Последни новини
Home / Законът / „Боец“ сезира институциите да оспорят пред КС заличаването на депутати и заместването им с други

„Боец“ сезира институциите да оспорят пред КС заличаването на депутати и заместването им с други

Defakto.bg
Гражданско сдружение „Боец“ сезира върховните съдилища, главния прокурор, парламента и президента да оспорят пред Конституционния съд заличаването на депутати преди полагането на клетва и обявяването за избрани на тяхно място следващите от листите. Актуално казусът нашумя след отказа на Бойко Борисов да стане парламентарист.
За това съобщават от сдружението. Конституционната жалба е за оспорване на вота за 45-о Народно събрание, в частност за избора на „заместниците“. Право да сезират КС имат ВКС и ВАС, обвинител №1,  президентът, както и минимум 48 народни представители.
Както е известно, с решение от 9 април Централната избирателна комисия обяви списъка на избраните депутати в 45-ия парламент. Като преди това ЦИК уважи желанието на 14 от избраните от листите на различни политически сили да не бъдат обявявани и те бяха заменени със следващите поред кандидати. Сред отказалите се след вота на 4 април, но преди полагането на депутатска клетва бяха Бойко Борисов и още двама от ГЕРБ-СДС, девет от  ДПС (сред тях Александър Методиев, известен като Бат Сали) и двама от „Има такъв народ“ – проф. Николай Радулов и  Юлия Чортленева.
„Боец“ бе атакувал пред Върховния административен съд като нищожно решението на ЦИК за „заместниците“ и най-вече за необявяването на Бойко Борисов за депутат. С няколко определения обаче състави на ВАС обявиха жалбите за недопустими, тъй като граждансото сдружение не е било участник в изборния процес, а оспорването в защита на обществения интерес е изключитебен прерогатив на прокуратурата.
Сега „Боец“ предизвиква институциите да поискат конституционни отговори по казуса. Те са категорични – ЦИК не може да пренарежда листите след провеждането на изборите и може само да обяви резултатите, каквито са.  А избраните за депутати могат да се откажат от мястото в парламента, но само пред самия парламент след негомото констиуиране.
В тази връзка още в жалбата до ВАС те се позоваха и на решение 5 от 2001 г. на Конституционния съд с докладчик Тодор Тодоров за това откога възниĸвa пpaвooтнoшeниeтo нa пpeдcтaвитeлcтвo мeждy избиpaтeлитe и избpaния нapoдeн пpeдcтaвитeл, ĸaĸтo и oт ĸoгa мy ce дeлeгиpa мaндaт дa ги пpeдcтaвлявa – това става с акта на избора.
От съобщението на гражданското сдружение се разбира също, че жалбата до КС вече е подписана от един депутат, Стела Николова от „Демократична България“, която е и адвокат.

About De Fakto

Проверете също

Изказването на Гешев, че трябва да се измете „политическият боклук“ от НС, лишава от легитимност всяко негово искане за снемане на имунитети

 Той не отговаря на основното изискване за един представител на съдебната власт – да бъде …

Обвиниха разследващ полицай, присвоил 26 000 лв. иззети като веществени доказателства

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем 32-годишен разследващ полицай присвоил сумата от 26 000 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.