след председателски съвет стана ясно, че в дневния ред на днешното пленарно заседание са включени предложения на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“, едното от които за изслушване на премиера в оставка Бойко Борисов по Плана за възстановяване и устойчивост.  По всяка вероятност предложението за изслушване на Борисов ще бъде одобрено от мнозинство в парламента. Малка е обаче вероятността той да отиде – в  четвъртък , след като бе подададена в деловодството на НС оставка на правителството,  Борисов обяви, че излиза в отпуск.

По време на изненадващата ваканция на министър председателя,  наречен „премиерът -беглец“  от Мая Манолова,  той ще бъде заместван от вицепремиера Томислав Дончев.   Манолова  заяви, че вчера  Борисов е успял два пъти да избяга от парламента: „първо – не дойде на откриването на пленарната сесия, за да депозира оставката на кабинета“, а след това си взе отпуск, „след като разбра, че искаме изслушване“. Борисов мотивира решението си много работа по съставянето на ново правителство на ГЕРБ. „Трябва да дадем визия как ще изглежда един нов балансиран, евроатлантически кабинет. Трябва да свършим работата качествено и да подготвим добро правителство“ каза той.

И на вчерашното извънредно заседание на МС,  заръча на министрите: „В 9 ч. искам да депозирате в деловодството на парламента Плана за възстановяване, и ако искат да го приемат, ако искат да го отхвърлят, ако искат да го надградят, тъй като Томислав Дончев е събирателният образ на този план, може да го разясни на всеки, който пожелае, ако искат да си направят нов план“.

Днес депутатите ще обсъдят и  предложението на „Изправи се! Мутри, вън!“ за създаване на т.нар. комисия за ревизия на предишното управление.

Вчера председателят на Народното събрание Ива Митева обяви, че ще бъде внесен проект за отмяна на великденската ваканция на депутатите с аргумента:

Смятаме, че парламентът трябва да заседава, още повече, че става думи за два дни след празниците официалните, още повече предвид и този дълъг период, в който Народното събрание не заседава“.

Очаква се в понеделник президентът Румен Радев да започне консултации с парламентарните групи за съставяне на ново правителство. Радев обяви намерениеот си в четвъртък в реч пред парламента.

About De Fakto

Проверете също

74 500 граждани са търсили съдействие от омбудсмана през 2022 г., най-много са жалбите за нарушени потребителски права

           Близо 74 500 граждани и представители на организации са потърсили съдействие, защита или …

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen + 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.