Последни новини
Home / Законът / ГЕРБ готови да управляват, „ИТН“ ще каже, като получи мандата, БСП подкрепя кабинет на Слави, ДПС – новите партии

ГЕРБ готови да управляват, „ИТН“ ще каже, като получи мандата, БСП подкрепя кабинет на Слави, ДПС – новите партии

Defakto.bg

„Демократична България“ не претендира  за третия мандат

„Изправи се.Мутри вън“ подкрепят само партии от протеста 

Цял ден в понеделник при президента Румен Радев гастролираха политиците от  шестте парламентарно представени партии:  ГЕРБ-СДС, „Има такъв народ“, „БСП за България“, ДПС, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“. По Конституция провежданите политически консултации предшестват възлагането на мандат от президента за  съставяне на ново правителство след изборите на 4 април.

Всички политически сили бяха представени от партийните си лидери с изключение на ГЕРБ, чиито лидер  Бойко Борисов отказа да е депутат в 45-то НС, а като премиер в оставка излезе в изненадващ отпуск.

Отговорността за съставяне на правителство е изцяло в Народното събрание и парламентарните групи, заяви президентът Радев в началото на  консултациите

 

Първата  среща бе  с  представителите на ГЕРБ. 

Сред участниците на разговорите бяха председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, кандидатът за премиер на ГЕРБ Даниел Митов, вицепремиерът в оставка Томислав Дончев, който замества премиера в оставка Бойко Борисов.

Президентът се обърна към представителите на ГЕРБ-СДС с „добре дошли“ и каза, че като най-голяма група в Народното събрание по Конституция „първа ще получи проучвателен мандат за съставяне на кабинет“.

Усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на ефективен План за възстановяване и устойчивост в срок изискват ясна отговорност и оперативно управление“, каза Радев в началото на срещата, което бе открито за медии.

Държавният глава подчерта, че неговата политика не е да бъде  архитект на бъдеща коалиция или управление, защото няма такива правомощия.

Ние сме готови и за опозиция, и за управление, и за служебна правителство. Били сме и преди в подобна ситуация, не ни е страх, както чуваме че някой се опитва да втълпи на българския народ, нито от проверки, нито от ревизии, нито от служебен кабинет. Готови сме и за предсрочни парламентарни избори“, заяви Десислава Атанасова, новият парламентарен шеф на групата.

След срещата пред журналисти каза: „Проведохме честен и конструктивен разговор за това какво следва по процедурата по чл. 99 от Конституцията (връчване на мандат за съставяне на правителстов б.р) Атанасова добави, че на срещата са обсъдени теми от дневния ред, на първо място предизвикателствата пред държавата и следващото правителство, геополитически, като въпроси, свързани с Плана за възстановяване са били обсъдени „детайлно“. .) Както и че ГЕРБ е заявил готовност, когато президентът връчи мандат на парламетарната група, да предложи състав на Министерския съвет“, добави тя.

Следващите дни ще стане ясен съставът на правителството, който предлага ГЕРБ-СДС, заяви Даниел Митов, сочен от премиера в оставка Бойко Борисов за  кандидат премиер. „В хода на разговорите ще преценяваме точно как да действаме със самия мандат – дали ще има възможност за съставяне на правителство или не“, добави той.

Втори по ред бяха депутатите от „Има такъв народ“

Обществото очаква повишаване на прозрачността в работата на новото Народно събрание и резултати в интерес на гражданите“, заяви държавният глава в началото на срещата с парламентарната група на „Има такъв народ“. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Радев изрази надежда, че заради големите обществени очаквания към „Има такъв народ“ като втора политическа сила,  партията вече е започнала диалог с другите парламентарни групи за възможностите за съставяне на правителство в случай, че първата политическа сила не получи подкрепа за излъчване на кабинет. „Не е важно авторството на законопроектите, които се внасят сега в Народното събрание, а обединението на усилията за законодателни промени, които си поставят за цел пълното изсветляване на изборния процес и противодействие на купения и контролирания вот“, отбеляза  президентът.

Представителите на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, Виктория Василева и Филип Станев изтъкнаха, че ще постъпят отговорно, спазвайки Конституцията и вече заявените приоритети. От партията увериха, че сред новите политически сили в Народното събрание има нужния консенсус за промени в изборното законодателство, които да гарантират честен и прозрачен вот.  Заявиха, че напълно осъзнават предизвикателствата, пред които е изправена страната и които изискват ефективно и подкрепено от широко парламентарно мнозинство правителство.

