Последни новини
Home / Законът / Председателят на СЮБ Владислав Славов: Работата за правото е огромна отговорност, много желани промени не са постигнати

Председателят на СЮБ Владислав Славов: Работата за правото е огромна отговорност, много желани промени не са постигнати

Defakto.bg

Поздравление по случай Деня на Конституцията и юриста изпрати и председателят на Съюза на юристите в България Владислав Славов.

Той напомня за Учредителното събрание, приело първата конституция – Търновската, открила простор за възстановяване и развитие на държавността. Както и за последния, действащия основен закон, гласуван от Великото Народно събрание през 1991 г., основан на народния суверенитет, разделението на властите, демократичната, правова и социална държава.

В същото време имаме усещане за неудовлетвореност и непостигане на желаните промени. И ние, и българското общество. Затова само маркирам съществени пунктове по които нямаме напредък: принизено юридическо образование, съществено влошаване на законодателния процес, липса на електронно правосъдие, очевидно ни е необходима  нова  организация на съдилищата и прокуратурата, защото 184 съдилища са твърде много за намаляваща България и т.н., се казва в обръщението на председателя на СЮБ.

Публикуваме пълния му текст.

ПОЗДРАВЛЕНИЕ

НА ВЛАДИСЛАВ СЛАВОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА ЮРИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ

по случай деня на Конституцията, юриста и съдебния служител

На 16 април 1879 г. Учредителното събрание, свикано в старопрестолния град Велико Търново, прие първата българска Конституция. Основният закон на освободената българска държава, останал в историята като Търновската конституция, откри простор за възстановяване и развитие на българската държавност на основата на конституционализма, парламентаризма и общочовешките демократични ценности.

По инициатива на Съюза на юристите в България с председател проф. Снежана Начева и с Решение № 56/ 12.03.1991 г. на Министерски съвет денят, в който първото Велико Народно събрание приема Търновската конституция през 1879 г., е обявен за ден на Конституцията и юриста. С Решение № 879/ 16.12.2010 г. на Министерски съвет този ден е обявен и за професионален празник и на съдебните служители.

Днешният ден е основание с гордост, преклонение и благодарност да си спомним за великите българи, които през  Възраждането, по време на борбата за свобода и национална независимост, родиха и отстояваха със сърце и душа идеите за модерна организация на българската държава.Приемането на Търновската конституция е може би най-забележителното събитие от новата ни история и затова с преклонение и благодарност трябва да споменем видните българи: Марин Дринов,  Екзарх Антим I,  Марко Балабанов,  Тодор Бурмов,  Тодор Икономов,  Митрополит Милетий,  Драган Цанков,  Константин Стоилов,  Димитър Греков,  Григор Начович,  Петко Славейков,  Петко Каравелов и много други.

Конституцията от 1991 г. е създадена в общество, което преодолява тоталитарен режим и трябва да изгради демокрация и пазарно стопанство. В основата и са следните принципи: народен суверенитет, разделение на властите, развитие на държавата, като демократична, правова и социална с реален политически плурализъм. Конституцията предвиди нова организация на съдебната власт, която вместо за регламентираната една година бе извършена за седем! След това – 2001г. бе приета Стратегия за съдебна реформа, последващо актуализирана, след това нова стратегия /2009 г./ и нова актуализация от 2014г. този път  одобрена и от Парламента. Отчитаме изпълнение на стратегиите, но имаме усещане за неудовлетвореност и непостигане на желаните промени. И ние, и българското общество. Затова само маркирам съществени пунктове по които нямаме напредък: принизено юридическо образование, съществено влошаване на законодателния процес, липса на електронно правосъдие, очевидно ни е необходима  нова  организация на съдилищата и прокуратурата, защото 184 съдилища са твърде много за намаляваща България и т.н.

16 април е и професионален празник на българските юристи. Професията на юриста зае достойно място в процеса на изграждане на демократична България. Няма организирана човешка дейност без участието на юристите. Професията стана необходима, уважавана и една от най-желаните от младите хора. Разбира се, работата в областта на правото е и огромна отговорност.  Добре е, че политическите партии донякъде се вслушаха към призива на СЮБ и в новия Парламент юристите са двойно повече!  Надявам се с общи усилия да постигнем желаните цели и най-после да видим резултати и в образованието, и в законодателната дейност и в  съдебната реформа.

От името на Съюза на юристите Ви желая лично щастие, благополучие, професионални успехи и  удовлетвореност от свършената работа!

ЧЕСТИТ ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК!

About De Fakto

Проверете също

Андрей Янкулов: Борисов не успя напълно да овладее съда и няма от какво да се страхува

Не виждам никаква разумна причина Борисов да не се откаже от имунитета си – това …

Тълкувателно решение по приложението на Търговския закон и Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел

ВКС постанови Тълкувателно решение по въпроси, свързани с приложението на Търговския закон и Закона за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.