Последни новини
Home / Законът / “Боец” сезира институциите да оспорят пред КС заличаването на депутати и заместването им с други

“Боец” сезира институциите да оспорят пред КС заличаването на депутати и заместването им с други

Defakto.bg
Гражданско сдружение “Боец” сезира върховните съдилища, главния прокурор, парламента и президента да оспорят пред Конституционния съд заличаването на депутати преди полагането на клетва и обявяването за избрани на тяхно място следващите от листите. Актуално казусът нашумя след отказа на Бойко Борисов да стане парламентарист.
За това съобщават от сдружението. Конституционната жалба е за оспорване на вота за 45-о Народно събрание, в частност за избора на “заместниците”. Право да сезират КС имат ВКС и ВАС, обвинител №1,  президентът, както и минимум 48 народни представители.
Както е известно, с решение от 9 април Централната избирателна комисия обяви списъка на избраните депутати в 45-ия парламент. Като преди това ЦИК уважи желанието на 14 от избраните от листите на различни политически сили да не бъдат обявявани и те бяха заменени със следващите поред кандидати. Сред отказалите се след вота на 4 април, но преди полагането на депутатска клетва бяха Бойко Борисов и още двама от ГЕРБ-СДС, девет от  ДПС (сред тях Александър Методиев, известен като Бат Сали) и двама от „Има такъв народ“ – проф. Николай Радулов и  Юлия Чортленева.
“Боец” бе атакувал пред Върховния административен съд като нищожно решението на ЦИК за “заместниците” и най-вече за необявяването на Бойко Борисов за депутат. С няколко определения обаче състави на ВАС обявиха жалбите за недопустими, тъй като граждансото сдружение не е било участник в изборния процес, а оспорването в защита на обществения интерес е изключитебен прерогатив на прокуратурата.
Сега “Боец” предизвиква институциите да поискат конституционни отговори по казуса. Те са категорични – ЦИК не може да пренарежда листите след провеждането на изборите и може само да обяви резултатите, каквито са.  А избраните за депутати могат да се откажат от мястото в парламента, но само пред самия парламент след негомото констиуиране.
В тази връзка още в жалбата до ВАС те се позоваха и на решение 5 от 2001 г. на Конституционния съд с докладчик Тодор Тодоров за това откога възниĸвa пpaвooтнoшeниeтo нa пpeдcтaвитeлcтвo мeждy избиpaтeлитe и избpaния нapoдeн пpeдcтaвитeл, ĸaĸтo и oт ĸoгa мy ce дeлeгиpa мaндaт дa ги пpeдcтaвлявa – това става с акта на избора.
От съобщението на гражданското сдружение се разбира също, че жалбата до КС вече е подписана от един депутат, Стела Николова от “Демократична България”, която е и адвокат.

About De Fakto

Проверете също

Бизнесмен разкрива: Момиче на повикване е “Мата Хари”. И още за чекмеджето, кюлчетата и рекет от ГЕРБ

Един от най-крупните земеделци у нас Светослав Илчовски  разказва за  чудовищен натиск от хора в …

Ромският активист, който съдеше Гешев, осъди ПИК за клевета

Ромският активист Христо Николов, който съдеше главния прокурор Иван Гешев за дискриминация, а после и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.