„Сформирането на кабинет обаче не може да става на всяка цена, особено ако е резултат на безпринципни компромиси“, каза Тошко Йорданов, заместник-председател на „Има такъв народ“ и благодари на президента, че спазва законите и Конституцията. „Вие вървите абсолютно по закон, който е дълг на президентската институция и благодарим затова, че го правите“, заяви Йорданов.

След консултациите, Йорданов заяви, че партията ще обяви намеренията си, след като получи мандат за съставяне на правителство. „Ако изобщо може да се стигне до кабинет, то е с другите две партии от протестите. Така че каквото сме казали, това ще направим. Предварително не говорим какво ще се случи ако… или да гадаем“, каза Тошко Йорданов.

Третата среща с  представителите на ПГ на БСП

Третата среща бе  БСП, която преди два дни партията взе и официално решение да  подкрепи Радев за втори мандат – той обяви, че ще се кандидатира още в края на януари.  Президентът обяви, че  консултациите с БСП са важни по две причини. „Първата, защото хилядите български граждани, които ви подкрепиха на изборите, са с надеждата за една по-социална и по-солидарна България. Втората, вашият опит и традиции са много важни за намирането на баланс между изключително амбициозния план за законодателство в новия парламент и очертаването на времевия хоризонт за съставяне на правителство със сериозна парламентарна подкрепа“.

В началото на консултациите държавният глава не изключи възможността да бъде връчен трети мандат, като той може да бъде получен от БСП.

Ще подкрепим правителство на втората политическа сила „Има такъв народ“, ако ни потърсят за консултации, но ще поставим няколко условия“,  каза председателят на БСП Корнелия Нинова, след консултациите при президента Румен Радев. „Препотвърдихме нашите ясни, последователни и принципни позиции в тази динамична и сложна ситуация“, каза тя и посочи, че с президента Радев са изразили обща позиция, че в момента България се нуждае от стабилно управление заради икономическата,   социална и здравна криза.

Първо няма да подкрепим кабинет, предложен от ГЕРБ.Второ, ако втората сила – „Има такъв народ“ предложи кабинет, няма да участваме в него и да предлагаме министри. Разбира се, ако ни поканят за подкрепа, ще се отзовем на консултациите и ще поставим наши няколко условия“, каза Нинова И изброи условията: „Първото е да се предприемат спешни мерки в помощ на хората и икономиката за кризата. Второто е ревизия на управлението на Борисов, трето – Планът за възстановяване и устойчивост, и четвърто – промяна в изборните правила“.  „Бихме подкрепили политики, а не хора“, подчерта Нинова. Тя се обяви против бързи предсрочни избори и настоя  този парламент „да поработи“.

Четвърта среща с ПГ на ДПС

ДПС потвърди пред президента Радев, че ще подкрепи кабинет на трите нови политически сили в Народното събрание –„Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“.

Такава подкрепа ще бъде обвързана с приоритетите, които останалите партии ще представят, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ: „Ние оставаме на тези наши позиции и очакваме да бъдат представени програмите и приоритетите на кандидатите за министър-председател и правителство“.

Карадайъ подчерта от своя страна, че на изминалите избори българските граждани са показали ясно желанието си за промяна, за спиране на разделението, противопоставянето и арогантността в политиката, както и за възстановяване на политическата нормалност и демокрацията в България и за „рестарт на държавността“.

В началото на срещата с представителите на ДПС президентът Радев заяви:

Не искам да създавам някакви убеждения, че аз като президент тикам този процес в някаква определена посока, но съм длъжен като президент да не пренебрегвам нито една опция, която ми вменява Конституцията. Затова пред вас също при определена при хипотеза – само подчертавам, стои въпросът и за трети мандат, относно механизмите, условията, ситуацията по създаване на кабинет, вашите виждания относно приоритизирането на най-важните закони“.

 Пета среща с Демократична България

Според Христо Иванов, председател на ПГ на „ДБ“,  управление трябва да се излъчи с мандата на втората политическа сила – „Има такъв народ“:

Здравата основа, върху която трябва да се разсъждава, върху която трябва да формираме и да фокусираме усилията си за отговорен опит да формираме и да излъчим управление, е мандатът на втората политическа формация“ , каза той на срещата с президента.

„Тези, които искаха промяна, в своето мнозинство избраха да възложат надеждата си за реализиране ново управление на „Има такъв народ“. Ако бъде потърсена от тях нашата подкрепа, ние ще бъдем готови да влезем в изключително отговорни и конструктивни разговори“, подчерта Христо Иванов.

