Последни новини
Home / Законът / Напрежение в адвокатурата за провеждане на общите събрания за избор на делегати в края на април

Напрежение в адвокатурата за провеждане на общите събрания за избор на делегати в края на април

Defakto.bg

Висшият адвокатски съвет е поискал от  министъра на здравеопазването  указания за начина на присъствено провеждане на общите събрания на адвокатските колегии, насрочени за 24 и 25 април 2021 г. Повод за искането са  постъпилите запитвания във връзка с провеждането на общите събрания на адвокатските колегии и епидемичната обстановка в страната, съобщава ВАдС.

Съветът е уведомил министъра, че според разпоредбата на чл. 81 от Закона за адвокатурата общите събрания на 27-те адвокатски колегии се провеждат в един и същи ден за цялата страна, и това е последната събота и неделя на месец януари на всяка календарна година.  Но според  п. 7 от ПЗР на ЗИД на Закона за мерките и действията по време на извънредно положение,  тази година събранията трябва да бъдат проведени на 24 и 25 април.  Посочено е, че на тези събрания се приемат бюджетите на колегиите и се избират делегатите за Общото събрание на адвокатите от страната, което по силата на цитираните нормативни актове е насрочено за 29 и 30 май 2021 г., както и че на предстоящото Общо събрание на адвокатите от страната ще се избират висшите органи на адвокатурата за следващите четири години.

Подобно запитване до здравния министър е отправила и адвокат Райна Аврамова, кандидат за председател на ВАдС, научи Де Факто. Тя е поискала разяснения  дали провеждането на присъствени събрания на адвокатските колегии ще нарушат  заповедта на министъра, в която бе обявено, че от 8 до 30.04.2021 г. се преустановява провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения и др. други обществени мероприятия в присъствена форма. Адвокат Аврамова настоява от заповедта да отпадне „като изключение“ забраната за събранията на  адвокатите.

Неотдавна председателят на Пловдивската адвокатска колегия адв. Иван Демерджиев, също кандидат за поста,  алармира, че  редовни общи събрания на адвокатските колегии и общо събрание на адвокатите от страната, не могат да се проведат заради епидемиологична обстановка и действащата  заповед на Министъра на здравеопазването, която препятства всякакви присъствени форми на събрания и провеждането на избори.

Адвокат д-р Ивайло Дерменджиев,  който в петък обяви, че се включва в надпреварата за нов председател на ВАдС,  смята, че заради „високата степен на епидемична опасност и приетите в тази връзка мерки,  изобщо не стои въпросът за незачитане на издадената заповед на министъра на  здравеопазването.

Според Дерменджиев,  „евентуалното непровеждане на ОСАК не лишава  колегиите от участие в ОСАС.   Подчертава:  „Унифицираният подход изисква участие в ОСАС 2021 г. да вземат делегатите, избрани през 2020 г., които по силата на закона са запазили своя мандат“.  Категоричен е обаче, че  не бива да се  допуска ситуация, в която една адвокатска колегия се представлява в ОСАС от делегати, избрани през 2020 г., а друга – от делегати, избрани през 2021 г. в случай, че някоя колегия все пак проведе своето събрание в края на м. 04.2021 г.

Дерменджиев напомня рисковете от провеждане на събранията  „от разстояние“  –  това може да предизвика множество жалби, а и практически в кратките оставащи срокове е почти невъзможно да се организира неприсъствено събрание и съответно гласуване особено за по-големите адвокатски колегии като софийската, казва той.  Припомня също, че методическите указания за произвеждане на изборите за делегати от Софийската адвокатска колегия на годишното събрание на адвокатите в страната понастоящем са разработени изцяло за присъствено провеждане на гласуването.

Възможно е обаче, напрежението в адвокатурата за провеждането на делегатските събрания  да се окаже затихваща  буря.  Междувременно  министърът на здравеопазването с нова заповед в петък оповести, че от понеделник – 19 април, „ се допуска провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма, при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от 1.5 м. и носене на защитни маски за лице от участниците“.

Според адвокат Райна Аврамова, адвокатите в страната вече могат вече да са спокойни, че  на 24 – 25 април ще изберат своите делегати за Общото събрание на адвокатите от страната (ОСАС) насрочено за 29- 30 май.

Очаква се ВАдС да уведоми адвокатските съвети за новата реалност и  технологията по провеждане на адвокатаските събрания след новата заповед  на министъра на здравеопазването.

Пълен текст на Заповед № РД-01-240/16.04.2021 г. на здравния министър.

Нотариуси и ЧСИ отложиха общите събрания

Междувременно тази седмица другите две правни професии, които по закон също провеждат общи събрания – отчетни и изборни, ги отложиха за юни. По специалните им закони общото събрание на ЧСИ е в последните събота и неделя на януари, а това на нотариусите – в последната събота и неделя на февруари. Поправките в извънредния закон ги отстрочиха с три месеца за тази година.

На страницата на Нотариалната камара съобщават: „Съветът на нотариусите на Нотариалната камара на Република България с оглед  Заповед № РД-01-220/08.04.2021 г. на министъра на здравеопазването,  с която се преустановява провеждането на конгресно-конферентни мероприятия до 30.04.2021 г., и невъзможност за провеждане на редовното Общо събрание на Нотариалната камара на Република България, насрочено за 24-25 април 2021 г.,  както и съгласно чл. 55, ал. 2 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност, на свое редовно заседание, проведено на 12 април 2021 г. прие решение за свикване на редовно Общо събрание на Нотариалната камара на Република България на 26 и 27 юни 2021 г.“

Това са и новите дати за ЧСИ. Тази година тяхното Общо събрание е изборно – за нов състав на Камарата на ЧСИ.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.