Последни новини
Home / Законът / Със 156 „за“ оставката на „Борисов“ -3 бе гласувана в парламента

Със 156 „за“ оставката на „Борисов“ -3 бе гласувана в парламента

Defakto.bg

Със 156 гласа „за“ и аплодисменти  новият 45-и парламент гласува оставката на кабинета „Борисов“ 3.

Това стана във втория му пленарен ден, който е и Денят на Конституцията и юриста. А Бойко Борисов избра да излезе в отпуска, за да не яви на изслушване пред новите депутати. ГЕРБ пък не участваха във вота, макар да бяха в залата.

„Нека ни е честит Денят на Конституцията и българските юристи! Нека помним, че законите имат сила да наказват, но и да лекуват, когато са добри, те променят света! Честит празник!“, поздрави председателката на парламента Ива Митева.

Вотът за оставката на „Борисов“ -3 бе предшестван от оспорвания от ГЕРБ, че тя само се подава, но не се гласува. Защото настоящият кабинет ще продължи да функционира до избора или до назначаването на ново правителство.

Според Тома Биков от ГЕРБ-СДС като се приеме оставката на правителството, няма да има изпълнителна власт. Мика Зайкова от „Има такъв народ“ му каза да не осквернява Конституцията, а Татяна Дончева от „Изправи се! Мутри вън“ – да не се опитва да конкурира Слави Трифонов по правене на шоу.

Оставката е акт и трябва да има произнасяне по нея, категорично бе мнозинството в Народното събрание. Гласуването й е израз на волята на народните избраници и не зачертава принципа, че кабинетът в оставка действа до сформирането на нов. Приемането на оставката, в крайна смета, имаше и символно значение в новия парламент, в който влязоха и партиите на протеста.

А министрите в оставка от ГЕРБ, които вчера положиха клетва като народни представители, бяха депутати само един ден. Днес те бяха заменени със следващите в листите, които положиха клетва като депутати. След реалното напускане на постовете в изпълнителната власт бившите министри отново ще се върнат на депутатските си места. Става дума за 14 човека.

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

 Наказателно процесуалния къдекс, с който се въвежда механизъм за независимо разследване на главния прокурор отпътва …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.