„Демократична България“ не претендира да получи третия мандат за съставяне на правителство, заяви Иванов.

Според него „Демократична България“ няма основания да очаква евентуален трети мандат за съставяне на правителство, тъй като е пета по численост парламентарна група.  Много е трудно да си представим как ние, като петата политическа формация, бихме могли да направим това“.

Христо Иванов смята, че не бива да бъде отхвърлян и вариантът за предсрочни избори, които биха били „естествен ход на демократично съживяване“.

Ние си даваме сметка, че ако се стигне до нови избори, това може да се окаже естествен ход на демократичното съживяване на българската република“, бяха думите на председателя на групата на „Демократична България“.

Държавният глава обаче посочи, че доверието, което избирателят е инвестирал в парламентарно представените формации, ги задължава да преминат през всички опции, преди да се стигне до крайния вариант – предсрочни избори: „И ние трябва да изчерпим всички опции. И Конституцията, и ситуацията ни задължава да го направим и едва тогава да отиваме на крайни варианти“, каза президентът Румен Радев.

Държавният глава отбеляза, че са представени амбициозни законодателни предложения в 45-ото Народно събрание и пожела да се запознае с визията на „Демократична България“ за основните приоритети в работата на новата законодателна власт.

Шестата политическа сила, която влезе при Радев бяха представителите на „Изправи се! Мутри вън!“

Президентът ги посрещна с думите:  „Вашето присъствие е изключително важно, защото във ваше лице една голяма част от българите на протеста, търсещи по-силна социална защита и справедливост, намериха своето представителство в парламента. Вие вляхте в парламента нова енергия, бих казал дори страст, и това е добре, защото дебатът трябва да се води там, където му е мястото – в българския парламент. Надявам се, че тази нова енергия ще се трансформира по най-бързия начин във воля за политическа промяна на основата на парламентарната етика и на добрите традиции на българския парламентаризъм.

От името на коалицията  Мая Манолова заяви, че са готови да подкрепят кабинет на „партиите на протеста“, за каквито определи „Има такъв народ“ и „Демократична България“.  „Имаме пълно разбирателство по отношение на необходимостта от извършването на дълбока съдебна реформа, промени в изборните правила, ясна подкрепа за българския бизнес, защита на уязвимите групи, общата ни воля за извършване на ревизия на управлението на Бойко Борисов“, аргументира се Манолова. По отношение на третия мандат тя намекна на Радев, че трябва да потърси някоя от новите формации в Народното събрание: Ваша е отговорността, г-н президент, на кого ще връчите третия мандат – дали на формация, която представлява промяната, което би дало възможност за сформиране на кабинет на промяната.

Предстоящо  по закон

Cлeд консултациите,   пpeзидeнтът възлaгa нa нaй-гoлямaтa пo чиcлeнocт пapлaмeнтapнa гpyпa проучвателен  мандат за ново правителство. Най-голямата формация в 45-ото Народно събрание е на  ГЕРБ-СДС, а Борисов  обяви, че коалицията ще предложи правителство, начело с бившия външен министър и настоящ депутат Даниел Митов.

В  cpoĸ oт 7 дни ПГ на ГЕРБ тpябвa дa oтгoвopи нa пpeзидeнтa, чe e гoтoвa с предложение за  пpeмиep и cъcтaв нa ĸaбинeтa,  или чe вpъщa възлoжeния пpoyчвaтeлeн мaндaт.

Ако проектът  не успее, което се очаква да се случи,   Радев трябва да възложи мандат на втората по-големина парламентарна сила – партията „Има такъв народ“ на Слави Трифонов.  Партията не дава ясни сигнали дали ще прави  опит да състави кабинет или ще предизвика предсрочни избори.

Ако се стигне до трети опит, президентът не е обвързан със задължителна поредност,  а има право по своя преценка да определи на коя от останалите парламентарни групи да  връчи мандата.  Може да бъде или БСП, или „Демократична България“.  Цялата процедура общо може да продължи около три седмици.

При пореден провал Радев разпуска парламента, назначава служебен кабинет и насрочва предсрочни избори.

 

About De Fakto

Проверете също

От „Правосъдие за всеки“ обявиха, че менторството на Пеевски над съдебната реформа е червена линия, която няма да пресекат

Най-важната задача пред народните представители в този момент е приемането на редовен бюджет за 2023 …

В Министерство на процедурата тръгва публично изслушване на 13 кандидати за съдия в ЕСПЧ

Днес от 10:00 ч. в сградата на Министерството на правосъдието, (гр. София, ул. „Славянска“ № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six + 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.